juhlabuffan_rakentaminen_eahstrom

Juhlabuffan rakentaminen

27.3.2019 | Kristiina Haljala

Kevään ja kesän juhlat - äitienpäivä, vappu, valmistujaiset ja häät ovat asiakkaille kirkkaita onnen hetkiä. Ravintola on merkittävässä roolissa näiden onnenhetkien rakentamisessa ja tunnelman luomisessa. Kokosin kolmelle eri tyyppiselle ravintolalle vinkit, joiden avulla juhlapäivän herkutteluhetket jäävät muistoihin.  

Minulta pyydetään usein neuvoja ravintolan sujuvan ja kiinnostavan juhlabuffan rakentamiseen. Aloitamme aina keskustelemalla ravintolan toivomuksista ja siitä, mitä tarjoiluastioita ravintolassa on jo olemassa. 

Käyn usein paikan päällä katsomassa, minkälaisen tilan ja astiaston kanssa teemme töitä. Näin löydämme ravintolan tyyliin sopivat yksilölliset ratkaisut, jotka toimivat myös arjessa

Fine dining -ravintoloissa trendit tuodaan juhlavaan esillepanoon hienovaraisesti

Fine dining -ravintoloiden kannattaa huomioida buffan esillepanossa illan kattausten määrä, sillä se vaikuttaa astiavalintoihin ja esillepanon suunnitteluun. Jos kattauksia on vain yksi tai kaksi, kata alkuruoka pöytiin esimerkiksi maistelulusikoihin. Ruokailutilanne rauhoittuu, kun buffaan ei tarvitse heti mennä jonottamaan.

Kulta ja messinki väreinä tuovat juhlavuutta ja värin voi tuoda kattaukseen esimerkiksi maljakoiden, vatien, aterimien tai tekstiilien avulla. Kauniit, koristeelliset valokuvakehykset toimivat hyvin buffan menutelineinä.

Jälkiruoan esillepanoon on tarjolla monenlaisia porrasratkaisuja, joissa petit fourit tai leivokset tulevat kauniisti esiin. 

Klassiseen tyyliin voi tuoda tuoreutta hienovaraisesti. Ajattoman kiiltävän valkoisen astiaston joukkoon voi kattaa huomionherättäjäksi ja kontrastiksi esimerkiksi kiveä ja tummia mattapintaisia tarjoiluastioita.

Banketin esillepanon täytyy olla paitsi näyttävä, myös helppo ylläpitää

Kun asiakkaita on lähes 500 päivässä, juhlabuffan esillepano rakennetaan käytännöllisyys edellä. Kaunis ja käytännöllinen eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Luo pöytään juhlan tuntua esimerkiksi korvaamalla rosteriset GN-astiat posliinisilla, kiinnostavasti muotoiluilla genareilla.

Erilaisilla korokkeilla, kerrosvadeilla ja jalallisilla telineillä saa buffaan helposti vaihtelua ja näyttävyyttä. Näitä voi kätevästi vaihtaa jo olemassa olevien astioiden alle aina tarpeen ja tunnelman mukaan.

Muista miettiä astioiden koko suhteessa tarjottaviin ruokalajeihin. Oikeankokoiset tarjoiluastiat parantavat hygieniaa ja vähentävät ruokahävikkiä.  Huomioi esillepanon suunnittelussa asiakasmäärän lisäksi tarjolla olevan ruoan määrä, sekä mahdollisten lämpö- ja kylmäpöytien asettelut. Ohuet, kauniit kylmälevyt ja luonnonmateriaaleja muistuttavat melamiiniastiat antavat uusia mahdollisuuksia luovuudelle. 

Trendikäs brunssipaikka on nyt kotoisa

Trendien aallonharjalla elävän ravintolan kannattaa panostaa perusastiastoon, johon on helppo yhdistellä erilaisia uutuuksia. Esillepanossa voi käyttää myös kauniita kattiloita, pieniä patoja ja rohkeasti eri värejä ja kuoseja tarjoiluastioissa. 

Hanki  esillepanoa piristämään esimerkiksi kulutettua puuta ja värikkäitä melamiiniastioita. Erilaiset korotukset ja somisteet antavat ainekset kokeileviinkin kattauksiin – toisitko kattaukseen keväisen metsän tuntua koristejäkälällä? 

Perinteisestä ruokien esillepanon järjestyksestä – kylmät ja kalat ensin, sitten lämpimät – voi rohkeasti poiketa! Station-tarjoilu on hyvä tapa saada vieraat rentoutumaan ja liikkumaan luontevasti eri ruokapisteiden välillä. Kaikkea tarjoilua ei tarvitse kattaa yhteen pöytään. 

Näin onnistut buffetin esillepanossa:

1. Mieti esillepanon ulkoasu yhdessä tarjottavan ruoan ja käytettävien raaka-aineiden kanssa. 
2. Huolehdi, että sinulla on oikeankokoiset astiat eri tuotteille.
3. Huolehdi ruokien oikeasta säilytyslämpötilasta varsinkin kesähelteillä. 
4. Tuoreusmielikuva korostuu, kun kokki annostelee ruoan asiakkaan lautaselle.
5. Tee mahdolliset astiahankinnat hyvissä ajoin ja huomioi astiamäärässä myös riittävät vaihdot. 

 

Poimin valikoimastamme sopivimmat tuotteet kolmeen eri buffatyyliin. Tutustu tuotteisiin!

Kristiina Haljala

myyntipäällikkö

Kokkaa kotona kuin ammattilainen

kuvioidut haarukat ja veitset ravintola eahlstroem

Kuvioidut aterimet - tyyliä kattaukseen