Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Kentaurin työvaatteet ovat huippukokki Sasu Laukkosen valinta työasuksi

Helmikuu 2024

Kentaurin työvaatteet ovat laadukas, kestävä ja vastuullinen valinta ravintolan työasuksi

Työvaatteella on ravintolassa monta roolia. Asiakkaille se kertoo ravintolan brändistä värien, materiaalin ja tyylin avulla. Yhdenmukainen työasu auttaa tiimiä hitsautumaan yhteen. Laadukas työvaate kertoo työnantajan arvostuksesta työntekijöitä kohtaan, ja parhaimmillaan se jopa edistää työkykyä parantamalla ergonomiaa ja työtyytyväisyyttä.

Työvaate voi aiheuttaa kuitenkin myös ongelmia. Palkittu helsinkiläinen keittiömestari Sasu Laukkonen kokee, että yleisiä haasteita työvaatteissa ovat:

 • ongelmat istuvuudessa: hyvännäköinen ja laadukas kokkitakkikaan ei tunnu hyvältä päällä, jos se puristaa kaulaa tai rintaa.
 • essun paino niskassa, ja siitä aiheutuvat niska- ja selkäkivut.
 • vaatteiden hankaaminen ihoa vasten ja siitä aiheutuva ihottuma.
 • materiaalin kuluminen ja löystyminen käytössä, minkä takia vaatteet muuttuvat sähköisiksi ja epämiellyttäviksi käyttää.

Sasu Laukkosen mukaan hyvässä työvaatteessa on helppo olla niin keittiössä kuin salissa, ja sen kanssa edustaa ilolla ravintolan konseptia. Kentaurin työvaatteet istuvat hänen mukaansa päälle kuin luonnostaan.

Näihin ongelmiin on tarttunut tanskalainen työvaatevalmistaja Kentaur, ja siksi Sasu Laukkonen on valinnut käyttöönsä heidän tuotteensa. Samoja työvaatteita käyttävät maailmalla myös muun muassa Gordon Ramsey, Franzén Tukholmassa ja Alchemist Kööpenhaminassa. Alun alkaen Laukkonen tilasi vaatteet suoraan Kentaurilta, kunnes he kysyivät häneltä suositusta jälleenmyyjästä Suomessa. Laukkonen suositteli E.Ahlströmiä, ja nyt Kentaurin vaatteet ovat yksinoikeudella myynnissä Tunnelmataikureilla. 

Hyvin istuva työasu voi parantaa työhyvinvointia

Kentaurilla on panostettu erityisesti työvaatteiden leikkaukseen. Koska kokit työskentelevät pääsääntöisesti kädet edessä, on takit leikattu asentoa tukevasti hiukan vinoon. Hihansuista löytyy kuminauhat, joilla hihat saa tarvittaessa nostettua ylemmäs. Osassa malleista on kainaloissa ohuempi kangas, mikä pitää olon viileämpänä. Yleisesti ottaen materiaalit ovat hyvin hengittäviä ja joustavia.

Essuissa on niin ikään panostettu ergonomiaan. Valikoimasta löytyy malleja, joissa essun etuosa on normaalia leveämpi, jolloin niskanauhan paino jakautuu selälle tasaisemmin. Kokkitakeissa on niskassa lenkki, jonka läpi essun niskanauhan saa pujotettua. Sen ansiosta nauha ei hankaa niskan ihoa vaan pysyy paikallaan kokkitakin päällä. Kentaurilla on myös kokkitakkeja, joihin essu kiinnitetään neppareilla rintamukseen, jolloin niskaan ei tule ollenkaan painetta.

Neljä esimerkkiä Kentaurin eduista työvaatteiden istuvuudessa:

 • työasentoa tukeva leikkaus
 • kainaloiden tuuletusta parantava mesh-kangas
 • hihansuiden kuminauhat
 • takkien niskalenkki essulle

Kentaurilta löytyy valtava määrä erilaisia väreja ja malleja työvaatteisiin niin keittiöön, saliin, siistimistyöhön ja aulatehtäviin. Työvaatteissa näkyy nykyajan henki, ja yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota.

Kentaurin kokkivaatteet kestävät kulutusta eivätkä hankaa

Sasu Laukkonen on käyttänyt Kentaurin vaatteita niin Michelin-ravintola Orassa, cateringtoiminnassa kuin edustuksissa. Hänen mukaansa ne toimivat ruoka-alan arjessa erittäin hyvin. Vaatteet ovat parhaimmillaan kolmen pesun jälkeen, eivätkä ne Laukkosen mukaan tunnu kuluvan yhtä nopeasti kuin muut vaatteet. Kestävyydestä kertoo myös vaatteiden nappikiinnitys. Laukkosen mukaan napit menevät napakasti kiinni, mutta niitä ei tarvitse avatessa riuhtoa, eivätkä ne irtoile helposti. Vaikka materiaalit näyttävät paksuilta ja laadukkailta, ne ovat hengittäviä ja kevyitä päällä. Tämä osaltaan estää hikoilua ja hankaamista.

Myös keittiö- ja saliammattilaisten erilaiset kehot on otettu huomioon. Malleja on saatavilla koosta xs kokoon xxxxl, ja suuremmatkin koot ovat toteutettavissa räätälöimällä. E.Ahlströmillä sovituksen voi hoitaa Helsingissä Creative Studiolla, tai sovitussetin voi tilata omaan toimipisteeseen. Mallistot on suunniteltu niin, että sovittamalla yhden vaatteen pystyy valitsemaan myös muut tarvitsemansa tuotteet, koska kaavoitus on yhtenäinen. Näin vaatteiden uusiminen tai uusien mallien lisääminen osaksi työvaatekokonaisuutta hoituu helposti ilman lisäsovituksia. Kentaur on Euroopan kolmanneksi suurin työvaatetuottaja, ja sillä on erittäin suuret varastot ja nopeat toimitusajat.

Työvaatteissa ravintolaan sopivat, kestävät ja vastuulliset materiaalit

Vaateteollisuus ei lähtökohtaisesti ole alana ympäristöystävällinen, koska se kuluttaa paljon luonnonvaroja ja energiaa, ja hävikkiä syntyy herkästi, mutta toimijana Kentaur pyrkii vastuullisuuteen kaikilla osa-alueilla. Vaatteet valmistetaan lähtökohtaisesti Euroopassa, ja lisäksi käytössä on varatehdas Thaimaassa. Kaikki kumppanit on varmistettu sertifikaattien avulla. 

E.Ahlströmin työvaateostaja Linda Gröndahl kertoo, että Kentaur tekee aktiivisesti tuotekehitystä ympäristöystävällisempien materiaalien tuottamiseksi. Yhteistyötä tehdään itävaltalaisen tekstiilikuituja tuottavan Lenzingin kanssa, jonka lippulaivatuote on eukalyptus-puusta, kierrätetystä muovista ja kierrätetystä puuvillasta valmistettu lyocell. Kentaur on ainoa työvaatteita valmistava yritys, jolla on käytössä tämä TENCEL™ Lyocell X REFIRBRA™ -materiaali. Lyocellia pidetään ekologisempana vaihtoehtona, koska sen valmistusprosessi voidaan toteuttaa suljetussa kierrossa, mikä vähentää veden ja kemikaalien kulutusta. Lisäksi pääraaka-aine eukalyptus on nopeasti kasvavaa, eikä vaadi keinokastelua tai torjunta-aineiden käyttöä.

Työvaatteiden materiaaleissa ei ole kuitenkaan unohdettu käyttäjien tarpeita, ja siksi ne ovat pesulaan sopivia, ja kestävät vesipesun 60-90 asteessa. Työvaatteiden puhdistus onnistuu myös kotikoneessa, ja monet mallit ovat henkarikuivauksen jälkeen heti valmiit käyttöön ilman silitystä. 


Sasu Laukkonen on käyttänyt Kentaurin vaatteita niin Michelin-ravintola Orassa, cateringtoiminnassa kuin edustuksissa. Hänen mukaansa ne toimivat ruoka-alan arjessa erittäin hyvin.

Sasun suosikit Kentaurin työvaatteista:

 1. kokkitakki-unisex-valkoinen-1
  Kokkitakki unisex, valkoinen
  (sis. 24% ALV) <span class="price">63,42 €</span> 78,64 €
  63,42 € (ALV 0 %)
  (ALV 0 %)
  63,42 €
 2. kokkitakki-unisex-musta-1
  Kokkitakki unisex, musta
  (sis. 24% ALV) <span class="price">67,38 €</span> 83,55 €
  67,38 € (ALV 0 %)
  (ALV 0 %)
  67,38 €
 3. housut-unisex-musta-1
  Housut unisex, musta
  (sis. 24% ALV) <span class="price">45,23 €</span> 56,09 €
  45,23 € (ALV 0 %)
  (ALV 0 %)
  45,23 €

Katso kaikki Kentaur-tuotteet


Teksti ja kuvat: Laura Hujanen


Toggle Nav
Ostoskori