Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Ravintolakokemus: Näin luot elämyksen aisteja hyödyntäen


Kesäkuu 2019

Olemme upeiden asioiden äärellä, kun saamme rakentaa elämyksiä ruuan ympärille. Matka aistimuksesta elämykseen on kuitenkin pitkä ja monipolvinen. Jotta onnistut ainutlaatuisen ravintolaelämyksen luomisessa, kannattaa kokemusta miettiä kaikkien aistien kautta. Tässä vinkkejä siihen, miten voit huomioida näkö-, kuulo-, maku-, haju- ja tuntoaistin ravintolaelämystä suunnitellessasi.


Näkö: rakennamme näköaistin avulla vahvan ennakkokäsityksen ateriasta

Ravintolapöydässä näköaistin ensisijainen tehtävä on välittää tietoa. Näköaisti on kaikkein nopein aistimme: aivot saavat tiedon noin 30 millisekunnissa! Tämä silmänräpäys on kriittinen: olemme tuona lyhyenä hetkenä jo päättäneet, miltä ruoka maistuu ja pidämmekö ruuasta vai emme.

Näköaistin tärkein tehtävä on tiedon tuottaminen. Haluamme tietää, mitä syömme ja että ruoka, jota syömme on turvallista. Teemme näköaistin avulla nopean laatuanalyysin esimerkiksi siitä, onko ruoka tuoretta, onko kastikkeessa paakkuja, tai onko keitto lämmintä. Rakennamme näköaistin avulla vahvan ennakkokäsityksen ateriasta.

On tärkeää, että kaikki muut aistimukset tukevat sitä tietoa, mitä nopea näköaisti on meille ruuasta kertonut.


Kuulo: annoksen ja ravintolan äänimaailma on äärimmäisen tärkeä osa ruokailukokemusta

Kuuloaisti on erittäin herkkä. Kuulo on näön jälkeen heti seuraava aistimus, jonka ruuasta koemme. Emme välttämättä kiinnitä kuuloaistimukseen huomiota, vaikka äänimaailma on tärkeä osa ravintolakokemusta.

Kuulemme ruuan äänet. Jokainen ruoka tuottaa ääntä jo siinä vaiheessa, kun annos laitetaan astialle tai juoma kaadetaan lasiin. Myös annoksen leikkaaminen, lusikointi ja syöminen tuottaa ääntä.

Aterioinnin ja ympäristön äänet ovat myös tärkeitä: kilinät, kolinat ja puheen sorinat. Mitä ääniä kantautuu keittiöstä? Akustiikkaan ja ravintolan äänimaisemaan kannattaa kiinnittää huomiota. Myös musiikin yhdistäminen ruokailukokemukseen on upea leikkikenttä, jota kannattaa miettiä!


Maku ja haju: herkkyyteen vaikuttaa perimä ja kokemukset

Me kaikki tiedämme, kuinka voimakkaasti maku ja haju kulkevat käsikädessä. Tunnistamme 5 makuominaisuutta: makea, suolainen, karvas, hapan ja umami.

Haju on makua monimutkaisempi. Meillä on noin 400 erilaista hajureseptoria, joilla voimme tunnistaa kymmeniä tuhansia, ellei miljoonia erilaisia hajuja! Haju- ja makuaistimuksen herkkyyteen vaikuttaa perimä ja kokemukset. Perimä on monessa tapauksessa kokemusta voimakkaampi.

Hajulla, maulla ja eri maku-ulottuvuuksilla on keskenään vahva vuorovaikutus: esimerkiksi suola vaimentaa karvauden aistimusta. Lähes joka ruokakulttuurissa on joku kikka, jolla vaikkapa karvas ruoka saadaan maistumaan vähemmän karvaalta. Olemme myös kulttuurisesti oppineet assosioimaan tiettyjä hajuja ja makuja toisiinsa. Tämä vaikuttaa siihen, miten aistimme ruuan.


Tunto: aktivoituu näköaistin myötä ja vaikuttaa vahvasti makukokemukseen

Tuntoaisti aktivoituu nopeasti näköaistin myötä. Näemme astian ja havaitsemme esimerkiksi, onko astia sileä, rosoinen, hiekkapintainen - tämän jälkeen tunnet saman sormissasi.

Tuntoaistimus lähtee syntymään myös silloin, kun hypistelemme ravintolassa haarukalla tai veitsellä ruokaa. Koemme annoksessa esimerkiksi kovuutta, pehmeyttä, sitkeyttä ja rapeutta.

Tuntoaisti vaikuttaa vahvasti makuaistimuksiin. Astia, joka on hyvin karhea ulkopinnaltaan voimistaa karvauden aistimusta. Jos astia on hyvin sileä ja etenkin jos sileän astian muoto on pyöreä, voimistaa astian muotoilu ruuan makeutta.


Teksti perustuu elintarvikekehityksen professori Anu Hopian 13.6.2019 E.Ahlströmin showroomilla pitämään esitykseen: "Aistien merkitys elämysten tuottajana"

Me E.Ahlströmillä olemme lähes kaikki pitkän linjan ravintola-alan ammattilaisia ja viettäneet monta vuotta salissa itsekin. Tiedämme, mistä osatekijöistä ravintolaelämys rakentuu ja autamme sinuakin mielellämme!

Monipuolisesta mallistostamme löydät rajattomasti mahdollisuuksia elämysten rakentamiseen niin, että kokonaisuus tukee eri aisteja. Olemme apunasi myös koko ravintolamaailman suunnittelussa. Ole rohkeasti yhteydessä. Me olemme täällä juuri sinua varten!

 

Kuvat: Boon Nam, Gustav Kitchen & Bar, Brasserie 11 Tallinna/Lauri Laan, Barö/Kati Laszka ja Bistro Bardot

Toggle Nav
Ostoskori