Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olemme päivittäneet sivustomme ilmeen raikkaammaksi ja käyttäjäystävällisemmäksi – nyt asiointi on entistä sujuvampaa! Tervetuloa ostoksille, yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta.

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Terassisesongin kuumimmat drinkkitrendit

Maaliskuu 2025

Tutustu kesän 2025 drinkkitrendeihin baarimestari ja Suomen ensimmäisen Fratelli Brancan brändilähettilään Nouk Vályn johdatuksella, valitse tuotteet E.Ahlströmin upeasta lasivalikoimasta, sekä Viiniposti PRO:n juomavalikoimasta ja tee kesän hittidrinkki Vuoden Tarjoilija 2024 Janika Tiensuun ohjeella.


Tänä kesänä nautitaan visuaalisesti näyttäviä, aiempaa makeampia cocktaileja toinen toistaan upeammista laseista.

Kesän 2025 drinkkitrendit

Vuonna 2025 nähtävissä on alkoholin kulutuksen kokonaiskulutuksen laskun jatkuminen. Erilaiset happy hourit ja alueelliset hintojen laskut ovat näyttäneet nostavan päätään arkipäivien lisäksi myös viikonlopun päämyyntipäivinä, toteaa baarimestari Nouk Vály, kenet tunnetaan Helsingissä viime vuosina vaikuttaneista cocktail-baareista RØDistä ja The Old Man and The Si!stä.

Cocktaileissa nähtävissä on ollut sokerimäärien nousu ja niin sanotut Guilty pleasure -cocktailit. Sokerimäärät tuntuvat olevan nousussa myös viini- ja RTD puolella. Samalla, kun pitkään jyllänneet hapokkaat, raikkaat juomat jatkavat tasaista olemistaan, makeammat jälkiruokajuomat ovat tehneet vuoden 2024 aikana kovaa nousua. Tähän saattaa myös vaikuttaa se, ettei cocktaileja juoda enää niin suuria määriä illassa, että niiden tarvitsee ravintoarvoiltaan olla enää niin linjassa muun ruokavalion kanssa. Tälle tasapainoksi on toki myös täysin sokerittomien juomien kysyntä kasvanut, Vály toteaa.

Cocktailin esillepanossa uskoisin näyttävyyden nousevan pian taas enemmän otsikoihin. Minimalistisesta korosteettomuudesta ollaan siirrytty makuparitusten ja zero waste- ohjelmien kautta funktionaalisiin, mutta elegantteihin koristeisiin ja silmillä syöminen muuttuu sukupolvien mielihalujen mukana.

Matala-alkoholisten cocktailien kappalemäärällisestä myynnin kasvusta on vaikeaa sanoa, mutta ainakin esimerkiksi jälkiruokaviinipohjaisiin, alkoholimäärältään kevyempiin cocktaileihin tuntuu törmäävän yhä useammin, joten kysyntä on selkeästi kasvussa.

Mielenkiintoisena kategoriana pidän myös niin sanottuja Minicocktaileja, Vály mainitsee. Yhden cocktailin jakaminen esimerkiksi kolmeen osaan, antaa jaetun nautinnon ja kokemuksen, mutta pysyy ystävällisempänä lompakolle ja keholle. Makujen saralla kokeiluhalua tuntuu löytyvän, mutta hinnoissa ollaana sensitiivisempiä ja usein listalta valitaan kuitenkin jotain tutumpaa sen sijaan, että hypätään tuntemattomaan.

Nappaa Viiniposti PRO:n terassiviinisuositukset kesään

Caves d'Esclans Whispering Angel

Maailmalla kulttimaineeseen noussut Whispering Angel roseeviini edustaa Provencen tyyliä nykypäivän otteella. Viini sai nimensä Château d’Esclansin tilalla sijaitsevan kappelin seinällä sijaitsevan enkeliteoksen mukaan. Teoksessa on kaksi enkeliä, joista toinen näyttää kuiskaavan toiselle. Raikas, mineraalinen ja punaisten marjojen makumaailma on kuiva mutta pehmeä.

Tommasi Le Fornaci Lugana

Kypsän hedelmäinen ja kukkainen tuoksu on puhdaspiirteinen sekä varsin monivivahteinen, josta voi aistia vihreää päärynää, makeaa keltaista omenaa sekä vaaleaa persikkaa. Maultaan viini on kuiva mutta kypsän hedelmäinen. Jälkimaussa on yrttisyyttä, kypsää sitruksisuutta sekä hentoa sitruunan kuorta. Tasapainoinen viini saa rakennetta eloisasta hedelmähapokkuudesta. Erinomainen kumppani kaloille, vaaleille liharuoille sekä antipastille.

Chandon Garden SpritzChandon Garden Spritz

Chandon Garden Spritz on Chandon Argentina -viinitalon raikas, katkeranmakea ja mausteinen spritz-juoma, joka tarjoaa elegantteja ja aitoja makuelämyksiä ilman keinotekoisia lisä- tai väriaineita. Chandon Garden Spritz on valmis nautittavaksi sellaisenaan viinilasista kolmella jääpalalla ja tuoreella appelsiiniviipaleella. 

Tilaa Viiniposti PRO-uutiskirje

Saat ajankohtaiset väkevä- ja viinisuositukset, uutuudet, markkinointimateriaalit, kampanjat, cocktailreseptit ja paljon muuta!


Drinkki- ja lasitrendeissä näkyy nyt värejä, visuaalisuutta sekä tuttuja makuja ja muotoja klassikoista.

”Newstalgia”

Klassikkodrinkit tekevät paluun, mutta modernilla twistillä. Vaikka perinteiset cocktailit ovat aina olleet suosittuja, nyt ne nousevat juomalistojen keskiöön. Klassikoista kehitetyt päivitetyt versiot kunnioittavat alkuperäisiä reseptejä, mutta lisäävät niihin tuoreita ja ennakkoluulottomia elementtejä.


Tiedostava juominen

Vastuullisuus, terveellisyys ja kohtuukäyttö ovat olleet nousevia teemoja juomakulttuurissa viime vuosina. Alkoholittomat mocktailit, virvoitusjuomat ja kevyemmät drinkit kasvattavat suosiotaan. Esimerkiksi sparkling tea eli kupliva tee on nousussa kuten myös aromikkaat tee-cocktailit.


Aasian maut lasissa

Ruokamaailmassa vakiintuneet Aasian maut ovat löytäneet tiensä nyt myös juomalistoille. Cocktaileissa yhdistellään rohkeasti suolaisia, happamia ja makeita makuja, jotka muodostavat hienostuneita ja mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Toisaalta katkerot ovat spritz-tyylisten drinkkien myötä tulleet nousevana makutrendinä pinnalle.


Sitrus ja tropiikki

Viime vuoden sitrustrendi jatkuu, mutta tuttujen sitruunan ja limen rinnalle ovat nousseet myös greippi ja bergamotti. Samalla tropiikin makeat maut, kuten mango ja kookos, tuovat juomiin eksoottista sävyä. Näitä raikkaita makuja löytyy nyt niin virvoitusjuomista, cocktaileista kuin energiajuomistakin.


Visuaalisuus

Juomien ulkonäkö on noussut viime vuosina entistä tärkeämmäksi ja termi "Instagrammable" on jokaisen huulilla, sillä näyttävät juomat herättävät huomiota etenkin sosiaalisessa mediassa. Värikkyys ja estetiikka ovatkin juomatrendien ytimessä, ja tänä vuonna lasissa säihkyvät erityisesti punaisen sävyt – pinkistä koralliin ja burgundiin.


Laaja valikoima cocktail- ja drinkkilaseja ravintolaan


Vuoden Tarjoilija 2024 Janika Tiensuu haluaa innostaa omalla tekemisellään ihmisiä hakeutumaan ravintola-alalle.

Vuoden Tarjoilija 2024 Janika Tiensuu nauttii asiakaskohtaamisista ja haluaa innostaa ihmisiä alalle

Kutsuimme Vuoden Tarjoilija 2024 Janika Tiensuun Creative Studiolle kertomaan kuulumisia edustusvuodelta ja valmistamaan trendidrinkin tulevaan terassisesonkiin.

Miltä tuntui voittaa Vuoden Tarjoilija -titteli?

Voitto tuntui hyvälle ja täytti omia, itselle asetettuja, tavoitteita. Kisa oli juuri sillä hetkellä päätavoite. Kisaamisen osalta tulevaisuuden suunnitelmat auki, enkä ole päättänyt haluanko jatkaa kisaamista. On henkisesti raskas rupeama. Sanoinkin tänä toisena kisavuotenani silloiselle coachille, että nyt täytyy voittaa, en halua hakea enää uudelleen. Oli myös helpottava tunne, kun voitto selvisi ja oli plakkarissa. Joonas Heino toiminut coahcina ja erityisesti keskustelu ja sparrauskumppanina. Henkinen valmistautuminen ratkaisee tosi paljon.

Mikä oli mielestäsi kilpailun haastavin osuus?

Kisaaminen vaatii paljon henkinen sietokykyä ja muun muassa sitä, että kestätkö, kun ympärillä pörrää ihmisiä työskentelyn aikana (kameraa, tuomari, juontajia). Kaikkea pystyy treenaamaan, mutta henkistä sietokykyä ei ehkä kuitenkaan samalla tapaa etukäteen kuin teknisiä asioita.

Kisaamisesta kertoo sekin, että ekakertalainen on voittanut Vuoden Tarjoilija kisat vain kerran, silloin kun kisat järjestettiin ensimmäisen kerran. Kisatilanne on kuitenkin niin erilainen, normaalissa ravintolatilanteessa ei siihen voi valmistautua.

Miten voitto on vaikuttanut uraasi ja arkeesi kuluneen vuoden aikana?

Voitto tuo yhteyksiä. Finaalissa istui alan vaikuttajia ja merkittäviä henkilöitä muun muassa serviisin pöydässä, joten ihan konkreettisia kontakteja ja uusia mahdollisuuksia. Tällä hetkellä etsinkin uusia mahdollisuuksia avoimin mielin.

Millainen fiilis on nyt, kun titteli siirtyy pian seuraavalle?

Hyvät fiilikset ja innolla odotan pian alkavaa uutta kisakautta. Pääsee sivusta seuraamaan ja olemaan intensiivisesti läsnä, siitä saa taas erilaista näkökulmaa.

Kisoissa aina annettu toisille kisaajille kisarauha, eikä ole menty seuraamaan kanssakisaajien suorituksia, vaikka oma olisi jo valmis, joten mukava päästä seuraamaan muidenkin kisaamista.

Mahdollisesti tulevaisuudessa haluan jakaa oppeja eteenpäin ja mielellään autan, jos neuvoja pyydetään.

Onko jokin asiakaskohtaaminen jäänyt erityisesti mieleesi vuoden varrella?

Tykkään erityisesti palvella omia vakkariasiakkaita. Viime keväänä kutsuttiin yhteistyökumppaneita ja vakkariasiakkaita "kylään" terassiavajaisiin. Kuulumisten vaihto heidän kanssaan ja heidän huomioiminen on mukavaa ja palkitsevaa tässä työssä. Huomioida voi monella tapaa, esimerkiksi varauksen nähdessä ohjata ”omaan pöytään” ja kysyä otetaanko samppanjat alkuun tänäänkin.

Miten pidät ammattitaitoasi yllä ja inspiroidut alalla jatkuvasti?

Tekemällä! On tärkeää, että ammattitaito säilyy. Oma intohimo on, että ravintola-alaa pystytään ylläpitämään ja sekin motivoi.  Kaukainen haave on, että ravintola-ala säilytetään elinvoimaisena ja joskus on se aika, jolloin itse eläkeläisenä nautin näistä palveluista. Haluan innostaa ihmisiä hakemaan alalle.

Miten kuvailisit itseäsi ammattilaisena?

Suorasukainen, mutta myös hyvin avoin uusille jutuille.

Mikä on paras tarjoiluvinkkisi, jolla kuka tahansa voi nostaa juomaelämyksen uudelle tasolle?

Panostamalla koristeluun, mikä ehkä etukäteen voi tuntua turhalle ajatukselle. Kannattaa viimeistellä juoma loppuun saakka, tekemisen kautta iloa cocktailiin! Kannattaa myös panostaa välineisiin, esimerkiksi laadukas shaker on hyvä väline, jolla saa iloa tekemiseen.


Janika Tiensuun kesäcocktail on tasapainoinen sekoitus bitterisyyttä, hapokkuutta ja makeutta.

Vuoden Tarjoilija 2024 Janika Tiensuun kesädrinkki

3 cl Punt e Mes

1,5 cl Hayman's London Dry Gin 

3 cl sitruunamehua

1 cl sokeriliemi 

kananmunan valkuainen 

Koristeeksi: raastettua appelsiinin kuorta.

 

Miksi valitsit juuri Bonheur-cocktaillasin tälle drinkille?

Martinityyliset lasit sopivat sour-juomiin. Lopulta kyseinen lasi valikoitu joukosta intuitiivisesti, kun ihastuin lasin ulkonäköön.

Mikä inspiroi sinua tämän cocktailin luomisessa?

Tykkään klassikoista ja tykkään itse kovasti esimerkiksi aperol sprizistä, joka sopii tähän myös hyvin. Mietin taannoin, että mitäpä jos siitä tekisi sour-juoman. Ei toki vielä päätynyt listalle, mutta sopii kivasti erityisesti kesään.

Onko juomassa jokin yllättävä tai erityinen yksityiskohta, johon kannattaa kiinnittää huomiota?

Juomasta täytyy löytyä tasapaino. Tästäkin juomasta löytyy bitterisyyttä, hapokkuutta ja makeutta.

Kenelle tämä drinkki erityisesti sopisi?

Asiakkaalle, joka tilaa tyypillisesti jotain tuttua, mutta haluaa jotakin uutta säväytystä.

Jos saisit juoda vain yhtä cocktailia loppuelämäsi ajan, mikä se olisi?

Hyvin tehty Negroni. Nuorempana tykkäsin makeammista jutuista, nykyään karvaammat maut maistuu paremmin.


Toggle Nav
Ostoskori