Joulukuu 2024
TRENDIKÄSTÄ VUONNA 2025 ON SE, MISTÄ ITSE TYKKÄÄT
Ravintolatrendit 2025 -artikkeli perustuu trendianalyytikko Susanna Björklundin luentoon. Vuonna 2025 muotoilu, kestävä kehitys, esteettiset kokemukset ja ruokakulttuuri tulevat olemaan entistä tärkeämmässä roolissa kuluttajien ja yrittäjien valinnoissa. Mediassa esillä olevien surullisten ja negatiivisten uutisten ympäröimänä kyynisyys valitettavasti kasvaa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti ja silloin vastapainoksi kaivataan asioita, jotka vaikuttavat positiivisesti mielialaan.


Vuoden 2025 trendit kutsuvat meidät lapsuuden mummolaan kylään. Muistatko ne värit, materiaalit ja sen ihanan huolettomuuden tunteen?
PIENET MUUTOKSET OMASSA ARJESSA VIEVÄT VASTUULLISUUTTA ETEENPÄIN
Koko ajan konkreettisemmin kuluttajat ja yritykset ovat kiinnostuneita vastuullisuudesta. Ihmiset kaipaavat enemmän tietoa ja läpinäkyvyyttä siitä, mistä tuotteet ja palvelut tulevat, ja miten ne vaikuttavat ympäristöön ja yhteiskuntaan.
Suuret tapahtumat, kuten viime kesänä järjestetyt Pariisin olympialaiset, ovat hyviä foorumeita levittää tietoa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämiseksi, mutta samalla ihmiset kaipaavat tietoa siitä, miten heidän kulutusvalintansa vaikuttavat maailmaan ja samalla kestävyys ei ole vain suurten toimijoiden vastuulla – pienetkin muutokset arjessa voivat tehdä eron.
Kuluttajat ovat valmiita maksamaan enemmän kestävistä ja vastuullisista tuotteista. Tämä näkyy erityisesti, kun tuotteet ja palvelut tarjoavat enemmän kuin vain käytännöllisyyttä – ne voivat olla elämyksiä tai esteettisiä kokemuksia ulkona syömisen merkeissä.




Eikö kuviopintaiset, värilliset lasilautaset näyttäkin hurmaavilta? Rohkea yhdistää nyt maanläheiset värit voimakkaisiin sorbettiväreihin, harmoniaa vaaliva taas luottaa luonnonvaaleiden sävyjen ja viininpunaisen yhdistelmään.
NYT HALUTAAN MENNÄ SYÖMÄÄN ’MUMMOLAAN’
Ruokamaailma on jatkuvassa muutoksessa, ja trendit, kuten newstalgia (nostalgia yhdistettynä nykypäivän trendeihin), globaalit ja tuliset maut, sekä valmisateriat, ovat nousussa. Pizzakulttuuri ja erityisesti Pinsa pizza ovat edelleen suosittuja, ja ruokakokemukset voidaan tuoda esiin yhä innovatiivisemmin, kuten 3D-tulostetulla ja laserlämmitetyllä ruoalla. Ruokatrendit tarjoavat uusia mahdollisuuksia myös ruokateknologiassa ja elintarvikkeiden säilyttämisessä, kuten pakastekuivaamisessa ja kuivatusprosessien kehittämisessä.
Samalla näkyy myös kiinnostus historiallisia vaikutteita ja omia juuria kohtaan. Halutaan ylpeästi kertoa mistä me olemme, mutta nykyaikaisesti. Suoraan sanottuna, asiat, jotka jossain vaiheessa olisi olleet noloja, ei ole enää noloja. Oletko sinä huomannut tätä ympäristössäsi?
RAVINTOLA VOI TARJOTA ARJEN LUKSUSTA EPÄVARMOJEN AIKOJEN KESKELLÄ
Muotoilun, värien ja tilakokemusten merkitys korostuu, koska kaivataan turvallista ja kodikasta ympäristöä epävarmuuden aikana. Kun ihmiset kaipaavat jotain erityistä arjessaan, pieni arjen luksus tai erityiset ruokailukokemukset, voivat tuoda lohtua epävarmuuden keskelle. Kodikkaat ja turvalliset ympäristöt, tummasävyiset sisustukset ja elokuvalliset tilat tukevat tätä tarvetta.
Esteettiset tekijät vaikuttavat suuresti mielialaan ja käyttäytymiseen, mikä on tärkeää myös yrityksille ravintolan kokonaiselämystä silmällä pitäen. Muotoilun merkitys ulottuu ruokakulttuuriin, tilasuunnitteluun ja jopa digitaalisiin kokemuksiin.




Ravintolat, ja ulkona syöminen, voi tarjota asiakkaalle todellista arjen luksusta epävarmojen aikojen keskellä. Luo kattaukseen tunnelma, joka hurmaa ja tuo ihania muistoja mieleen vielä pitkään sen jälkeenkin.
VUODEN 2025 TRENDIVÄRIT
Vuonna 2025 värit ja materiaalit tulevat heijastamaan kodikkuutta, eleganssia ja modernia tyylikkyyttä, niin sisustuksessa kuin kattauksissakin. Värit, kuten vaaleankeltainen ja luonnonvalkoinen luovat pehmeän ja lämpimän tunnelman. Nyt yhdistetään vaaleat vaniljan sävyt Milanon tämän hetken ykkösväriin viininpunaiseen.
Kiiltävät pinnat ja korkeakiiltoiset materiaalit tekevät comebackin, mutta onkohan puupintoihin rakastunut Suomi vielä valmis tähän?
Väriyhdistelmät, joissa voimakkaat sorbettivärit, kuten kirkas pinkki ja oranssi, kohtaavat luonnonläheiset sävyt kuten oliivinvihreä ja ruskea, eivät ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen yhdistää, mutta ne tuovat sisustukseen ja kattauksiin raikkautta ja uutta särmää.
Kuvien tuotteet löydät Creative Studioltamme. Tervetuloa tutustumaan uusiin trendeihin ja suunnittelemaan joko aivan uutta tai päivittämään ravintolasi kattausta!
Ambiente 2025 trendivärit


Tämä paletti koostuu tunteesta ja yksinkertaisuudesta - valoa, varjoa, lämpimiä ja kylmiä sävyjä. Värit muodostavat luonnollisen kokonaisuuden.


Vahvat, mutta hienovaraiset värit tukevat ajatonta, selkeää ja toimivaa muotoilua. Näitä värejä voidaan käyttää korostamaan erilaisia pintoja tai yksityiskohtia.


Raikkaat, elinvoimaiset väriyhdistelmät heijastavat iloa ja valoa, runoutta ja dynaamisuutta. Tästä väripaletista löytyy niin lempeitä vivahteita kuin syviä tummia sävyjä.
Lue myös:


Ravintolatrendit 2024
Vuosi 2023 on osoittanut, että kriisit voivat synnyttää myös uudenlaista yhtenäisyyttä, luovuutta ja innovaatioita. Seuraavaksi katsotaan mitä tuleva vuosi 2024 tuo tullessaan – uusia haasteita, yllätyksiä vai kenties lisää yhteisöllisyyttä ja kestävää muotoilua?


Ravintola- ja sisustustrendit 2023
Trendeihin, niin kuin moneen muuhunkin asiaan, on viime vuosina vaikuttanut maailmaa tiukalla otteella riepotellut pandemia, sekä meitä kaikki järkyttänyt käynnissä oleva sota. Harvoin trendien yhteydessä on joutunut pohtimaan yhtä negatiivisia asioita kuin nyt, mutta löysimme myös positiivisia signaaleja!


Ravintola- ja sisustustrendit 2022
Tuhannen taalan kysymys - mikä jää ja mikä palaa vanhaan koronan jälkeen? Meille tunnelmataikureille on tärkeää ymmärtää, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu ja minkälaisia trendejä, heikkoja signaaleja ja tuulahduksia tähän erikoiseen aikaan liittyy.


Ravintola- ja sisustustrendit 2021
Poimimme parhaat palat vuosittaisesta trendiennusteestamme. Vuoden 2021 trendit olemme jaotelleet kolmeen: ajan ilmiöihin, visuaalisiin trendeihin ja ruokatrendeihin. Lisäksi veikkasimme 3 ravintolasisutukseen liittyvää yksityiskohtaa, jotka nousevat trendeiksi vuonna 2021.