Chef & Sommelier: Cabernet

Hyvä viinilasi antaa arvoa juomalle

27.11.2018

Hyvä viinilasi korostaa erinomaisesti lasissa olevan viinin hyviä puolia, sanoo Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä. Noora Sipilä antaa vinkit viinilasien ja kuohuviinilasien valintaan.

Viinilasin tärkein ominaisuus on kirkkaus. 

Viinissä arvioidaan väriä ja ulkonäköä ja sen takia lasin tulee olla täysin kirkas. Viinin ulkonäkö ja väri kertovat viinin iästä ja voivat viitata esimerkiksi lajikkeeseen. Arviointi hankaloituu, mitä enemmän kuvioita viinilasissa on. En suosi kristallishiontaisia laseja, koska niissä viinin ominaisuuksien arviointi on hankalampaa. Samasta syystä sävytetyt lasit jäävät minulta valitsematta. 

Hyvä viinilasi on ohut. 

Viinissä arvioin myös viskositeettia ja makua. Viskositeettia voi analysoida paremmin ohuesta lasista. Mitä ohuempi lasi on, sitä paremmin viini laskeutuu suuhun ja tuo aromit esiin. 

Hyvä viinilasi on tulppaaninmallinen. 

Viinin kannalta paras lasi on tulppaanin muotoinen eli lasin pesä on alhaalta leveämpi kuin ylhäältä. Aromit kerääntyvät lasiin ja viinin tuoksun voi aistia voimakkaammin. 

Jos ravintola haluaa panostaa, se hankkii erikseen punaviinilasit ja valkoviinilasit. Punaviinien aromit tarvitsevat usein enemmän happea, joten siksi ne tarjotaan isommasta lasista. Toisaalta hyvällä yleislasilla pärjää pitkälle. 

Viinilasin mallilla voidaan vaikuttaa jopa siihen, mihin kohtaan suuta viini tulee ensimmäisenä. Suun eri osat maistavat eri asioita ja esimerkiksi hapokkaan viinin tulisi osua suun etuosaan, joka maistaa voimakkaimmin hedelmäiset aromit. 

Jalallinen viinilasi on esteettisyyden ja lämpötilan kannalta jalatonta lasia parempi. 

Lasin pesään ei tule sormenjälkiä, kun lasia pidellään jalasta. Jos lasin pesää pitelee pitkään kädellä, viini lämpiää ja haluttu tarjoilulämpötila menetetään. Jalatonta lasia on myös vaikea pyörittää. Viininmaistelussa lasia pyöritetään, jotta viinin aromit tulisivat parhaiten esiin. 

Samppanja- ja kuohuviinilasin valinnassa pätee samat ominaisuudet kuin viinilasin valinnassa. 

Hyvä samppanja kannattaa tarjota kirkkaasta, ohuesta ja tulppaaninmallisesta lasista. Jos käytössä olevat lasit ovat kovin suippoja ja huilumallisia, kannattaa ainakin hyvälaatuinen samppanja tarjota valkoviinilasista. Huilumallinen kuohuviinilasi pitää kuplat pidempään, mutta aromeja suippo lasi ei toista yhtä hyvin kuin tulppaanilasi. 

Samppanjalasit ovat muuttuneet viime aikoina viinilaseja enemmän. Uudet samppanja- ja kuohuviinilasit ovat mielestäni erinomaisia, sillä ne ovat kapeita mutta isopesäisiä. Myös samppanjalasissa jalka on tärkeä, jotta lasin pesä säilyy siistinä. 


Vinkit antoi Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä. Kuva Santeri Stenvall.

 

Katso koko viinilasivalikoima verkkokaupassamme
Katso kuohuviinilasivalikoima verkkokaupastamme
Mittaviivamerkitty kuohuviinilasi valikoimassamme
Mittaviivamerkitty viinilasi valikoimassamme

E.Ahlström on Vuoden Tarjoilija -kilpailun yhteistyökumppani.

 

Tunnelmataikuri työssään: Sylvester Soisalo

Tunnelmataikurit työssään: Taneli Korsiala ja Severi Lukkarinen

Viisi vuotta yrittäjinä - uskallusta, rohkeutta ja uskoa tulevaan