Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Compass Group Culinary Team Finland voittoisana IKA Culinary Olympics -kilpailuissa: Voitto loi uutta innostusta ja yhteisöllisyyttä


Maaliskuu 2024

Stuttgartissa järjestetty IKA Culinary Olympics -kilpailu ja historiallinen kultamitali jätti Compass Group Culinary Team Finland -joukkueeseen ikimuistoisen jäljen. Voitonhuumaa oli vielä ilmassa, kun haastattelimme joukkueenjohtaja Ville Pyyköstä ja saliassistentti Essi Piiraa heidän kiehtovasta matkastaan kilpailujen läpi.


Compass Group Culinary Team Finland joukkueen jäsenet työskentelevät hyvin erilaisissa ravintolan tehtävissä, joka rikastuttaa yhteistyötä. Kuva: Terhi Hytönen

Joukkueen tavoitteena oppia ja kehittyä ravintola-alan huippuammattilaisiksi

Compass Group Culinary Team Finland- joukkueen tarkoitus on kehittää työntekijöiden osaamista ja tekemisen laatua. Ville Pyykönen, joukkueenjohtaja, kertoo, että joukkueeseen rekrytoitiin alun perin juuri sellaisia ihmisiä, joilla oli halukkuutta ja intoa toimia kilpailujoukkueessa. Joukkueeseen kuuluu jäseniä hyvin erilaisista ravintolan tehtävistä ja rooleista, mikä rikastuttaa yhteistyötä ja antaa erilaisia näkökulmia kilpailuun.

Ville Pyykönen, joukkueenjohtaja: Pari vuotta sitten kun tämä joukkue rekrytoitiin, meillä ei ollut rajoitteita, kuka saa hakea joukkueeseen. Haimme vain oikeanlaisia ihmisiä, joilla oli halukkuutta toimia tällaisessa kilpailujoukkueessa. Tämä joukkue ei ole kenellekään varsinaisesti työtä, vaan enemmänkin itsensä kehittämistä työnantajan tuella.

Essi Piira, saliassistentti, kertoo joukkueen arjesta, joka koostuu säännöllisistä treeneistä sekä intensiivisestä harjoittelusta kisakauden lähestyessä. Tiimityöskentely, keskinäinen tuki ja työnantajan kannustus ovat olleet joukkueen menestyksen kulmakiviä, mikä heijastui nyt myös huikeaan tulokseen näissä kilpailuissa.

Essi: Meillä on aivan uskomattoman hyvä henki joukkueessa. Saimme siitä kisoissakin todella paljon hyvää palautetta. Kasvoimme jotenkin yhteen treenikaudella ja kisoissa. Se auttoi meitä saavuttamaan näin hienon sijoituksen. Minulle henkilökohtaisesti yhdessä tekeminen ja itsensä haastaminen olivatkin tärkeimmät syyt, miksi lähdin mukaan joukkueeseen.

Ville: Moni on sanonut, että myös verkostoituminen on tärkeä osa joukkueeseen kuulumista ja kilpailemista. Ja se, että kisoissa ja treeneissä, saa koko ajan rakentavaa palautetta luottamuksellisessa ympäristössä. Se kehittää tekemistä todella paljon.

Ravintola-alan kansainvälisiä arvokilpailuja kahden vuoden syklissä

Kilpailuja on kahden vuoden välein, vuorotellen olympialaiset ja MM-kisat, joten valmistautuminen ja sitoutuminen joukkueeseen vaativat pitkäjänteisyyttä. Seuraavaksi joukkue suuntaa kohti 2026 MM-kisoja Luxemburgissa ja uuden tiimin kokoaminen kohti uusia haasteita on käynnissä.

Stuttgartin kilpailuissa Compass Group Culinary Team Finalnd loisti kolmen ruokalajin lounasmenullaan sekä kokoustuotteellaan. Ville korostaa, että jokaisen rooli joukkueessa oli yhtä tärkeä, ja tiimityöskentely oli avain menestykseen. Vaikka kisatilanteessa tuli muutamia pieniä virheitä ja jännitystä oli ilmassa, tiimin tuki ja yhteinen päämäärä auttoivat joukkueen voittoon.

Essi ja Ville kuvaavat voittoa uskomattomaksi ja henkilökohtaisesti merkittäväksi. Se on antanut heille uutta motivaatiota ja ammatillista itsevarmuutta sekä innostanut heitä kehittymään entistä paremmiksi ammattilaisiksi.

Essi: Kun lähdimme kisoihin, tunne oli tosi levollinen, vaikka totta kai jännitystäkin oli hyvällä tavalla ilmassa. Meillä oli vahva luottamus toisiimme ja siihen, että olemme treenanneet todella hyvin ja osaamme suorituksen. Meidän salaisuus oli se luottamus, toisen kannustaminen ja tsemppaaminen. Me todella puhalsimme yhteen hiileen ja saimme sen koko paketin toimimaan.

Ville: Olen Essin kanssa samaa mieltä, meillä oli todella hyvä tunnelma koko ajan sekä treeneissä että kisoissa. Meillä oli myös todella hyvää valmennusta. Esimerkiksi Food Campin Mikko Kaukonen ja kokkimaajoukkueen Katja Tuomainen sparrasivat meitä niin ruokatuotteessa kuin keittiötyöskentelyssäkin. Iso apu oli myös esimiehestäni, Compassin tuotekehitystiimin esihenkilöstä Karri Käestä, joka toimii kansainvälisten kilpailujen tuomarina, ja sitä kautta hänellä on hyvä ymmärrys laatuvaatimustasosta.


Kilpailumenestys on antanut joukkueen jäsenille motivaatiota ja itsevarmuutta, lisäksi ravintola-ala on saanut ansaitsemaansa arvostusta medioissa voiton myötä. Kuvat: Dhenzel Manalo

Voitto nostaa ravintola-alan arvostusta

Kilpailumenestys on heijastunut myös suomalaiseen gastronomiaan ja ravintola-alaan positiivisesti. Median kiinnostus voittoa kohtaan on tuonut arvostusta alalle, ja se on herättänyt kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan myös muiden alojen ihmisten keskuudessa.

Essi: Media nosti meidän suorituksemme todella hyvin esille ja se on tehnyt tosi hyvää alalle.

Ville: Mitä enemmän saamme tällaisia asioita esille, sen parempi. Tälläkin alalla on mahdollisuuksia kilpailla ja saavuttaa menestystä monin tavoin. Uskon, että tällä menetyksellä voi olla vaikutusta myös alan haluttavuuteen. Nuoretkin näkevät, että tämä ala on tosi hieno ja monipuolinen eikä vain sitä arjessa puurtamista.

Työvaatteet luovat ammattiylpeyttä ja ovat osa ammatti-identiteettiä 

Lopuksi Ville ja Essi kiittävät joukkueen sponsoria, E.Ahlströmiä, laadukkaista ja toimivista työvaatteista, jotka ovat olleet merkittävässä roolissa kilpailuissa. Hyvät työvaatteet lisäävät ammatillista itsetuntoa ja yhteisöllisyyttä, mikä on ollut tärkeää tiimin menestykselle.

Essi: E.Ahlströmillä oli laaja valikoima työvaatteita ja olen tosi iloinen, että sain kisoihin parhaat mahdolliset vaatteet. Ne olivat tyylikkäät, istuvat ja mukavat päällä, mutta myös hyvin helposti hoidettavat ja huollettavat. Oli aivan uskomaton fiilis, kun vedin ensimmäisen kerran työmekkoni päälle ja se istui kuin hansikas ollen samalla mukava ja joustava ja hengittävä.

Ville: Hyvä vaate, joka istuu, on tyylikäs sekä tarkoituksen mukainen ja tuntuu mukavalta päällä, lisää ammatillista itsetuntoa ja suoristaa ryhtiä. Se on osa ammatti-identiteettiä.

Compass Group Culinary Team Finland -joukkueen voitto Stuttgartissa on osoitus tiimityön voimasta ja ammattitaidosta, joka heijastuu sekä joukkueen että koko suomalaisen gastronomian arvostukseen.

Compass Culinary Team Finlandin kokoonpano

Ville Pyykönen, Tuotekehitys Compassin pääkonttorilla

Antti Tynkkynen, Excellence- tuki ravintoloille

Matti Tikka, Kone Keilaniemi

Elisa Varesmaa, Fortum Keilaniemi

Tomi Lesonen, Orion Espoo

Lauri Nuutinen, SOK Vallila

Sampsa Vainio, Excellence- tuki ravintoloille

Tea Viinanen, Tuotekehitys Compassin pääkonttorilla

Samuli Laine, Ravintola Alwari Oulu

Essi Piira, Bistro Ioni Tampere

Menu

Compass Group Culinary Team Finland Menu IKA Culinary Olympics 2024

Conference Catering

Vegan:

Sunchoke croustade, sunchoke cream and apple-hazelnut salad.

Chefs’ choice:

Cured whitefish with dill, malt bread, horseradish cream, whitefish roe, cucumber, and kohlrabi.

Low sugar:

Whipped lingonberry-semolina porridge, sour cream mousse and seed granola.

Lunch Menu

Mushroom flavoured emmer wheat, salad of mixed vegetables, Nordic falafel, cauliflower yogurt

and fennel pollen crumble served with Finnish flatbread.

*****

Smoked celeriac, herb butter and whey crumble.

Carrot pudding with leek ash and mustard seeds.

Pickled onion with garlic puree, peas and mushrooms.

Chicken flavoured with aromatic herbs and forest mushroom.

Glazed white bean farce with roasted butternut squash and pistachio.

Lemon flavoured potato purée.

Barley with pickled sunchoke and chives.

Dark white wine sauce.

Creamy mushroom sauce.

*****

Blackcurrant mousse with yoghurt panna cotta, blackcurrant leaf sauce.


Teksti: Teresa Välimäki

Kuvat: Compass Culinary Team Finland


Toggle Nav
Ostoskori