Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Café Savoy

Café Savoy – Hyppysellinen historiaa, tujaus eteläranskalaista charmia ja ripaus Picassoa

Helsingin Etelä-Esplanadille syntyi ravintola, johon sisälle astuessa tuntuu, että se on aina ollut olemassa. Café Savoy on nuori klassikko, joka tarjoaa eteläranskalaisia tuoksuja, makuja ja tunnelmia kaikille aistille. E.Ahlström sai kunnian olla mukana suunnittelemassa uuden klassikkoravintolan astiastoa.


Ajatus Ravintola Savoyn 'bakfickan'-tyylisestä pikkuserkusta heräsi Chef Patron Helena Puolakan mielessä, kun hän palasi Suomeen monien ulkomaan vuosien jälkeen.

’Bakfickan’ -ideasta Café Savoyksi

Helena Puolakka saapui Suomeen monen ulkomaan vuoden jälkeen johtamaan perinteikästä Ravintola Savoyta hetkessä, jolloin ravintolassa vietiin läpi historiansa suurin uudistus. Sisustus ja kattaus sekä ruokalista uudistuivat, tietenkin vanhaa ja perinteitä kunnioittaen. Jo tuolloin syntyi ajatus ’bakfickan’- tyylisestä Savoyn pikkuserkusta, ravintolasta, joka olisi astetta rennompi ja tarjoaisi aitoa ranskalaista ’Café’- tunnelmaa Helsingin ravintolakenttään.

Pandemia painoi suunnitelmat hetkeksi taka-alalle, mutta tammikuussa 2022 alkoi tapahtua ja vauhdilla. Idea ’bakfickanista’ syttyi liekkiin uudestaan, kun kiinteistön omistaja ehdotti Etelä-Esplanadin ja Kasarminkadun kulmassa sijaitsevaa liiketilaa uuden ravintolan sijainniksi. Financier Groupin johtoryhmä, Helena Puolakka, Saku Tuominen, Jyrki Sukula ja Eero Vottonen laittoivat projektiin vauhtia ja marraskuussa 2022 avautui Helsingin Etelä-Esplanadille tuore klassikkoravintola Café Savoy.

Cafe Savoyn ruoka on melkein kuin runoutta

- Meillä oli aluksi vahva ajatus, että tekisimme provencelaisen ravintolan. Mutta sitten tuli korona ja ensimmäisten ajatusten sekä toteutuksen väliin jäi niin paljon aikaa, että ravintolan idea hieman muuttui. Kun minulla oli enemmän aikaa ajatella, mielessäni terävöityi idea tehdä laajemmin Etelä-Ranskan aluetta kattava ravintola. Näin saisimme käyttöömme laaja-alaisemmin ranskalaista ruokaperinnettä ja raaka-aineita kuin vain Provencen alueeseen keskittymällä. Voimme käyttää niin Sisteronin lammasta, Bressen kanaa kuin Biarritzin kupeesta Atlantin rannikolta saatavia kaloja ja äyriäisiä. Ja kaikkea muuta siitä matkan varrelta. Tämä ratkaisu on osoittautunut oikeaksi, Helena Puolakka kertoo.

Café Savoyn ruokafilosofia perustuu laadukkaisiin ja maistuviin raaka-aineisiin, niiden käsittelyyn ja viimeistelyyn. Helena nimeää innoittajikseen mm. Pierre Koffmannin ja Michel Rouxin.

- Rehellinen hyvistä raaka-aineista tehty ruoka, se on Café Savoyn juttu. Kun suunnittelen ruokalistaa, kirjoitan sen aina ranskaksi. Ranskaksi ruoka kuulostaa aina jotenkin kauniilta ja herkulliselta. Kun itse luen ruokalistoja ja reseptejä ranskaksi, se on minusta melkein kuin runoutta. Ja siitä lähtee inspiraatio Café Savoyn ruokaan. Ruoka on yksinkertaista, mutta se maistuu niin hyvältä, että asiakkaalle tulee tunne, että annos pitää saada syödä uudestaan, sanoo Helena.

Helenan mielestä keittiömestareiden tulisi syödä silloin tällöin omassa ravintolassaan.

- Kyllä chefin täytyy ruoan lisäksi tuntea itse ravintolan kokonaisuus, johon kuuluu paitsi ruoka myös palvelu, tunnelma, sisustus, kukat, musiikki, kaikki ravintolassa läsnä olevat elementit. Vain siten kokonaisuutta voi myös kehittää.


Café Savoyn kattaus yhdistelee tyylikkyyttä ja leikkisyyttä sulassa sovussa.

Ranskalaista tunnelmaa klassista ja leikkisää yhdistämällä

Ravintolan johtoryhmä valitsi yksimielisesti sisustusarkkitehti Joanna Laajiston suunnittelemaan ravintolan sisustuksen. Tavoite oli, että Café Savoy on selvästi oma ravintolansa, vaikka se onkin Savoyn pikkuserkku. Sillä piti olla oma eteläranskalainen ja ajattoman klassinen tyyli, jossa elää Savoyn henki.

- Toiveemme oli, että kun asiakas tulee tänne ensimmäisen kerran, hänellä on vahvasti sellainen olo, että Café Savoy on ollut tässä aina. Tässä olemme palautteen perusteella onnistuneet hyvin.

- Muistan kun pari päivää ennen avausta istuin tässä sohvalla, ja oli vielä paljon tehtävää, vaikka älyttömän paljon oli jo tehty, niin siinä hetkessä minulle tuli todella voimakkaasti olo, että kokonaisuus on juuri sellainen kuin halusimme. Ravintola on klassisen tyylikäs, eteläranskalaisen rento ja hieman leikkisä, Savoyn henkeä unohtamatta, Helena muistelee.

Näin syntyi Café Savoyn kattaus – myynnin ja oston yhteispelillä räätälöity kokonaisratkaisu

Ravintolan tunnelman luomisessa isossa roolissa on tietenkin myös kattaus. Helena halusi ottaa kattauksen suunnittelusta vastuun ja siihen hän valitsi yhteistyökumppaniksi E.Ahlströmin ja avainasiakaspäällikkö Virva Hyykosken, koska jo Savoyn yläkerran uudistuksen myötä yhteistyöstä oli hyvät kokemukset.

- Ensin toteutettiin Savoyn uudistus. Se oli ihan huikea projekti, joka jännitti aluksi todella paljon. Olihan kyseessä suomalaisen ravintolamaailman yksi perinteikkäimmistä ja tyylikkäimmistä ravintoloista. Savoyn uudistuksen jälkeen pidin säännöllisesti Helenaan yhteyttä ja eräänä päivänä Helena sanoi, että jotain uutta ja jännittävää saattaisi nyt olla tulossa. Siitä lähti liikkeelle Café Savoyn astiaston suunnittelu. Yhteistyö ja projektit menivät Helenan kanssa todella hyvin sekä Savoyn että Café Savoyn kohdalla. Helenalla on mahtava tyylitaju, hän on laatutietoinen ja tietää mitä haluaa. Se helpotti minun työtäni. Helenalta saa suoran palautteen, ei tarvitse arvailla, Virva kertoo.

Kattauksen suunnitteluun käytettiin aikaa ja pidettiin palavereja. Oli koko ajan pidettävä mielessä monta muuttujaa. Työryhmä halusi myös kattauksen kertovan klassisuudesta, mutta sisältävän myös jotain Savoyn henkeen kuuluvaa ja samalla sen tuli sopia rentoon ja aurinkoiseen eteläranskalaiseen ruokafilosofiaan. E.Ahlströmin tiimi teki Helenan kanssa yhteisvoimin töitä, täydellisen räätälöidyn lopputuloksen saavuttamiseksi.

- Kokeilimme monenlaisia yhdistelmiä ja vaihtoehtoja. Oma visioni yhdistyi E.Ahlströmin ja Virvan huikeaan ammattitaitoon ja sillä yhteistyöllä saavutimme tämän erittäin hyvän lopputuloksen. Virva osasi tuoda tarjolle rohkeasti erilaisia tuotteita, joista pystyttiin toteuttamaan tämä hieno kokonaisratkaisu, Helena kertoo ja jatkaa vielä.

- Kattauksen idea kehittyi päässäni pikkuhiljaa. Minulle tulee tästä katteesta sellainen vahva Picasso- fiilis. Tyylikkyyttä ja leikkisyyttä sulassa sovussa: valkoiset liinat, leikkisä Otto Lenghin leipälautanen, kauniisti muotoillut vesilasit ja vanhat upeasti entisöidyt hopeiset Savoyn aterimet, jotka löytyivät kellarista. Valkoiset Sabren aterimet olivat myös minulle tosi tärkeät. Ihastuin niihin jo Tukholmassa hetken aikaa sitten ja nyt pyysin Virvaa selvittämään mistä löydetään nämä valkoiset meille ja täällä ne nyt ovat.

Projektissa nousi ratkaisevan tärkeäksi elementiksi paitsi E.Ahlströmin myynnin osaaminen myös oston ammattitaito sekä hyvät suhteet tavarantoimittajiin ympäri maailman. Tämä omalta osaltaan mahdollisti Café Savoylle onnistuneen räätälöidyn toteutuksen ja spesiaaleja hankintoja. E.Ahlström haluaa pitää koko ajan huolta siitä, että laajan päämiesverkoston ansiosta, asiakkaille on aina saatavilla monipuolinen valikoima klassisia, moderneja sekä trendikkäitä kattaustarvikkeita, osa yksinoikeudella vain E.Ahltrömiltä. Saumattomalla ja keskustelevalla yhteistyöllä E.Ahlströmin tiimi ja Helena Puolakka loivat Café Savoyhin astia- ja kattauskokonaisuuden, joka puhuu sisustuksen ja ruoan kanssa samaa kieltä.


Café Savoy avautui Helsingin Etelä-Esplanadille marraskuussa 2022.

Miltä nyt tuntuu

Cafe Savoy aukesi 2022 vuoden marraskuussa suoraan loppuvuoden juhlasesonkiin ja vauhti on ollut kova. Ravintola on lähes jatkuvasti täyteen varattu ja ruoka sekä tunnelma ovat keränneet kehuja ja ihastelua. Helenan suosikkipaikaksi ravintolassa on osoittautunut loosi numero 9, joka sijaitsee heti ulko-oven ja narikan vieressä, koska siitä näkee parhaiten koko ravintolan, keittiön sekä kaikki sisään ja ulos astuvat asiakkaat. Miltä nyt tuntuu Helena Puolakka?

- Nyt tuntuu hyvältä, olen todella kiitollinen siitä, että vastaanotto on ollut tosi hyvä ja hieno. Mutta kokemuksesta tiedän, että vasta 18-24 kuukauden päästä, jos kaikki on edelleen hyvin ja mallillaan, niin sitten olen tyytyväinen ja sitten tiedän jo paremmin, tuliko tästä ravintola, josta syntyi klassikko.

Myös Virva tiivistää projektin jälkeiset tunnelmat:

- Minun mielestäni tuo koko kattaus on upea. Sydäntäni aina lämmittää nähdä onnistunut kokonaisuus. Asiakkaan roolissa on ihanaa ottaa vastaan annoksia lautasilla, joita olemme sydämellä ja ajatuksella valinneet. Yleisesti on aivan mahtavaa, miten huikean hieno kokonaisuus ravintolasta tuli. Oli iloja kunnia olla mukana sitä toteuttamassa.

Kopioi Café Savoyn tyyli

Café Savoyssa tarjotaan ranskalaista tunnelmaa klassista ja leikkisyyttä yhdistäen, ja kattauksella on siinä suuri merkitys. Kattauksen suunnitteluun käytettiin paljon aikaa ja kokeiltiin useita vaihtoehtoja sekä yhdistelmiä.  Helena Puolakalle tulee tästä katteesta sellainen vahva Picasso-fiilis. Tyylikkyyttä ja leikkisyyttä sulassa sovussa: valkoiset liinat, leikkisä Seraxin Feast-sarjan leipälautanen, kauniisti muotoillut vesilasit ja vanhat upeasti entisöidyt hopeiset Savoyn aterimet, jotka löytyivät kellarista.

Tutustu Café Savoyhin

Lue lisää Café Savoyn aurinkoisesta ja rennosta tunnelmasta: https://cafesavoy.fi/fi/

 

Teksti: Teresa Välimäki

Kuvat: Santeri Stenvall


Toggle Nav
Ostoskori