Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

GN-astiat

GN-astiat

Tuotteet 1-36 / 399

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

Tuotteet 1-36 / 399

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

GN-astiat suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden ehdoton hankinta

GN-astiat on yleinen nimitys Gastronom-mitoituksen mukaan valmistetuille astioille. Ravintola-alalla saatat kuulla puhuttavan myös genareista. Gastronorm-järjestelmä kehitettiin alunperin Sveitsissä laitostalouksien liiton, hotelliyhdisten, laitevalmistajien ja muiden osapuolien toimesta vuonna 1964. Kansainväliseksi standardiksi se kehittyi 1970-luvulla. Standardin ansiosta kaikki GN-astiat soveltuvat standardimitotettuihin laitteisiin ja säilytyskalusteisiin valmistajasta riippumatta.

Yksityisasiakas, osta GN-astiat kotiin kuluttajakaupastamme

GN-astioiden mitoitus

Astioita löytyy erikokoisina ja ne sopivat GN-mitoitettuihin telineisiin ja johteisiin esimerkiksi vaunuissa, uuneissa ja altaissa. Astian nimi, esim. GN 1/1-150 muodostuu astian koosta ja syvyydestä. Peruskoko GN 1/1 astia on mitoiltaan 53 cm x 32,5 cm. Nimen perässä oleva luku kuvaa astian syvyyttä millimetreissä. Yleisimmät syvyydet ovat 20, 40, 65, 100, 150 ja 200 mm.

Gastronorm-standardi määrittelee astioille ulkomitan, mutta ei tarkkaa kulmien ja sivupintojen muotoa. Paljaalla silmällä poikkeavuuksia harvemmin huomaa, sillä GN-astioita käytetään usein rinnakkain uuneissa, vaunuissa ja linjastoissa. Yhden valmistajan kansi ei kuitenkaan välttämättä sovi yhteen toisen valmistajan astian kanssa. Myös pinoamisen kanssa voi tulla haasteita, kun sivupintojen erot hankaloittavat astioiden sisäkkäin pinoamista.

Esimerkki GN vuoka mitat: 

GN1/9 - 108 × 176 mm
GN1/6 - 176 × 162 mm
GN1/4 - 265 × 163 mm
GN1/3 - 325 × 176 mm
GN1/2 - 325 × 265 mm
GN2/3 - 354 × 325 mm
GN1/1 - 530 × 325 mm
GN2/1 - 650 × 530 mm

Ovatko GN astiat sitten tilavuudeltaan aina samat? Pääasiassa kyllä, mutta pieniä vaihteluja voi olla johtuen kulmien muodon vaihteluista. GN mittojen lisäksi ilmoitetaan yleensä vielä astian syvyys, joka omalta osaltaan vaikuttaa astian tilavuuteen. Esimerkiksi GN 1/1-200 astia on tilavuudeltaan noin 25 litraa kun taas GN 1/1-20 vuoka on tilavuudeltaan vain noin 1,9 litraa. Erittäin syvässä astiassa ruoka kypsyy hitaammin, mutta suurien erien valmistaminen helpottuu kun taas matalampi ja tilavuudeltaan pienempi gn pakki kypsyttää ruoan nopeammin, mutta se ei välttämättä riitä suurelle määriä ruokailijoita.

Teräksinen GN-vuoka vai muovinen GN-astia?

GN-astioita (genari, cambro) löytyy monesta eri materiaalista. Rst eli ruostumaton teräs on yleisin ja monikäyttöisin. Lisäksi astioita valmistetaan posliinista, eri muovilaaduista ja jopa lasista. Astian sopivin materiaali riippuu käyttötarkoituksesta ja käyttölämpötiloista. Oikea materiaalivalinta takaa toiminnallisuuden ja tarvittaessa mahdollistaa näyttävän esillepanon tuotteille.

Ammattikeittiöissä ruoanvalmistuksessa käytettävät GN-astiat on yleensä valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Ne kestävät korkeita lämpötiloja ja ovat mekaanisesti hyvin kestäviä. Tarjoiluastioiden materiaalina käytetään muun muassa polykarbonaattia (PC) ja polypropyleeniä (PP). Valikoimastamme löydät lisäksi myös posliiniset GN-astiat. Muoviset GN-astiat soveltuvat usein hyvin esimerkiksi pakastelämpötiloihin, mutta kypsennykseen niitä ei suositella. Posliiniset astiat taasen ovat erinomaisia erilaisten salaattien ja gratiinien tarjoiluun.

Valitsitpa minkä materiaalin tahansa, GN-astioiden hoito ja erityisesti kuivaus on ensiarvoisen tärkeää elintarvikehygienian ja käyttömukavuuden kannalta. Ruostumaton teräs ja muovi kuivuvat suhteellisen kauan, joten GN-astiat saattavat olla vielä pitkään märkiä koneellisen pesun jälkeen. Pinottavien GN-vuokien väliin jäävä kosteus saattaa aiheuttaa astioiden kiinnijuuttumista ja muodostaa kasvualustan mikrobeille. Kuivausvaunut ja -hyllyt ovatkin erinomainen apua pestessäsi suurempia määriä GN-astioita.

Huomioi ravintolan astioiden valinnassa ainakin seuraavat seikat:

  • Materiaali: tarvitsetko astiaa tarjoiluun vai kypsennykseen
  • Ruoan lämpötilat: valmistatko tai tarjoiletko kylmiä ja/tai lämpimiä ruokia
  • Syvyys: mitä syvempi astia, sitä kauemmin kypsyminen ja kuumeneminen kestää
  • Mitoitus: varmista, että laitteesi ja säilytyskalusteesi tukevat GN-standardia

Muut GN tuotteet

Teräksiset genarit ovat luultavasti ravintola-alalla kaikista tunnetuimpia GN-tuotteita, mutta mitoitusten mukaisia tarvikkeita on tarjolla runsaasti. Valitessasi astioita, hyödynnä myös erilaiset lisävarusteet, jotka helpottavat huomattavasti astioiden käyttöä. GN-vuoille löytyy mm. paljon erilaisia kansia, kuten gn tiivistekansia, jotka suojaavat ruoat kuljetuksen ajan sekä ylläpitävät ihannelämpötilaa. Teräksiset kannet eristävät muovisia paremmin, mutta tarjoilunäkökulmasta muoviset mahdollistavat sisällön näkemisen ilman kannen poistamista. 

Perus kansien lisäksi löydät verkkokaupastamme myös GN-mitoitetut leikkuulaudat, suojakuvut, tarjoilualustat, vadit ja lämpöhauteet. Tutustu GN tuotteiden lisäksi myös muuhun astiavalikoimaamme. sekä kattaviin artikkeleihimme:

Toggle Nav
Ostoskori