Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Ravintola Puhti

Freesausta kevyesti ja vanhaa kierrättäen

Rovaniemellä sijaitseva ravintola Puhti ruokkii niin opiskelijat, urheilijat kuin ympäri maailmaa tulevat turistitkin. E.Ahlströmin tunnelmataikureiden avulla ravintola päivitettiin tälle vuosikymmenelle. Muutos tehtiin mahdollisimman ekologisesti ja vanhaa hyödyntäen.


Ravintolan hyllyt, somisteet ja valaisimet tulivat E.Ahlströmin kautta, samoin kuin uusi logo ja siitä tehdyt ikkunateippaukset. Tila kaipasi kipeästi selkeämpää identiteettiä, ja näin saatiin pitkään käytössä ollut nimi paremmin näkyviin.


Santasport Lapin Urheiluopisto on monipuolinen koulutus- ja vapaa-ajan keskus. Se tarjoaa puitteet niin lomille, harrastuksille kuin kansainvälisen tason urheilutapahtumillekin. Santasportin ravintola Puhdin asiakkaina on eri ikäisiä opiskelijoita, kaupunkilaisia ja turisteja, joiden tarpeet ovat toisistaan poikkeavia. Ravintolan asiakassegmentit ovat vuosikymmenen aikana kehittyneet ja laajentuneet, joten nyt oli aika tehdä freesaus niin ravintolan ilmeeseen, äänimaailmaan kuin toiminnallisuuksiinkin.

- Olemme seuranneet jo pitkään E.Ahlströmiä sosiaalisessa mediassa, ja sen kautta vakuuttuneet heidän osaamisestaan. Emme osanneet edes itse kuvailla tarpeitamme, joten ulkopuolisen asiantuntijan ottaminen avuksi projektiin oli tärkeää, Rovaniemen koulutuskuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti kertoo.

Lapin luonnosta inspiraatiota sisustukseen

E.Ahlströmiltä projektiin tarttui sisustusarkkitehti Sari Lehto. Hän otti heti ensi töikseen suunnan kohti Rovaniemeä, sillä käynti paikan päällä on aina ensiarvoisen tärkeää tilan ja näkymien hahmottamiseksi. Paikan päällä Lehto ymmärsi heti, että kirjavasti sisustettu, hallimainen ja koulun keittiötä muistuttava miljöö ei viestinyt lainkaan pohjoista luontoa ja sen maagista tunnelmaa. Myös akustiikka kaipasi kipeästi parannusta.

- Neljästä eri puunsävystä, limenvihreästä, valkoisesta ja punaisesta koostuva sisustus toi tilaan rauhattoman tunnelman. Lähdin heti ensimmäiseksi karsimaan sävyjä, sillä tässä kohteessa värit tilaan tulevat kirjaviin ulkoiluvaatteisiin pukeutuvista ihmisistä ja ruokatuotteesta. Lisäksi piti huomioida se, että tilan tulee taipua myös yksityistilaisuuksiin, Lehto sanoo.

Lehdon käsissä uusiksi menivät muun muassa tapetit, sohvat ja valaisimet. Ravintolan linjasto säilytettiin entisellä paikallaan, mutta kulkuja ohjattiin uudelleen ja leipäpöytien paikat siirrettiin vastaamaan asiakkaiden luontevaa liikkumista. Vanhasta tilasta pyrittiin säilyttämään niin paljon kuin mahdollista – linjaston lisäksi saivat jäädä esimerkiksi salin pöytien jalat ja iso osa vanhoista tuoleista, joita raikastettiin valkoisilla hupuilla.

- Sari ohjasi meitä uudistamaan olemassa olevia käyttökelpoisia kalusteita, mitä emme olisi edes itse tajunneet. Oli hienoa tehdä muutos ekologisesti ja niin, ettei kaikkea tarvinnut kärrätä kaatopaikalle tai kierrätykseen, Niemelä-Pentti kiittelee.


Sisustusarkkitehti Sari Lehto löysi nopeasti ratkaisut ravintolasaliin. Hän sai inspiraatiota ympärillä olevasta Lapin luonnosta ja sen upeasta jylhyydestä. E.Ahlströmin kautta tilaan tulivat mm. takaseinän tapetti, valaisimet ja elementtisohvat.

Rauhallinen miljöö vaikuttaa myös asiakkaiden mieleen

Lehto kiinnitti huomiota myös pöytien yhdistettävyyteen ja suojaisampien istuskelupaikkojen suunnitteluun. Asiakkaat näkevät nyt ravintolasalin yhdellä vilkaisulla, ja voivat itse päättää rauhallisemman tai avoimemman ruokailupaikan väliltä. E.Ahlströmin kautta tilaan tulivat esimerkiksi myös heinämäiset tekokasvit, jotka toimivat helpon siirrettävyytensä ansiosta myös kätevinä tilanjakajina.

- Sari osasi upeasti napata kiinni ajatuksistamme, vaikka emme edes itse osanneet niitä kunnolla kuvailla. On ollut upeaa nähdä, miten valtava vaikutus rauhallisella ympäristöllä on ollut asiakkaisiimme. Eri ikäiset ihmiset ja nauttivat ja kunnioittavat ruokailuhetkeä paremmalla tavalla kuin ennen muutosta, Niemelä-Pentti toteaa.

Ravintola Puhdin henkilökunta ja taustajoukot kiittävät E.Ahlströmin tunnelmataikureita hyvin sujuneesta yhteistyöstä. He ovat erityisen tyytyväisiä siihen, miten pienillä asioilla tila saatiin rauhoitettua miellyttäväksi monenlaisille käyttäjäryhmille

- Kun on apuna asiansa osaavia ammattilaisia, ei kaikkea tarvitse räjäyttää ja laittaa kokonaan uusiksi. E.Ahlströmin vahvuuksia ovat ehdottomasti kokonaissuunnittelun hallinta, sujuvat käytännöt ja ekologisuuden huomioiminen valinnoissa, Niemelä-Pentti kiittelee.

Koska Puhdin uudistus meni niin hienosti maaliin, sai E.Ahlströmin tiimi vastuulleen myös alakerran Buusti Lounge & Delin uudistuksen. Keilahallin vieressä oleva ravintola tarjoilee nälkäisille herkullista grilliruokaa. Uudistunut Buusti avasi ovensa loppuvuonna 2023.


Kirkkaanpunainen linjasto toimii väripilkkuna muuten luonnonsävyisessä ravintolatilassa. Linjasto on vanha ja sen sijainti on sama kuin aiemminkin.

Tutustu Ravintola Puhtiin

Ravintola Puhti palvelee niin majoittujia, opiskelijoita, urheilijoita kuin muitakin nälkäisiä iloisella ilmeellä, https://santasport.fi/majoitus-ja-ravintolat/ravintola-puhti/


Teksti: Vivi Wihanto

Kuvat: Mikko Kaaresmaa


Toggle Nav
Ostoskori