Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Ilon kautta ruokaillen


Miten innostaa nuoria kouluruoan äärelle? Kuinka päiväkotiruokailusta saadaan maistuva ja kiehtova makumatka? Pienillä asioilla pystytään vaikuttamaan jokapäiväisiin ruokailutilanteisiin ja luomaan antoisia, kiireettömiä ruokailuhetkiä vauvasta vaariin. Lue vinkit, kuinka se tehdään!

Vaikka julkisten ruokapalveluiden perustana toimivat lait, asetukset ja suositukset muodostavat raamit ruokailulle, on ainakin yksi asia, jota säädökset ja mittarit eivät koske - nimittäin hyvä tunnelma. Ja juuri siihen onkin syytä panostaa!


Päiväkodit: ruokailoa ja hyvää tunnelmaa

Yhteiset ruokailuhetket ovat tärkeä osa varhaiskasvatusta. Yhdessä syöden opitaan hyviä pöytätapoja, makumatkaillaan uusien makujen äärellä ja rauhoitutaan ruokailemaan.

Ruokapalvelun avulla voidaan kehittää sellaisia käytäntöjä, joista lapsi ammentaa ruokailmoa, suhde ruokaan ja syömiseen muodostuu myönteiseksi ja lapset kiinnostuvat ruoasta ylipäätään. Esimerkiksi Saksassa ruokakasvatusta toteutetaan hienosti buffetruokailun avulla: aamiainen on tarjolla pidempään ja lapset osallistuvat itse myös kattamiseen. Myös meillä Suomessa päiväkotien ravintolaruokailua on toteutettu onnistuneesti jo esimerkiksi Nurmijärvellä.

Parhaimmillaan ruokauluhetki on kiireetön, yhteinen makumatka niin lapsille kuin henkilökunnalle ja siihen auttaa ruokailutilan kiireetön tunnelma.

Perusopetus, lukio ja ammattikoulut: osallistaen ja viihtyvyyttä vahvistaen

Miten innostaa nuoria mukaan kehittämään yhteistä ruokahetkeä? Entä miten saada kaikki nuoret syömään ravitsevaa ruokaa makeiden välipalojen sijaan?

Oppilaiden osallistaminen näkyy kouluissa jo nyt hienosti. Oppilaita on otettu mukaan esimerkiksi ruokalistojen suunnitteluun. Näin nuorten omat suosikit ovat päässeet mukaan vahvasti edustettuina. On muodostettu mm. kouluruokailu- tai ravintolatoimikuntia, ruokapalveluiden muodostamia ruokaraateja ja oppilaat ovat näiden kautta päässeet entistä enemmän mukaan päivän tärkeän hetken suunnitteluun ja kehittämiseen.

Äärimmäisen kilpailutetussa kouluruokailussa on palveluntuottajillakin mahdollisuus erottautua joukosta panostamalla myös ruokailutilojen viihtyisyyteen. Erilaiset akustiset tilaratkaisut rauhoittavat ruokailutilaa.

Viherkasvit tuovat tilaan viihtyisyyttä ja samalla vaimentavat ääniä, mikä on usein äänekkäässä ruokasalissa mitä mainioin lisä. Myös astioiden muodoilla voidaan leikkiä, ja tuomalla niihin väriä luodaan ympäristöön sopivaa tunnelmaa. Yksilällisesti koristellut astiat sitovat myös kokonaisuuden hienosti yhteen.


Ikääntyneiden palvelut: miellyttävästi, omatoimisuutta edistäen

Sairaalojen ruokapalvelu on erittäin monimuotoista. Potilasruokailu on usein järjestetty keskitettynä ruokajakeluna keskuskeittiöstä. Tällöin ruoan kuljetustapa määrittelee astioiden ominaisuudet. Kaikkiin vaunumalleihin löytyy myös laadukkaat astiat kansineen.

Hajautettu malli taas tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia astioiden ka kattauksen osalta. Ruokahetken mietityt yksityiskohdat herättelevät ruokahalua ja kuntokin nousee nopeammin hyvin ravittuna.

Sairaaloiden avoimet ravintolat ja kahvilat antavat mahdollisuuden yllättää niin vierailijat kuin sairaalan oman henkilökunnankin. Kun tuote, astiat ja sisustus ovat loppuun asti mietittyjä, pysähtyy satunnainenkin kävijä mielellään ruokailemaan tai kahvikupposen äärelle.

Uusi Nova-sairaala Jyväskylässä on hyvä esimerkki uudesta ajattelusta ja upeasta arkkitehtuurista yhdistettynä toimivaksi kokonaisuudeksi. Pääsisäänkäynnistä aukeva bulevardi johtaa askeleet niin ravintolaan kuin kahvilaankin. Palvelut ovat helposti saatavilla kaikille.

Julkinen ruokapalvelu moninaisine muotoineen on saman haasteen äärellä kuin muukin ravitsemusala: ihmiset odottavat yhä enemmän yllätyksellisyyttä ja hyviä hetkiä ruoan äärellä.

Ikääntyneiden ravitsemushaasteet ovat hyvin monimuotoiset. Asiakkaasta riippumatta ruokailuhetki on kuitenkin yksi päivän kohokohdista, ja siihen kannattaa aina panostaa. Vain syöty ruoka ravitsee, joten erityisen tärkeää on huomioida kunkin kohderyhmän erityistarpeet.

Kaikille avoimissa monipalvelutalojen ravintoloissa on hyvän ruoan lisäksi tärkeää miettiä ruokailutilaa kokonaisuutena. Ikääntyneet ovat tottuneita ravintolapalveluiden käyttäjiä ja he odottavat laadukkaan ruoan lisäksi myös elämyksellistä miljöötä ja miellyttävää tunnelmaa ruokailuhetkeensä. Tässä palveluntuottajilla onkin erinomainen mahdollisuus erottautua ja luoda tiloihin viihtyisyyttä mietityillä astia- ja sisustusratkaisuilla.

Myös vihersisustamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Viherkasvien käytöllä on tutkitusti hyvinvointia lisäävä vaikutus ja ne toimivat myös akustisena elementtinä. Jos oikeiden kasvien käyttö ei ole mahdollista, on saatavana laaja valikoima upeita, aidon kasvin oloisia viherkasveja.

Muistisairauden osuus erityistä hoivaa tarvitsevista ikäihmisistä on suuri ja heidän ravitsemukseensa tuleekin kiinnittää erityistä huomiota. Kaikki omatoimisuutta tukevat keinot on hyvä ottaa käyttöön. Ruokailutilan sisustus, astioiden muotoilu ja hahmotusta helpottavat kontrastivärit edesauttavat itsenäistä ruokailua mahdollisimman pitkään. Rauhallinen tunnelma ja herkulliset tuoksut myös lisäävät ruokahalua.

Hahmotushäiriö on muistisairailla yleinen haaste. Jotta omatoiminen ruokailu onnistuu, asettaa se kattaukselle ja astioille tiettyjä vaatimuksia. Hahmotusrata-koulutus on palvelu, jonka olemme rakentaneet nimenomaan ikääntyneiden kanssa työskenteleviä varten. Se antaa työkaluja helpottamaan asiakkaan omatoimista arkea.


Kuvat: Serax


Toggle Nav
Ostoskori