Suomen Kokkimaajoukkue

Tunnelmataikuri työssään: 
Suomen Kokkimaajoukkueen johtaja Katja Tuomainen
yrittäjä, Tmi Chef Katja Tuomainen

kokkimaajoukkue kapteeni sponsori e ahlström

Olen jo vuodesta 2010 seurannut Suomen Kokkimaajoukkueen matkaa ja viimeiset neljä vuotta olin maajoukkueen jäsen. 2020 olympiakisojen jälkeen minusta tuli Kokkimaajoukkueen johtaja. 

En ole aiemmin kisannut missään lajissa. Minulla on aina ollut voitonhalua ja kokkimaajoukkueeseen halusin ennen kaikkea siksi, että voin kehittyä ammattilaisena. Olen kauan tehnyt esimiestyötä ja erityisesti viimeisin työpaikkani valmisteli minua myös tähän joukkueen johtajan rooliin. On ollut todella kiva päästä jakamaan taitoja muille.

 

3 inspiraation lähdettä 

- Pohjoismainen ja suomalainen ruokakulttuuri inspiroi minua todella paljon. Meillä on upeita raaka-aineita ja pientuottajia, joiden tuotteista voi kehittää vaikka mitä uutta. Olen kotoisin Kuopiosta ja meillä esimerkiksi kaalit olivat tosi isossa roolissa ruokakulttuuria. Kokkimaajoukkueessa pääsee tuomaan näitä makumaailmoja tähän päivään ja moderneilla menetelmillä. 

- Maajoukkueen jokainen jäsen on inspiraation lähde. Ei ole väliä, minkälaisessa paikassa on ollut töissä tai miten kauan on ollut alalla, joukkueessa kaikilta voi oppia uutta ja kaikki ovat saman tavoitteen edessä. Luovuus syntyy siitä, että kaikki uskaltaa olla omia itsejään ja jakaa ideoita ja imeä toisiltaan tietoa. 

- Lapsuudenperheemme on musikaalinen ja perheessämme on laulajia ja soittajia. Saan inspiraatiota kaikesta kulttuurista: taiteesta, kirjoista ja tietenkin musiikista.  

 

3 ylpeydenaihetta Kokkimaajoukkueessa

Tietenkin olen ylpeä koko joukkueesta ja siitä, miten motivoituneita ja sitoutuneita kaikki ovat. Vaikka joukkue on nuori, tällä asenteella kaikki tulevat varmasti pärjäämään. Mutta katson ylpeydellä myös maajoukkueen kehityskaarta ja matkaa vuosien aikana. 

Maajoukkueessa mukana olo on tosi sitoutuminen jokaiselta, sillä tämä on vapaaehtoista eikä tästä makseta palkkaa. Mutta tästä ei tulisi mitään ilman työnantajien sitoutumista. Olen kiitollinen kaikille työnantajille, jotka mahdollistavat maajoukkueessa mukana olon ja arvostavat kilpailemista. 

Työnantajien lisäksi olen kiitollinen sponsoreista ja kilpailutoiminnan mahdollistajista. Tänä vuonna saimme koko joukkueen työvaatteet E.Ahlströmiltä. Uskallan ihan rehellisesti sanoa, ettei meillä ole ollut koskaan näin hyviä kokkitakkeja! Materiaali on tosi hengittävää ja siitä löytyy teknisiä yksityiskohtia ja lisäksi kangas on tosi kivan erilainen. Ja miten voikin olla, että takki näyttää hyvältä kaikkien päällä! Tyylikkyys tuo varmuutta ja energiaa työhön ja kun takin laittaa päälle, se tuo lisää ammattiylpeyttäkin. 

Takkien lisäksi E.Ahlströmin astioilla pystymme tuomaan lisäarvoa ja oikeanlaista tunnelmaa Chef’s Table -kisaan. On todella kiva tehdä ammattilaisten kanssa yhteistyötä ja suunnitella jotain, millä erottaudumme muista.  

 

 3 elämyksellistä hetkeä

- Yksi mieleenpainuvin hetki maajoukkueessa oli, kun saimme Olympiahopeaa Chef’s Tablessa. Joku voi sanoa, että hopea hävitään, mutta mulle se oli ihan puhdas voitto! Olin käytännössä laittanut kaikkeni ja kaiken sen tehtävän eteen. Harjoittelin kotona, töissä, kaiken vapaa-aikani, unissanikin. Hopean voittaminen oli ihan mahtava tunne ja mieletön palkinto siitä kaikesta tekemästämme työstä. 

- Ravintolaelämyksistä tulee mieleen vierailu Dinner by Heston -ravintolassa. Ylipäänsä on ainutlaatuista, että maailmassa on Michelin-tähtiravintola, jonne voi vain mennä ja syödä vaikka pelkän jälkiruoan. En ole ikinä maistanut mitään niin hyvää kuin pääruokana tarjottu kanafilee! Ihailen Heston Blumenthalia ammattilaisena ja se, millä ammattitaidolla niinkin yksinkertaiselta kuulostava ruoka oli valmistettu, oli jotain hämmästyttävää.

- Ensimmäinen kerta presidentinlinnassa oli mieleenpainuva koko meidän silloiselle, juuri aloittaneelle joukkueelle. Meidät kutsuttiin tekemään valtionpäämiesten juhlaillallinen. Meitä jännitti, koska emme olleet silloin vielä juurikaan tehneet töitä yhdessä, mutta miten hyvin kaikki menikään yhteisen tavoitteen edessä. 

 

* * * *
Culinary Team of Finland eli Suomen Kokkimaajoukkue kilpailee kaudella 2021–2024, seuraavan kerran vuonna 2022 Villeroy & Boch Culinary World Cup -kilpailussa. Joukkueen johtajana toimii Katja Tuomainen, valmentajana Gert Klötzke ja toiminnanjohtajana Tapio Laine. E.Ahlström on yksi joukkueen hopeatason kumppaneista.  

Osta työtä Suomeen päivää vietetään 3.12.2021

Suomen Bocuse d’Or -edustaja kaudelle 2022-2023 on Johan Kurkela

Ruokakulttuuri ja sen kehittäminen matkailun moottorina Suomessa