Lokakuu 2022
Suomi kuuluu kouluruokailun edistyneimpiin maihin: olemme saaneet nauttia lain turvaamasta maksuttomasta täysipainoisesta kouluateriasta jo lähes 80 vuoden ajan. Mutta korkeintaan joka kymmenes oppilas nauttii koululounaan täysipainoisesti* ja noin kolmannes 8. ja 9. luokan oppilaista** jättää maksuttoman kouluaterian syömättä.
Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä laatii parhaillaan Kouluruoan kehittämisohjelmaa, jonka pääministeri Sanna Marinin hallitus on toimeenpannut. Hankkeen tehtävä on lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ohella kouluruokailun arvostamisen ja siihen osallistumisen lisääminen sekä ratkaisujen kartoittaminen, joilla välipala saataisiin osaksi kouluruokailua. Ohjelmalla pyritään myös edistämään ruoka- ja tapakasvatusta, ilmastoasioita ja kouluruoan kotimaisuusastetta.
Kouluruoan kehittämisohjelmalla pyritään edistämään ruoka- ja tapakasvatusta, ilmastoasioita ja kouluruoan kotimaisuusastetta.
Koulupäivän pidennyttyä pelkkä koululounas ei enää riitä
Kouluruoan kehittämisohjelman asiantuntija Virpi Kulomaa on ollut mukana kouluruokailuun liittyvissä hankkeissa aiemminkin. Hän oli tehnyt paljon yhteistyötä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa ennen kuin hänet pyydettiin mukaan projektiin. Työskenneltyään pitkään kouluruoan ja ammattikeittiöiden toiminnan edistämisen parissa alan toimijat ovat Kulomaalle tuttuja.
Vuoden 2021 Kattava koululounas ja välkyt välipalat -hankkeessa selvisi vain seitsemän prosentin kunnista tarjoavan maksuttoman välipalan kaikille oppilaille. Tämä asettaa oppilaat eriarvoiseen asemaan asuinpaikkakunnasta riippuen välipalan tarjoamiskäytäntöjen vaihdellessa kuntien ja koulujen välillä. Yhdenvertaisuus kouluruokailussa ovat yksi ohjelman päämääristä.
"Välipalan tarjoamisen hyödyt ovat isot: se edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä lisäisi koulussa jaksamista. Kävin eilen eräässä koulussa tutustumassa aamupuurotarjoiluun, ja sain siellä kiittelevää palautetta oppilaalta: aamupala on hänestä ihana asia, ja hän tunnustautuu nykyään puurofaniksi", naurahtaa työryhmän Kulomaa maa- ja metsätalousministeriöstä.
Välipala halutaan lisätä osaksi kouluruokailua, sillä koulupäivä on pidentynyt. Suomeen on Opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta lanseerattu harrastamisen malli, jossa oppilailla on mahdollisuus maksuttomaan ja miellyttävään harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Suositus on, että mikäli oppitunnit jatkuvat yli kolme tuntia koululounaan jälkeen, välipala tulisi tarjota. Suositus ei tällä hetkellä toteudu valtakunnallisella tasolla.
Kun tehdään asenteiden muokkaustyötä, viestintää tulisi lisätä kotien suuntaan, sillä arvomaailma lähtee pitkälti kotoa. Ruokapalvelun tulisi tiedottaa mitä tarjotaan.
- Nuoriin voi mielipidevaikuttaa, olen muun muassa kertonut heille työpajassa, että on ihan okei pitää kouluruoasta, Kulomaa kertoo.
Kyselyistä on myös selvinnyt lasten ja nuorten kaipaavan kontaktia kouluruokailutilanteeseen. Henkilökunnan hymyttömyys vaikuttaa negatiivisesti ruokailukokemukseen. Henkilöstöllä on kasvattajan rooli kouluruokailutilanteessa. Henkilökohtainen kontakti saa parhaimmillaan ruoan maistumaan paremmalta, se on käynyt ilmi oppilaiden palautteista. Haastatteluissa on tullut esille, että korona-aikana opettajan johtaessa ryhmää ruokalaan kouluruokailuun osallistuminen on parantunut.
Opetuksen puolella voisi nostaa esiin kouluruokateemoja, opetussuunnitelmaperusteissakin on kirjauksia kouluruokailun olevan opetusta ja kasvatusta tukevaa toimintaa. Toivotaan, että löydettäisiin mahdollisuuksia ruokakasvatuksen toteuttamiseksi yhteistyössä jonkin toisen oppiaineen kanssa, esimerkiksi ruokasalia somistavan visualistamisprojektin voisi toteuttaa yhteistyössä kuvaamataidon opiskelijoiden kanssa.
Nuorilla nykyään enemmän vaikutusmahdollisuuksia kouluruokailuun
Kouluruokailuun osallistuminen notkahtaa tyypillisesti yläasteelle siirryttäessä. Espoolainen kansainvälistä koulua käyvä Alma Hurri, 12, on elämässään jännittävässä taitekohdassa, siirtymässä yläkouluun tänä syksynä. Alman koulun oppilaat koostuvat eri kansallisuuksista, ja etenkin ulkomaalaisten koululaisen mielestä ruokalan suomisapuskat jättävät vivahteikkuudessa ja mausteisuudessa toivomisen varaa.
Alman mielestä kouluruoka on perushyvää, muttei maailman parasta. Koulussa oppilailla on päätäntävaltaa kouluruokaan siten, että oppilaskunta, student council, äänestää luokittain valituista oppilaiden suosikkiruuista yhden, jota tarjoillaan lempiruokapäivänä kerran kuukaudessa. Tällä hetkellä annos on kananugetit. Kouluruokailun kehitysideoita kysyttäessä Alma ehdottaa, että lempiruokapäivä voisi olla useammin, ja että oppilaskunta voisi ideoida reseptejä ruokalan kokeille.
Ruokalan viihtyisyydessä olisi Alman mukaan petrattavaa. Ikkunoita koristellaan sesongin mukaan, esimerkiksi Halloweenin aikaan kurpitsoin ja talvisin lumihiutalein. Alman koulussa ei ole maksutonta välipalaa kaikille tarjolla, vaikka koulussa on tarjolla harrastusmallin mukaisia aktiviteetteja, kuten debate club.
"Kavereiden tapaaminen ja jutteleminen on yksi viihtyvyystekijä kouluruokailussa. Osallistaminen ja yhdessä syöminen tukee mielenkiintoa kouluruokailua kohtaan, ja palautteissa yhteinen hetki ystävien kanssa on nimetty yhdeksi kouluruokailun parhaimmista anneista", luettelee Kulomaa.
Sen tietää Almakin.
Parasta kouluruokailussa on vapaa-aika, jonka saa viettää jutellen ja ruokaillen yhdessä kavereiden kanssa, toteaa Alma Hurri.
Innostetaan nuoret kouluruoan äärelle taikomalla hyvä tunnelma niin ruoan ulkonäöllä kuin astioillakin
Me E.Ahlströmin tunnelmataikureina tiedämme, ettei hyvä ruoka yksinään riitä vakuuttamaan asiakasta – tarvitaan myös houkutteleva esillepano sekä miellyttävä miljöö, jotta asiakas viihtyy ja palaa ravintolaan. Ruoan ulkonäkö ja asettelu on tärkeä seikka kouluravintoloissakin, noutopöydästä valinnat tehdään silmin. Kyselyissä on noussut esiin ruokailuympäristön siisteyden olevan tärkeää oppilaille. Näillä tekijöillä luodaan asiakkaalle arvostuksen tunne.
Kun koululaiset otetaan mukaan ruokalistan ja ruokailutilan suunnitteluun, sitouttaa se heitä ruokailutilanteeseen ihan uudella tavalla ja saa heidät viihtymään. Tunne siitä, että oppilaat ovat tärkeä osa koko ruokailuprosessia nostaa ruokailutilanteen arvostusta takuuvarmasti.
Rakentamalla ruokailutilanteesta oppilaille houkuttelevan luodaan käytännönläheistä ruokakasvatusta, jossa opitaan niin ravitsemuksellisia asioita kuin hyviä käytöstapojakin.
Kerromme mielellämme aiheesta lisää, ota yhteys asiakaspalveluumme.
Houkuttelevalla esillepanolla ja miellyttävällä miljööllä on suuri merkitys myös kouluruokailussa.
Uutta inspiraatio kouluruokailun kattaukseen
Laajasta valikoimastamme julkishallinnon tarpeisiin sopivia tuotteita, joissa on mietitty erityisen tarkasti toiminnallisuutta, värejä, muotokieltä, mittasuhteita, hygieenisyyttä ja puhdistettavuutta. Valikoimissamme on myös muoviastioita, jotka sopivat esimerkiksi päiväkotien käyttöön. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja kerromme mielellämme lisää.
- 898-lautanen ø 24 cm, ruokaympyrä25203(sis. 25.5% ALV) <span class="price">12,72 €</span> 15,96 €12,72 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)12,72 €
- Stonecast Raw-lautanen ø 21,7 cm84547(sis. 25.5% ALV) <span class="price">14,04 €</span> 17,62 €14,04 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)14,04 €Tilaustuote
- Stonecast Raw-lautanen ø 26 cm84548(sis. 25.5% ALV) <span class="price">18,62 €</span> 23,37 €18,62 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)18,62 €Tilaustuote
- Stonecast-kulho 75 cl, ø 19,6 cm84545(sis. 25.5% ALV) <span class="price">14,27 €</span> 17,91 €14,27 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)14,27 €Tilaustuote
- Elements-lautanen ø 21,7 cm84512(sis. 25.5% ALV) <span class="price">12,97 €</span> 16,28 €12,97 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)12,97 €Tilaustuote
- Elements-lautanen ø 26 cm84513(sis. 25.5% ALV) <span class="price">15,34 €</span> 19,25 €15,34 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)15,34 €Tilaustuote
- Elements-lautanen ø 21,7 cm83296(sis. 25.5% ALV) <span class="price">12,97 €</span> 16,28 €12,97 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)12,97 €Tilaustuote
- Elements-lautanen ø 26 cm83297(sis. 25.5% ALV) <span class="price">15,34 €</span> 19,25 €15,34 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)15,34 €Tilaustuote
- Maitre-lautanen syvä ø 20 cm21321(sis. 25.5% ALV) <span class="price">7,34 €</span> 9,21 €7,34 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)7,34 €Tilaustuote
- Mozart-lautanen syvä ø 23,4 cm20329(sis. 25.5% ALV) <span class="price">12,80 €</span> 16,06 €12,80 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)12,80 €
- Maitre-lautanen ø 21 cm21316(sis. 25.5% ALV) <span class="price">7,34 €</span> 9,21 €7,34 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)7,34 €
- Dimension-lautanen ø 20 cm21131(sis. 25.5% ALV) <span class="price">5,97 €</span> 7,49 €5,97 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)5,97 €
- Linea-juomalasi 40 cl84115(sis. 25.5% ALV) <span class="price">4,17 €</span> 5,23 €4,17 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)4,17 €
- Linea-juomalasi 40 cl84117(sis. 25.5% ALV) <span class="price">4,17 €</span> 5,23 €4,17 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)4,17 €
- Linea-juomalasi 40 cl84116(sis. 25.5% ALV) <span class="price">4,17 €</span> 5,23 €4,17 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)4,17 €Tilaustuote
- Linea-juomalasi 40 cl84118(sis. 25.5% ALV) <span class="price">4,06 €</span> 5,10 €4,06 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)4,06 €
- Linea-juomalasi 30 cl82243(sis. 25.5% ALV) <span class="price">3,73 €</span> 4,68 €3,73 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)3,73 €
- Linea-juomalasi 30 cl82240(sis. 25.5% ALV) <span class="price">3,73 €</span> 4,68 €3,73 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)3,73 €
- Linea-juomalasi 30 cl82237(sis. 25.5% ALV) <span class="price">3,73 €</span> 4,68 €3,73 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)3,73 €
- Linea-juomalasi 30 cl82234(sis. 25.5% ALV) <span class="price">3,73 €</span> 4,68 €3,73 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)3,73 €Tilaustuote
- Sara-ruokahaarukka 20,2 cm82714(sis. 25.5% ALV) <span class="price">2,85 €</span> 3,58 €2,85 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)2,85 €
- Sara-ruokaveitsi 22,5 cm82707(sis. 25.5% ALV) <span class="price">3,52 €</span> 4,42 €3,52 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)3,52 €
- Sara-ruokalusikka 20 cm82705(sis. 25.5% ALV) <span class="price">2,44 €</span> 3,06 €2,44 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)2,44 €Tilaustuote
- Sara-tee-/jälkiruokalusikka 15,8 cm84029(sis. 25.5% ALV) <span class="price">1,95 €</span> 2,45 €1,95 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)1,95 €Tilaustuote
- OutletTarjotin 37,5x26,5 cm83145(sis. 25.5% ALV) <span class="price">6,00 €</span> 7,53 €6,00 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)6,00 €(sis. 25.5% ALV) <span class="price">13,60 €</span> 17,07 €13,60 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)
- Casino-tarjotin 43x33 cm(sis. 25.5% ALV) <span class="price">3,00 €</span> 3,77 €3,00 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)3,00 €
- Puro Fast Food-tarjotin 37,5x26,5cm(sis. 25.5% ALV) <span class="price">14,20 €</span> 17,82 €14,20 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)14,20 €
- Puro Fast Food-tarjotin 37,5x26,5cm(sis. 25.5% ALV) <span class="price">17,71 €</span> 22,23 €17,71 € (ALV 0 %)(ALV 0 %)17,71 €
Lähteet: * VN Teas –julkaisusarjan raportti 2021:31 Kattava koululounas, välkyt välipalat –raportti. Koulupäivän aikainen ruokailu tänään ja huomenna. **THL:n Kouluterveyskysely (2021)
Teksti: Suvi Tiihonen
Kuvat: Anna Fogenstad / Alman kuva Mimage Oy
- Trendit ja sesongit
- Ravintolatrendit
- Viihtyisät työtilat viimeistellään sisustustuotteilla ja astioilla
- Vuoden Tarjoilija 2023 Kirsi Seppäsen vinkit baaritarvikkeiden valintaan
- Joulun kattausideat ravintolaan
- Lasivalinnoilla on merkittävä rooli ravintoloissa
- Taio joulukattaukseen tunnelmaa
- Mukit ja glögilasit jouluun
- Näin valitset aterimet ja ruokailuvälineet ravintolaan
- GN-astia – joka keittiön pieni suuri apulainen
- Luo tunnelmaa valaistuksella
- Siisti ravintolan takahuone - arjen luksusta
- Rapujuhlakattaus ravintolaan
- ONIS - laatua ja omaperäisyyttä
- Vinkkilista tunnelman ja miljöön luomiseen ravintolassa
- Palvelutiski kukoistamaan
- Näin rakennat ravintolan buffan
- Kattausalan suunnannäyttäjä Churchill
- Drinkkilasit jokaiseen makuun
- Työvaate on muutakin kuin työvaate
- Loma-asunnon astiat ja keittiötarvikkeet
- Näin peset ja säilytät kuppeja ravintolassa
- Kentaurin työvaatteet ravintolaan
- Näin rakennat täydellisen terassitunnelman
- Ravintolatrendit 2024
- Aterimilla elämyksiä
- Meri-Tuuli Väntsin vinkit kesäbuffan esillepanoihin
- Näin rakennat ravintolan juhlabuffetin kevään ja kesän juhliin
- Salone del Mobile -messut
- Tunnelman tekijä - BHS Tabletop
- Hamilton Beach - tehokkuutta keittiöön
- Securit - Tunnelman tekijä
- Ravintola- ja sisustustrendit 2023
- Valitse lahja joka kestää aikaa
- Monikäyttöiset kokkiveitset
- Suomessa kouluruoan kehitystyö on pitkällä, mutta aina on vara parantaa
- Joulumenu vuoden kokin ja tarjoilijan tapaan
- Mustikkamaito by Johan Kurkela
- Nyt on hyvä hetki nauttia kesästä
- Paistinpannut - kovaan ammattikäyttöön
- Logo lautaseen - kuinka se tehdään?
- Ravintola- ja sisustustrendit 2022
- Ravintola- ja sisustustrendit 2021
- Olutlasi kruunaa nautinnon - lagerit, pilsit ja hapanoluet ovat kesän suosikkeja
- Ravintolakokemus: Näin luot elämyksen aisteja hyödyntäen
- Näin tehdään timantinkovia astioita
- Ilon kautta ruokaillen
- Juomatrendit: käsityötä ja näyttävyyttä
- Kahvikupit kahvilalle, joka ottaa kahvin tosissaan
- Keittiötarvikkeet ammattilaisille - viisi vinkkiä valintaan