Lasit

Rentoa tai juhlavaa

Lasi on mielenkiintoinen ja hurmaava materiaali. Lasi on kirkasta, säteilevää ja se heijastaa ja taittaa valoa. Lasien kilahtaessa yhteen syntyy miellyttävä ja mieltä piristävä ääni. Lasituotteet tekevät kattauksesta myös juhlavan ja arvokkaan.

Lasituotteet verkkokaupassamme

Verkkokaupassamme olemme lajitelleet lasimme käyttötarkoituksen mukaisesti; rentoon kattaukseen, banketti kattaukseen ja juhlavaan kattaukseen. Löydät myös pinottavat lasit, olutlasit ja erikoislasit omien alaotsikoiden alta. Valikoimassamme on myös runsaasti muita lasista valmistettuja tuotteita; jälkiruokakulhoja, kaatimia ja tarjoiluastioita jotka löydätte omien alaotsikoiden alta. Halutessanne voitte etsiä lasituotteita myös valmistajittain. 

Lasien valinta

Lasien valinnassa tulee ottaa huomioon juoma mitä lasissa tarjoillaan ja kenelle se tarjotaan. Oikeaoppisesti valittu lasi tuo parhaiten esille tarjottavan juoman esim. viinin ominaisuudet; aromit ja maun. Asiakasryhmä jolle juoma tarjoillaan vaikuttaa myös lasien valintaan. Illallispöytään voi kattaa korkeajalkaiset ja ohuempireunaiset viinilasit, suuremmissa tapahtumissa usein kestävämmät lasit jopa karkaistut lasit toimivat paremmin. Lounasruokailussa mm. pinottavat lasit ovat hyvä valinta niiden optimaalisten säilytysominaisuuksien vuoksi. Karkaistu lasi kannattaa valita paikkaan jossa käyttö on kovaa tai turvallisuus halutaan taata lasien rikkoutuessa mm. päiväkodit, koulut ja sairaalat.

Lue neljän kohdan vinkkilista siitä mitä sinun tulee huomioida lasien hankinnassa.

Lasin ominaisuudet

Lasin ainutlaatuisiin ominaisuuksiin kuuluvat läpinäkyvyys, hygieenisyys ja kovuus. Lasi on myös kulutusta ja kemikaaleja kestävää. Lasimassa valmistetaan pääasiassa hiekasta, soodasta ja kalkista. Hiekka on hienojakoista, valkoista kvartsia kemialliselta koostumukseltaan piioksidia. Raaka-aineet sekoitetaan oikeassa suhteessa ja tästä muodostunut mänki-seos sulatetaan lasiuunissa 1 500 °C asteen lämpötilassa. Sulatuksen jälkeen lämpötila lasketaan työlämpöön, noin 1 000 °C asteeseen. Tämän jälkeen lasimassa työstetään joko valamalla, muottiin puhaltamalla tai koneellisesti puristamalla. Lopuksi lasituote jäähdytetään. Juomalaseja on kahdenlaisia, jalallisia ja jalattomia. Ne valmistetaan joko yksivaiheisina tai kaksivaiheisina, jolloin lasin laatta ja malja valetaan erikseen.

Lasimassa

Koostumuksensa perusteella lasimassat voidaan jakaa neljään pääryhmään: kuumankestävään lasiin eli boorisilikaattilasiin (esim. Pyrex ja Borcam tuotemerkkien lasituotteet), tavalliseen lasiin (talouslasi, soodalasi, sooda-kalkkilasi), kristallilasiin ja lyijykristallilasiin. Ammattikäyttöön soveltuvat juomalasit ovat usein iskunkestäviä eli karkaistuja. Tällöin juomalasin massaa on lämpökäsittelyn avulla sitkistetty ja täten parannettu sen lujuutta. Iskunkestävä lasi valmistetaan aina puristelasimassasta. Karkaistu lasi kestää konepesua, lämmönvaihteluita ja kovaakin käsittelyä. Kestävyys iskuja ja painetta vastaan on jopa 6 – 8-kertainen tavalliseen lasiin verrattuna. Särkyessään karkaistu lasi hajoaa pieniksi pyöreäreunaisiksi pirstaleiksi. Karkaistua lasia valmistavat mm. Arcoroc ja Libbey. Jos tavallisen lasin valmistuksessa käytetty natriumoksidi korvataan kaliumoksidilla, saadaan kirkkaampaa kristallilasia. Massaan voidaan vielä lisätä lyijyoksidia jolloin saadaan upeasti valoa taittavaa ja helposti hiottavaa lyijykristallia. Lyijykristallilaseihin voidaan hioa erilaisia koristeita ja ne ovat painoltaan raskaampia kuin kristallilasit. 

 

Astiastot – värillä ja materiaalilla vaikutat annoksen luonteeseen ja ulkonäköön

FRESH UP tarjoaa luovat ratkaisut ravintolasi uudistamiseen

FASTFOOD & CAFE & RAVINTOLA 2018 TAMPERE MESSUTUOTTEET