Food & Talk ja ravintolamaailman trendit

29.6.2017

Mieleenpainuvan puheenvuoron heti päivän aluksi vetänyt ruokafuturologi Dr. Morgaine Gaye tiivisti hienosti päivän teeman toteamalla ”Ruoka yhdistää kaiken”. Gayen, mukaan ruoka ei asu tyhjiössä vaan siihen vaikuttaa kaikki ja se vaikuttaa kaikkeen. Gaye avasikin puheenvuorossaan erityisesti maailman megatrendejä ja sitä kuinka ne näyttäytyvät ravintolamaailmassa. Tulevaisuuden trendien lisäksi kuulimme siitä, keitä ovat tulevaisuuden ruokavaikuttajat Foodrunnerit, tutustuimme sirkkoihin ruokana ja opimme, kuinka ruokamuotoilulla vaikutetaan syömiskokemukseen. 

Ravintolamaailman megatrendit

Tekstuurit – ovat nousussa. Ruuan ”oikea” muoto vaikuttaa suuntuntuman kautta ruuan makuun. Ruokaan lisätään tekstuuria ilmalla ja muodoilla. Syötävän tuotteen halutaan tuntuvan elävältä. Kohta juodaan vettä vohvelikupista ja kuoritaan banaanijäätelöä. Jännittävää oli kuulla, että myös tarjoiltavan astian materiaalilla voi olla vaikutusta ruoan makuun.

Maanläheisyys – puhtaasta ja valkoisesta mennään kohti tummia, maanläheisiä sävyjä. Ruuassa tämä näkyy maaperäisten ainesten ja mm. merilevän kasvavana suosiona. Kattauksessa ovat pinnalla jo nyt syvät, maanläheiset sävyt.

Vesi – jäätä, lunta, sumua. Vesi on haluttu luonnonvara. Ravintolamaailmassa vesi tulee saamaan suuremman roolin. Vettä käytetään eri muodoissaan ja sen nauttimista korostetaan vaikkapa kukin tai antamalla asiakkaiden rikkoa jääpalat vesilasiin pienellä vasaralla.

Tuoksut – ruokakaupoissa, ruokapaketeissa, yökerhoissa. Tuoksuilla vahvistetaan tuotteen/tapahtuman omaa tuoksua tai se luodaan täysin tyhjästä. Miltä kuulostaisi kuppi riisiä, joka virtuaalilasein ja tuoksuin muutetaan kanacurryksi?

Kiddults – nuoret aikuiset jotka haluavat pitkittää nuoruutta, pitävät sokerista ja makeasta. Heidän myötään ruokamaailmaan tulee leikkisyyttä ja makeutta.

Häiriöt – ruma on uusi kaunis. Tulevaisuudessa ruuan ulkonäössä ei välttämättä korostetakaan kauneutta vaan epätäydellisyys saa näkyä.  

 

Näin valitset lasit ravintolaasi

Vinkkilista ravintolan lasien hankintaan