miten lautasia tehdään ravintolakäyttöön E.Ahsltröm

Näin tehdään timantinkovia astioita

19.6.2019 | Johanna Suni

Posliiniastioiden valmistamiseen liittyy hämmästyttävän paljon käsityötä. Saksalaisten päämiestemme, Bauscherin, Schönwaldin ja Tafelsternin tehtailla Baijerissa osa tuotteista tehdään täysin automatisoidusti ja osa käytännössä kokonaan käsin. Kumpi tahansa menetelmä vaatii silti kärsivällisyyttä: nopeimmillaan yhden valkoisen lautasen valmistaminen vie 48 tuntia aikaa.

Robotti nappaa kupin alustasta, kääntelee sen oikeaan asentoon ja kiinnittää korvan kuppiin. Kohta astia on jo matkalla automaattitrukin kyydissä uuniin, jossa se viettääkin seuraavat 20 tuntia. 

70 kilometrin päässä toisessa tehtaassa ihminen irrottaa kulhon aihion muotista, tarkastaa, että massa on tasainen ja lähettää muotin liukuhihnaa pitkin lasitettavaksi. Työntekijä ottaa kulhon tottunein ottein käsiinsä ja nopealla ranneliikkeellä uittaa sen suuressa lasitealtaassa. Homma käy niin nopeasti, että robotti jää tässä kakkoseksi: tämän ammattilaisen nopeus on tuplat robottiin nähden. 
 

Ei kärsimättömille 

Tehtaassa valmistetaan 100 000 astiaa päivässä. Noin 70 % näistä on lautasia, loput pieniä kuppeja. Uuden polttouunin ansiosta prosessia on saatu nopeutettua useita vuorokausia. 

Silti lautasen tekeminen ei ole kärsimättömän ihmisen hommaa: yhden lautasen valmistus vie 48 tuntia. Kun tuotteeseen lisätään vielä koristeet - raita, spraykuvio tai koko astian värjäys, yksi lisävuorokausi ei riitä.

Astioiden koristelut tehdään kolmella tavalla: spreijaamalla käsin tai robotilla, käsin siveltimellä maalaamalla tai siirtokuvalla. Koristelemisessa ei hutiloida ja se vie aikaa. Astia punnitaan ennen ja jälkeen värin lisäämisen, jotta voidaan olla varmoja, että väriä on lisätty riittävästi.  Koristelun jälkeen astia poltetaan vielä kerran, jotta koriste pysyy mahdollisimman hyvin astian pinnassa. 

Vuosisatojen historia näkyy koristelustudiolla: jokaisen ravintolan, joka on joskus tilannut omalla logollaan lautasen, logo on tallennettu posliinipalaselle arkistoon värimäärityksien kanssa. Näin voidaan olla varmoja, että vuonna 2019 tilatun lautasen logo on tismalleen saman värinen kuin vaikkapa vuonna 1902 tilatun lautasen logo. 

Lähituotantoa

Raaka-aineet, tehtaan omistajat ja tehtaan työntekijät tulevat alle 50 kilometrin säteeltä tehtaasta. Todellista lähituotantoa siis. Saksalainen maaseutu täällä Baijerin koilliskulmassa muistuttaa erehdyttävästi Suomea. Kuusia, koivuja ja mäntyjä kasvaa kumpuilevassa maastossa, peltojen keskellä. Maaperä on graniittia ja siten oivallista maastoa maailman toiseksi kovimman materiaalin raaka-aineiden hankintaan. Vain timantti on saksalaisen posliinin lasitetta kovempi materiaali. 

Tehtaat ovat tietenkin ISO-laatujärjestelmän piirissä ja ovat sekä ISO 14001 että ISO 50001 -sertifioituja. Mitään prosessissa, vastuullisuudessa tai tehtaan toiminnassa ei jätetä sattuman varaan. Työntekijöillä on iso rooli tehtaan kehityksessä ja kehitysideoista maksetaan idean ehdottajalle riihikuivaa. Tehtaan laskujen mukaan työntekijöiden ehdotusten perusteella saadaan säästöjä satoja tuhansia euroja vuodessa. 

 

E.Ahlströmin tilaus on tullut sisään, B1100:aa, 898:aa, Temptastea ja Purity Antiqueta. Robotti noutaa muutamassa sekunnissa jättisuuresta varastosta lautaslaatikon, joka siirtyy liukuhihnaa pitkin koristelustudioon. Maalari ottaa siirtokuvan, kostuttaa sienen ja liimaa koristeen lautasen pinnalle. Kun koriste on kuivunut ja lautanen poltettu, sille tehdään vielä huolellinen laadunvarmistus ennen kuin se pakataan ja pistetään odottamaan kuljetusta logistiikkakeskuksen hyllyyn E.Ahlströmin nimen kohdalle. Sieltä se sitten matkaa Vuosaaren varastoomme odottamaan suomalaisen ravintolan tilausta. 

 

Tutustu Bauscherin, Schönwaldin ja Tafelsternin tuotevalikoimaan

Johanna Suni

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
Innostun elämysten tuottamisesta, brändinrakentamisesta ja kaikenlaisista kauniista asioista.
Lue kaikki kirjoittajan artikkelit
terassikalusteet ravintola E.Ahlström

Terassikauden tuotteet ravintolaan

ravintola somistus E.Ahlström

Stailauspalveluita ravintolalle!

Kuljetuslaatikot ja -rasiat take away -annoksille