Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

GN-astia – joka keittiön pieni suuri apulainen


Marraskuu 2022

GN-astia on yleinen nimitys Gastronom-mitoituksen mukaan valmistetuille astioille. Näiden ammattikeittiöiden vaatimattoman oloisten astioiden tehtävä on sitäkin tärkeämpi; astioita löytyy erikokoisina ja ne sopivat GN-mitoitettuihin telineisiin ja johteisiin esimerkiksi vaunuissa, uuneissa ja altaissa.


GN-astioita valmistetaan eri materiaaleista, joista rst eli ruostumaton teräs on yleisin ja monikäyttöisin.


Gastronorm-järjestelmä kehitettiin alun perin Sveitsissä ja kansainväliseksi standardiksi se kehittyi 1970-luvulla. Juuri standardin ansiosta kaikki GN-astiat soveltuvat standardimitoitettuihin laitteisiin ja säilytyskalusteisiin valmistajasta riippumatta. GN-astioiden perusmitta, eli GN-1/1 on kooltaan 530x325 mm. Kaikki astiakoot ilmoitetaan suhteessa tähän mittaan. Astioiden syvyys ilmoitetaan millimetreinä.

Gastronom-standardi määrittelee astioille ulkomitan, mutta ei tarkkaa kulmien ja sivupintojen muotoa. Sen vuoksi on tärkeää ottaa huomioon muutama asia GN-astioiden, tuttavallisemmin genareiden, hankinnassa:

  • Eri valmistajien GN-astioiden kannet eivät välttämättä sovi yhteen toisen valmistajan astioiden kanssa.
  • Eri valmistajien GN-astioiden pinottavuuden kanssa voi olla haasteita.
  • Kulmien muodot ja sivupintojen erot saattavat vaikuttaa hieman myös tilavuuteen.
  • GN-astian syvyys vaikuttaa tilavuuden lisäksi ruoan kypsymiseen. Syvemmässä astiassa ruoka kypsyy hitaammin ja matalammassa, tilavuudeltaan pienemmässä, nopeammin.

Esimerkki GN-astioiden mitoista

GN1/9 - 108 × 176 mm
GN1/6 - 176 × 162 mm
GN1/4 - 265 × 163 mm
GN1/3 - 325 × 176 mm
GN1/2 - 325 × 265 mm
GN2/3 - 354 × 325 mm
GN1/1 - 530 × 325 mm
GN2/1 - 650 × 530 mm

GN-vuokien ja GN-astioiden materiaali

GN-astioita valmistetaan eri materiaaleista, joista rst eli ruostumaton teräs on yleisin ja monikäyttöisin. Lisäksi GN-astioita valmistetaan posliinista, eri muovilaaduista ja jopa lasista. Astian materiaalivalintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus ja käyttölämpötila. Oikea materiaalivalinta takaa toiminnallisuuden ja mahdollistaa näyttävän esillelaiton. Ravintolan GN-astioiden valinnassa on syytä huomioida seuraavat asiat:

  • Materiaali: tarvitsetko astiaa tarjoiluun, säilytykseen vai kypsennykseen?
  • Ruoan lämpötila: valmistatko vai tarjoiletko kylmiä ja/vai lämpimiä ruokia?
  • Syvyys: mitä syvempi astia, sitä kauemmin kypsyminen ja kuumentaminen kestää.
  • Mitoitus: varmista, että laitteesi ja säilytyskalusteesi tukevat GN-standardia.

Ammattikeittiöissä ruoanvalmistuksessa käytettävät GN-astiat ovat yleensä valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Ne kestävät korkeita lämpötiloja ja ovat erittäin kestäviä. Tarjoiluastioiden materiaalina käytetään muun muassa polykarbonaattia (PC) ja polypropyleenia (PP). Muoviset GN-astiat soveltuvat usein esimerkiksi pakastelämpötiloihin, mutta kypsennykseen niitä ei voi käyttää. Laajasta GN-astioiden valikoimasta löydät myös posliiniset GN-astiat. Posliiniset GN-astiat ovat erinomaisia erilaisten salaattien ja gratiinien tarjoiluun.

GN-astioiden puhdistus ja huoltaminen

GN-astioiden hoito ja erityisesti niiden kuivaus on ensiarvoisen tärkeää elintarvikehygienian ja käyttömukavuuden kannalta. Ruostumaton teräs ja muovi kuivuvat suhteellisen kauan, joten GN-astiat saattavat olla vielä pitkään märkiä koneellisen pesun jälkeen. Astioiden kuivuminen on tärkeää, koska kosteiden astioiden pinoaminen saattaa aiheuttaa kiinnijuuttumista sekä muodostaa kasvualustan mikrobeille. Kuivausvaunut ja -hyllyt ovat erinomainen apu pestessäsi suurempia määriä GN-astioita.

Lisäosat GN-astioille

Teräksiset GN-astiat ovat luultavasti yleisimpiä GN-tuotteita ravintola-alalla, ja mitoitusten mukaisia tarvikkeita on tarjolla runsaasti. Valitessasi astioita ravintolasi tarpeisiin, tutustu myös erilaisiin lisätarvikkeisiin, jotka helpottavat huomattavasti astioiden käyttöä. GN-astioille löytyy muun muassa paljon erilaisia kansia, kuten GN-tiivistekansia, jotka suojaavat ruokaa kuljetuksen aikana, sekä ylläpitävät ihannelämpötilaa. Lisäksi kansien käyttö on tärkeää ruokien kylmäsäilytyksessä. Teräksiset kannet eristävät muovisia kansia paremmin, mutta tarjoilunäkökulmasta muoviset mahdollistavat sisällön näkemisen ilman kannen poistamista.

 

Katso kaikki valikoimamme GN-tuotteet. Yksityisasiakas, osta GN-astiat kotiin kuluttajakaupastamme.

GN-astiat RST

GN-astiat PC-muovi

GN-astiat PP-muovi

GN-astiat posliini

Toggle Nav
Ostoskori