Lasit

viinilasit ja juomalasit ravintolakäyttöön

Viinilasit ravintolaan

 

Valikoimissamme olevat viinilasit, lasistot ja lasisarjat ravintolakäyttöön on jaettu käyttötarkoituksen mukaan:

  • Viinilasit ja lasisarjat rentoon kattaukseen - lounasserviisiin sopivat viinilasit ovat sopivan arkisia, säilytystä kestäviä. Pinottavat viinilasit kuuluvat myös tähän kategoriaan. 
  • Viinilasit ja lasisarjat banketti - cateringiin, bankettiin, asiakastilaisuuksiin ja tapahtumiin sopivat kestävät, lyhytjalkaiset viinilasit sekä helppohoitoiset viinilasit. 
  • Viinilasit ja lasisarjat juhlavaan serviisiin - viinilasit fine dining -ravintoloihin ja juhlaviin illallisiin ovat korkeajalkaisia ja ohutreunaisia viinilaseja. Myös suupuhalletut lasit.
  • Kaikkien lasisarjojen samppanjalasit ja kuohuviinilasit ravintolakäyttöön löytyvät kuohuviinilasit-otsikon alta
 

Juomalasit ravintolaan

Vesilasit kaiken tyylisiin kattauksiin ja yleislasit ravintolaan on jaoteltu lasisarjoittain juomalasit-valikoimaamme. 

  • Valikoimassamme löytyvät myös karkaistut lasit esimerkiksi päiväkoteihin tai kouluihin.  
  • Olutlasit, pinottavat lasit, drinkkilasit sekä muut lasituotteet, esimerkiksi lasiset jälkiruokakulhot, kaatimet ja lasikannut ja lasiset tarjoiluastiat löydät omista kategorioistaan.

Lasien hankinta ravintolaan - vinkit valintaan

 

Kun valitset juomalaseja ja viinilaseja ravintolaan, ota huomioon lasien käsittely, säilytys, asiakasmäärät sekä lasien peseminen. Lue vinkkilista ravintolalasien hankintaan 

 

Karkaistu lasi ammattikäytössä

 

Ravintola- ja ammattikeittiökäyttöön soveltuvat juomalasit ovat usein karkaistuja eli iskunkestäviä. Karkaistu lasi on puristelasimassaa, joka on lämpökäsittelyn avulla sitkistetty. 

Karkaistu lasi

  • on konepesunkestävä

  • kestää lämmönvaihteluita

  • sopii myös kovaan käsittelyyn sillä karkaistun lasin kestävyys iskuja ja painetta vastaan on jopa 6 – 8-kertainen tavalliseen lasiin verrattuna. 

  • särkyessään hajoaa pieniksi pyöreäreunaisiksi pirstaleiksi

Karkaistua lasia valmistavat muun muassa Arcoroc ja Libbey

 

Erilaiset lasit - mitä eroa materiaalilla?

 

Ravintolakäyttöön sopivien lasien lasimassa voidaan jakaa neljään ryhmään

  • tavallinen lasi (natriumoksidilasi eli talouslasi, soodalasi tai sooda-kalkkilasi)

  • kristallilasi, joka on tavallista lasia kirkkaampi lasi. Valmistuksessa natriumoksidi on korvattu kaliumoksidilla.

  • lyijykristallilasi, joka on upeasti valoa taittava ja helposti hiottava. Kristallilasin massaan voidaan lisätä lyijyoksidia, jolloin lasista tulee raskaampi kuin kristallilasi. Lyijykristallilasin pintaan voidaan hioa erilaisia koristeita. 

  • kuumaa kestävät lasit (boorisilikaattilasit). Esimerkiksi Pyrex-lasivuoat

 

Ravintola- ja ammattikäytössä lasi on erinomainen materiaali, sillä se on

  • läpinäkyvä

  • hygieeninen

  • kova

  • kulutusta kestävä

  • kemikaaleja kestävä

  • lasi myös toistaa värejä todella kauniisti 

Lasimassa valmistetaan hiekasta, soodasta ja kalkista. Raaka-aineet sekoitetaan oikeassa suhteessa, seos sulatetaan lasiuunissa 1 500 asteessa ja lämpötila lasketaan noin 1 000 asteeseen. Lasimassa työstetään valamalla, muottiin puhaltamalla tai koneellisesti puristamalla. Lopuksi valmis tuote jäähdytetään. Juomalasit valmistetaan joko yksivaiheisina tai kaksivaiheisina, jolloin lasin laatta ja malja valetaan erikseen. 

Monikäyttöisyys kriteerinä Ravintola Nuden lautasissa

Vuosi yrittäjänä - sitoutumista, vastuuta ja horisontti kaukana

Kuohuva uusivuosi ja vinkit viinilasin valintaan