AINIA kierrätysastiat E ahlström

AINIA – astioiden ennallistamispalvelu

13.3.2021

Ennallistetut AINIA-astiat ovat saapuneet rikastuttamaan valikoimaamme. Jostakin kallisarvoisesta on todellakin kyse, sillä uuden menetelmän ansiosta huonokuntoinen astia voidaan ennallistaa täysin uutta vastaavaksi, jolloin hiilijalanjälki on uuteen verrattuna 90 % pienempi.

Mistä muotoilija-taiteilijat Kati Tuominen-Niittylä ja Pekka Paikkari saivat ideansa astioiden ennallistamiseen? Tässä he kertovat sen meille omin sanoin:

"Räjäyttäkää astiastot!" – radikaalin idean synty

Pystymme ihan hyvin määrittämään sen hetken, kun idea syntyi. Se syntyi työpöydän ääressä, jossa suunnittelimme uutta astiaa. Ykskaks syntyi ajatus, onko oikeasti pakko tehdä uutta? Mitä jos ei tehdäkään uutta vaan kierrätetään vanhaa? Kierrätys oli hurja ajatus, koska yhtäkkiä hylkäsimme kaikki totutut ajatukset uuden luomisesta. 

Ihan elävänä tuli mieleen Kaj Franckin tokaisu: räjäyttäkää astiastot! Kaj Franckilla oli visio, mutta me oltiin tekemässä sitä oikeasti juuri nyt!

Kestämään ainiaaksi?

Ensimmäiset kokeilut olivat lupaavia ja innostavia. Matkan varrella huomattiin, että tähän pätee täysin sama asia kuin muissakin tuotteissa: hyvää voi korjata. Sama asia kuin vaikkapa kellojen tai pesukoneiden kanssa. Kun tuote on tehty laadukkaasti, se voidaan ennallistaa ja korjata. Laadussa ei ole oikopolkuja. Tässä menetelmässä asia on tosi konkreettinen. Huonolaatuinen tuote ei sovi ennallistettavaksi. 

Astioista puhutaan ongelmallisena jätteenä ja vaikeasti kierrätettävänä. Nyt meillä ei olekaan ongelmallista jätettä vaan ratkaisu. 

Yksi laadukas astia voidaan ennallistaa jopa 5-7 kertaa aina uudelleen. Näin esimerkiksi lautasen käyttöikä kasvaa viisinkertaiseksi normaaliin verrattuna ja voi olla jopa 50 vuotta. Se on valtavan paljon enemmän kuin keskimääräinen lautasen elinkaari 2-10 vuotta. 

Yksinkertaisen nerokas menetelmä

Yksinkertaiset ideat ovat yleensä parhaimpia - silloin kun yhtälössä ei ole enää mitään poistettavaa. Joku keksi laittaa parsinneulan reiän neulan toiseen päähän ja siitä tuli ompelukoneen neula. Tässä on kyse samasta asiasta. Mahdollisuus astioiden ennallistamiseen on aina ollut, mutta sitä ei vain ole nähty. Nyt asiat vain asettuivat järjestykseen ja ennallistamismenetelmä syntyi.  

Ennallistetuista astioista tulee uuden veroisia: yhtä turvallisia, laadukkaita, helppohoitoisia, kestäviä ja käyttökelpoisia kuin aina ennenkin. 
AINIA

Loimme menetelmälle merkin ja nimen: AINIA. Jokainen ennallistettu astia merkitään AINIA-merkillä. Se on kuin savileima keramiikka-astioissa: se kertoo tekijän. AINIA on uudenlainen kierrätysmerkki, kaiken alku, alfa.
 

AINIA-kiertotalous

Asiakkaalle eli tässä tapauksessa ravintolalle AINIA on palvelumuotoilua. Tällä tavalla ravintola voi olla aidosti mukana kiertotaloudessa. Joku voisi kuvata tätä astioiden huoltosopimukseksi. Eikä ravintoloitsijan tarvitse vaivata päätään sillä, onko kyseessä nyt ”hyvä vai huono huonokuntoinen astia” ja kenen valmistama se on. E.Ahlströmin AINIA-palveluun käyvät kaikki. Rikkinäiset astiat kiertävät tiiliksi ja kaikki, mitkä voidaan ennallistaa, ennallistetaan.

Me muutetaan E.Ahlströmin kanssa maailmaa paremmaksi lautanen kerrallaan!

 

Kati Tuominen-Niittylä, muotoilija, taiteilija
Pekka Paikkari, muotoilija, taiteilija 
 

Ennallistetut AINIA-astiat verkkokaupassa >> 

Anna ravintolasi astioille uusi elämä ja kierrätä ne kauttamme! >>

Lue AINIA-astioiden käytöstä ravintolassa >>
 

 

Ennallistettavat AINIA astiat E Ahlström

TIEDOTE: E.Ahlström aloittaa astioiden ennallistamisen

Kokkaa kotona kuin ammattilainen

Avainlippu palvelut E Ahlström

Avainlippu-tunnus palveluillemme!