Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Lily Lee


Tomi Björck, keittiömestari ja ravintoloitsija

Lily Lee, Helsinki

 

Idea Lily Leestä kiteytyi nelisen vuotta sitten. Reissasin Hongkongissa ja Taiwanissa muutamia kertoja pidempään. Paikkojen ruokakulttuuri ja maut veivät mennessään. Mitä jos perustaisin ravintolan, jonka ruokalista nojautuisi ulkokiinalaiseen keittiöön?

Uuden unelman luomiseen liittyi paljon luopumista, sillä olen Matti Wikbergin kanssa perustetussa BW-ravintoloissa mukana enää pienomistajana. Vuodet BW:llä toivat mukanaan äärimmäisen hyvää oppia ravintoloiden avaamisesta ympäri maailmaa. Halu kasvaa ja kehittyä ravintoloitsijana on edelleen kova. Ympärilläni on hyvä tiimi, ja olen oivaltanut, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse.


Inspiraatio ja innostus

  • Pääsin pikkuskidinä perheen mukana erilaisiin lomakohteisiin. Katselin kokkien puuhailuja ja mietin, miten mageeta duunia se onkaan. Joku paistaa pihvin, tekee hyvän salden ja vähän grillailee, niin ei kai se kovin rankkaa voi olla. No, totuus valkeni myöhemmin, mutta edelleen kokin perusduunissa on jotain, josta innostun joka päivä.
  • Sisustus, taide, design ja matkustelu antavat paljon ideoita uusiin projekteihin.
  • Myös urheilijat innostavat, erityisesti kamppailulajien edustajat. Kamppailulajit ja itämainen ajattelumaailma ovat tuoneet itselleni paljon mielenrauhaa ja ymmärrystä asioihin. Kun menee lujaa, pitää hidastaa. On siinä vielä opettelemista.

Kantavana teemana Lilyn sisustuksessa on rohkeus, jossa ammutaan mieluummin vähän yli kuin alle. Myös pieniin yksityiskohtiin on satsattu, ja se näkyy astioissakin. Peruskatteessa oleva Playground-lautanen ja riisikulho sopivat saumattomasti sarjoihin, joissa ruoka tarjoillaan. Jules-vesilasin alaosa heijastaa upeasti valoa ja sen muoto mukailee logoamme. Baarin Niho-figuurilasissa on sopivasti leikkisyyttä ja huumoria.


3 uniikkia asiaa Lily Leestä

  • Ykkönen on tietysti meidän tiimi! Valtavasti osaamista ja ammattitaitoa, ja joiden kanssa on mahtava työskennellä yhdessä.
  • Sisustus ja tunnelma on kokonaisuudessaan onnistuneet. Jarno Sinivaaran upea muraali Lilystä tuo tilaan hienon lisämausteen ja pientä rosoisuutta.
  • Annoksista haluan nostaa esiin paahdetun ankan ja char siu-possun. Niiden eteen on nähty paljon vaivaa aina raaka-aineiden hankinnasta reseptien testaamiseen asti.

Lilyn maut syntyvät kastikkeista, marinadeista, hyvistä raaka-aineista ja historiallista resepteistä. Tuoreita kampotpippureita ja hyvälaatuisia sichuaninpippuria etsittiin hetki kissojen ja koirien kanssa, samoin kuin kunnon soijaa ja mustariisietikkaa. Listallamme on myös merisiiliä ja partaveitsisimpukkaa, joita harvemmin näkee muiden ravintoloiden listoilla.

Makumuistot ja elämykselliset hetket

  • Vuonna 2003 aloitin duunit Chez Dominiquessa. Kesälomaksi lähdin Thaimaaseen, jossa mummot kokkasivat kadulla yhden wokin taktiikalla. Ostin annoksen, söin sen, enkä ymmärtänyt enää mitään. Miten yksi mummeli teki parempaa ruokaa kuin keittiöllinen kokkeja Michelin-ravintolassa? Kokemus sekoitti omaa ajatusmaailmaa vahvasti. Vuosia kului, mutta kipinä aasialaiseen keittiöön syttyi tuolloin.
  • Neljä vuotta sitten pääsin valmistamaan kokonaista paahdettua ankkaa Hongkongiin ja näin, kuinka aikaa, vaivaa ja raaka-aineen kunnioitusta prosessi vaati. Nyt Lilyn keittiössä pyrimme samaan ja on aika magee fiilis, kun kolmen päivän duunin jälkeen näen ankkojen tulevan uunista ja päätyvän asiakkaan lautaselle.
  • Vuonna 2015 yritin pitkään saada pöytää Thomas Kellerin klassikkoravintola French Laundrystä, mutta en onnistunut. Päädyimme lopulta San Franciscossa sijatsevaan Saisoniin. Ehkä onni onnettomuudessa, sillä 21 ruokalajin illallinen jäi vahvasti mieleen. Upeat juomat, mieletön palvelu ja rento fiilis. Tämä paikka ei pidä meteliä itsestään, mutta olisi kyllä kaiken hypen arvoinen.

Ravintola Lily Lee Helsingissä avattiin kesällä 2020. E.Ahlström loi Lily Leen tunnelmaa astioilla, laseilla, keittiötarvikkeilla, valaisimilla, tuoleilla ja matoilla.

www.lilylee.fi

Kuvat: Lily Lee

Toggle Nav
Ostoskori