Tammikuu 2023
Maailman kovaluokkaisimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali kisataan Ranskan Lyonissa 22.-23.1.2023. Olemme Suomen Bocuse d’Or tiimin yhteistyökumppani ja kannustamme sekä tuemme Suomen edustajan matkaa maailman arvostetuimmassa kokkien maailmanmestaruuskilpailuissa.


Suomen Bocuse d'Or -joukkue kaudella 2022-2023, valmentaja Kalle Tanner, kokki Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen.
Tanska voitti jälleen Bocuse d’Orin, Suomi kuudes
Maailman vaativimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali käytiin 22.-22.1. Lyonissa. Kilpailun kärkeen nousi Tanska. Toiseksi tuli Norja ja kolmanneksi Unkari. Suomi sijoittui kuudenneksi.


Kisatunnelmia Lyonista 23.1.2023
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jonka finaaliin osallistui 24 maata. Suomen edustaja Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen sijoittuivat kuudenneksi 1880 pisteellä. Voiton vei Tanska 2076 pistettä, toiseksi tuli Norja, 1971 pistettä, ja kolmanneksi Unkari 1955 pisteellä.
- Pienistä vaikeuksista huolimatta saimme ruoan tuomareille sellaisena kuin suunnittelimme. Saimme muun muassa kalan valmistustavasta paljon kehuja. Kovatasoisessa kisassa pienetkin piste-erot merkitsevät. Tästä on hyvä jatkaa, kertaa Kurkela.
Kilpailuissa valmistettiin kolmen ruokalajin lapsille suunniteltu menu kurpitsasta, jonka arvioi ammattikokkien tuomaristo. Annoksista oli löydyttävä lapsikohderyhmää puhuttelevaa leikkisyyttä.
Tarjoiluvadilla esitellyn kilpailuruoan pakolliset raaka-aineet olivat merikrotti ja kampasimpukka. Lisäksi oli valmistettava kaksi lisuketta, kastike ja erillisestä astiasta tarjottava, sinisimpukoista ja kilpailijan maalle ominaisesta palkokasvista tehty lisuke. Suomen tarjoiluvadin suunnitteli muotoilija Laura Meriluoto.
Suomen tuomari Eero Vottonen maisteli 72 kurpitsa-annosta.
- Kurpitsatehtävässä oli paljon vaihtelua – parhaiden ja huonojen välillä oli selkeä tasoero. Tehtävänämme oli tulkita maun, ulkonäön ja muiden tavallisten kriteerien lisäksi annosten leikkisyyttä, mikä oli haastavaa. Osalla oli mielestäni liikaakin leikkisyyttä, toiset taas eivät olleet ottaneet sitä huomiota millään tavalla, Vottonen sanoo.
Vottonen veikkaa, että Suomen joukkueen alkuruoka on jakanut tuomareiden mielipiteitä. Tulostilaisuudessa ei julkisteta tuomarikohtaisia pisteitä.
24 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi keittiötyöskentelyä arvioi erillinen tuomaristo.


Bocuse d’Or 2023: Johan Kurkela tarjoaa kansainväliselle tuomaristolle merikrotin loimutettuna
Bocuse d’Or 2023-kilpailussa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Kilpailutehtävistä ensimmäinen, kolmen ruokalajin kurpitsamenu on saanut nimekseen Leikki. Kurpitsatehtävää povataan haastavaksi monille joukkueille: sen suunnittelemiseen oli aikaa vain viikkoja, ja kurpitsa sekä lapsikohderyhmä antavat haastetta tehtävän toteuttamiseen Bocuse d’Or-kilpailun tasovaatimusten mukaisesti.
- Kurpitsamenun kohderyhmänä ovat lapset. Kohderyhmä mielessämme olemme hakeneet annoksiin leikkisyyttä, sekä ulkonäöllisesti että mauissa ja tekstuureissa. Annoksissa on kirkkaita värejä ja kiinnostavia makuyhdistelmiä: alkuruoassa kurpitsaan on yhdistetty melonia, tomaattia ja vaniljaa, pääruoan velouté-kastikkeessa maistuu karamellisoitu sienivoi ja jälkiruoassa kurpitsaan on yhdistetty tyrniä ja kookosta, Kurkela kuvaa.
Toinen kilpailuannos, Loimu, esitellään tuomaristolle uniikilla muotoilija Laura Meriluodon suunnittelemalla tarjoiluvadilla ja -esineistöllä. Pakolliset raaka-aineet ovat merikrotti ja kampasimpukka. Lisäksi on valmistettava kaksi lisuketta, kastike ja erillisestä astiasta tarjottava, sinisimpukoista ja kilpailijan maalle ominaisesta palkokasvista tehty lisuke.
- Tehtävässä arvioidaan kilpailijan kotimaan raaka-aineiden ja perinteiden esiintuomista. Meidän merikrottimme on loimutettu ja annoksen lisukkeissa on muun muassa Lapin puikulaa ja suomalaista omenaa. Erikseen tarjottava lisuke on meidän versiomme hernekeitosta, suomalaisen talven ja laskiaisen tutusta herkusta, Kurkela kertoo.
Suomen teemana on kilpailuissa Lumo. Sekä ruoka, graafinen ilme että vadin suunnittelu toistavat tunnelmaa talven ensimmäisistä lumoavista auringonsäteistä, jotka murtavat kaamoksen ja antavat lupauksen tulevasta keväästä. Kilpailutehtävän tunnuslause on A celebration of the first rays of the Northern winter sun.
Kilpailussa mukana olevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen. Vottonen maistelee ja tuomaroi kolmen ruokalajin kurpitsatehtävän, mikä tarkoittaa 72 kurpitsasta valmistettua annosta kahden päivän aikana.
Suomen joukkue aloittaa 5 t 30 min kestävän kilpailusuorituksen Suomen aikaa klo 11.10. Kurpitsamenun annokset valmistuvat klo 16.10 ja vati 16.40. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Suomalaisia kannustajia on paikalla yleisössä ennätysmäärä: noin 150 henkeä.
K-ryhmä on Suomen Bocuse d'Or -joukkueen pääyhteistyökumppani Suomessa kilpailukaudella 2022-2023. K-ryhmän keräämän suomalaisista ja Suomessa toimivista elintarviketeollisuuden yrityksistä kootun kumppaniverkoston avulla taattiin resurssit Suomen kilpajoukkueen tehokkaaseen harjoitteluun. Suomen joukkue sai näkyvyyttä K-ryhmän ja kumppanien omissa medioissa sekä keväällä Nelosella esitetyssä televisiosarjassa Tähtikokkien Bocuse d’Or, joka seurasi Suomen joukkueen Bocuse d’Or -harjoittelua.


Kolmen ruokalajin kurpitsamenu.
Vahva kumppanuus tuo tulosta
Suomen Bocuse d’Or – joukkueen rahoituksen on taannut kilpailukaudella Bocuse d’Or Academy Finland ry:n vahva yhteistyökumppanuus K-ryhmän kanssa. K-ryhmän kokoamaan kumppanuusverkostoon lukeutuu laaja edustus suomalaisia ja Suomessa keskeisesti toimivia elintarviketeollisuuden yrityksiä. Bocuse d’Or on näkynyt koko kilpailukauden ajan markkinoinnillisena teemana kumppaniverkoston toimijoiden sisällöissä.
Suomen kilpailuannokset
Suomen kilpailuannokset
Kurpitsa ”Leikki”
Tutti Frutti
Kylmä kurpitsa-melonisalaatti
Tutti frutti-hyytelö
Tomaattia, vaniljaa ja sanshopippuria
Pumpking
Kurpitsapihvi BBQ
Umami-veloutè ja karamellisoitua sienivoita
Tartaletti ”sunny side up”
Kurpitsagnochhi ja kauden kasviksia
Cinderella
Kurpitsa-tyrnisorbetti
Kookosjugurttimousse
Kurpitsahilloa ja kurpitsakaamellia
Mysli ”surprise”
Merikrotti ”Loimu”
Tradition
Loimutettua merikrottia ”BBQ”
Rapea kampasimpukka XO
Sauce ”foyot”
Paahdettua merikrottia ja karamellisoitua kampasimpukkaa
Arctic gold
Lapin puikulaa, luomuvoita ja Amalfi-sitruunaa
Onion shell
Suomalaista omenaa, remoulade ”fines herbes” ja sienihelmiä
Ragout
Suomalaista hernekeittoa, vihanneksia, kevyesti savustettuja sinisimpukoita ja grillattua voita
Sinisimpukkakrutonki
Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kilpailuihin ja kehittää Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa Suomessa. Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat K-ryhmän tukemana Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmans. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi Vichy, Santa Maria. Joukkueen vaatettaa Medanta. Bocuse d’Or Academy Finland ry:n kumppaneina toimivat lisäksi Haaga-Helia ja Perho Liiketalousopisto.


Merikrotti "Loimu" vadilla.
Kuvat: Santeri Stenvall
Lue myös:


Bocuse d'Or 2023: Kolmen ruokalajin kurpitsamenu lapsille
Joulukuu 2022
Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa 22.-23.1.2023. Toisena kilpailutehtävänä valmistetaan menu lapsille, minkä pääraaka-aineena on kurpitsa. Suomen joukkue kilpailee maanantaina 23.1. Suomen tavoite on olla kolmen parhaan joukossa.


Tommi Tuovinen Bocuse d'Or Academy Finland Ry:n puheenjohtajaksi
Marraskuu 2022
Bocuse d’Or Academy Finland ry on valinnut vuosikokouksessaan uuden hallituksen.
"Lähdin mukaan, koska mielestäni Bocuse d’Or on parhaita mahdollisia näyteikkunoita suomalaisen ammattitaidon esiin tuomiseen. Haluan antaa oman panokseni siihen, että Suomi pärjää maailman kovimmassa kokkikilpailussa", Tuominen sanoo.


Bocuse d'Or -finaalissa kokataan merikrottia
Lokakuu 2022
Suomen osallistuminen Bocuse d'Or -kokkikilpailuihin nostaa esiin suomalaista ruokakulttuuria ja keittiöosaamista maailmalla. Kokkien maailmanmestaruuskilpailujen finaali järjestetään Lyonissa 22.-23.1.2023, missä kilpailutehtävänä on yhdistää oman maan parhaat raaka-aineet merikrottiin. Suomen tavoite on olla kolmen parhaan joukossa.


Mustikkamaito by Johan Kurkela
Elokuu 2022
Suomen luontoa juhlitaan vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Me E.Ahlströmillä ajattelemme Suomen luonnon päivää myös ruokamatkailun ja -kulttuurin näkökulmasta. Suomalaisen luonnon raaka-aineet ovat yksi kilpailuvalttimme, jonka puolesta on syytä tuulettaa suuresti ja näkyvästi!
Istuimme alas Suomen Bocuse d'Or -edustajan Johan Kurkelan kanssa puhumaan suomalaisesta luonnosta ja sen raaka-aineista. Lopuksi juhlimme suomalaista luontoa astetta ylellisemmällä Mustikkamaidolla by Johan Kurkela, jonka reseptin löydät artikkelistamme.


Suomen Bocuse d'Or -joukkueen kesäkuulumiset
Kesäkuu 2022
Tapasimme hyväntuulisen Suomen Bocuse d'Or -joukkueen Keskon kampuksella, kun tapahtuman yhteistyökumppanit kerääntyivät yhteen kertaamaan Budapestin kisatunnelmaa, ja suunnittelemaan tulevaa syksyä.


Suomen Bocuse d'Or -edustaja kaudelle 2022-2023 on Johan Kurkela
Joulukuu 2021
E.Ahlström oli mukana kannustamassa joukkueita ja Suomen edustajan valintaa. Helsinkiläinen kokki Johan Kurkela on Suomen edustaja maailman merkittävimmässä kokkikilpailussa, Bocuse d'Orissa.