Ravintola Vår

Tunnelmataikurit työssään
Ravintoloisijat Marjo Lindberg ja Niko Lehto
Ravintola Vår, Porvoo

Inspiraatio

Vår on meidän molempien ensimmäinen oma ravintola. Ja ollaan siitä kyllä todella ylpeitä ja innoissaan. Tässä ammatissa saa olla aika luova, ja nää uudet haasteet ravintoloitsijana ovat meille myös jatkuva inspiraation lähde. Vår näyttää ketä me ollaan, mistä tullaan ja miten nähdään asiat. Se on tulkinta meitä ympäröivästä luonnosta, saaristosta, vihreistä metsistä ja paikallisista maatiloista sekä ennen kaikkea erilaisista ihmisistä, joita yhdistää porvoolaisuus.

Tässä meidän tavassa toimia inspiroivaa on myös se, että niin moni asia vaikuttaa kaikkeen. Onko kalastaja saanut kalaa? Mitä sieniä metsästä tänään löytyy? Tuleeko toimitus ajoissa vai onko autosta hajonnut rengas? Voidaanko jeesata ja ostaa vähän enemmän, jos puutarhurilla on ylituotantoa? Ravintolan pyörittäminen on kuin oma mikrouniversumi ja ikuinen kaaos, jota sitten parhailla tavoilla yritetään hallita. Sitten kun kaikki menee nappiin ja asiakkaat poistuvat ravintolasta yhtä elämystä rikkaampana, se onnistumisen tunne on aika euforinen.  

Marjo: Nikossa mua inspiroi sen kunnianhimo ja tavoitteellisuus. Niko on jämpti ja järkevä, kun itse elän enemmän tunteella. Niko maadoittaa ja rauhoittaa mua hyvin. 

Niko: Marjo on tosi luonteva ihmisten kanssa ja osaa luoda hyvän tunnelman asiakkaille ja henkilökunnalle. Se on supermakee taito, että saa ihmiset tuntemaan olonsa kotoisaksi. 
 

3 ylpeydenaihetta uudesta ravintolasta

  • No, ilman Villa Borgia ei varmaan olisi ravintolaakaan. Lähes 4 vuotta sitten Marjo sai tiedon tästä varsin ainutlaatuisesta rakennuksesta ja pyysi mut mukaan projektiin. Aikamoinen pommihan tää silloin oli, mutta me onneksi nähtiin vaan se mieletön potentiaali ja uskottiin siihen.
  • Siisteintä on kuitenkin se, että Vårista tuli täysin meidän näköinen ravintola ilman kompromisseja. Pidetään auki silloin kuin halutaan ja tarjotaan sitä, mitä halutaan. Siitä kaikesta syntyy meidän aito ja ainutlaatuinen tunnelma ja paikallisuuden maku. 
  • Meillä on upea pieni tiimi, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja jossa jokaisen rooli on yhtä tärkeä. 

Vaikka meillä oli aika vahva ajatus siitä, millainen sisustus ravintolaan tulee, niin oli mahtavaa pallotella ideoita ja käydä pientä ajatusleikkiä E.Ahlströmin ammattilaisten kanssa. Heidän avullaan lopputuloksesta tuli todella onnistunut kokonaisuus, jossa toivomamme materiaalit – puu ja betoni, ovat juuri siinä roolissa kuin haluamme. 

Saimme erinomaista ja todella ihmisläheistä palvelua koko projektin ajan. Joka kerta, kun soitti, tuli tunne, että meistä todella pidetään huolta. Yhteistyöstä jäi lämmin fiilis ja tunne, että voidaan jatkossakin kääntyä heidän puoleensa ja kehittää ravintolaa yhdessä. 
 

Elämykselliset hetket

Marjo: Tää tapahtui Farangissa vuosia, vuosia sitten, mutta muistan vieläkin miltä tarjoilija näytti ja miten hän meitä palveli. Se oli jotenkin niin lämminhenkistä ja omalla tyylillä toteutettua, eikä robottimaista manuaalin toistamista. Silloin koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen siitä, miten jokainen voi tehdä työtä oman persoonansa kautta. 

Niko: Toi vähän sama tapahtui mulle aikoinaan Sinnessä. Aloin ymmärtää, mitä tarkoittaa paikallisuus ja se, että tuotteet tulevat ihmisiltä, jotka tunnet. Ylipäätään on kiva fanittaa sitä, että tehdään asioita rohkeasti omalla tyylillä ja onnistutaan siinä.

 

KUVAT: Kati Laszka

 

Osta työtä Suomeen päivää vietetään 3.12.2021

Suomen Bocuse d’Or -edustaja kaudelle 2022-2023 on Johan Kurkela

Ruokakulttuuri ja sen kehittäminen matkailun moottorina Suomessa