Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Johanna Oras

Unelma omasta astiasarjasta - näin syntyi Suomen Versace

Harva tietää, että E.Ahlström räätälöi asiakkailleen myös omalla designilla varustettuja astioita. Taiteilija Johanna Oras teetti uusimman astiastonsa yhteistyössä tunnelmataikureiden kanssa.


Johanna Oras päätyi toteuttamaan oman astiastonsa saksalaisen Baucherin Purity-nimiseen sarjaan.


Johanna Oras pitelee käsissään arvostetulta saksalaiselta Bauscherin posliinitehtaalta saapunutta lähetystä. Pakettia avatessaan hän tuntee olevansa erityisen jännittynyt – kohta hän näkisi livenä uusimman astiasarjansa, jota on työstetty yli puolen vuoden ajan. Pian suojamuovien alta paljastuu eri kokoisia lautasia, kahvikuppeja ja mukeja. Niitä kaikkia koristaa Oraksen oma Baroque-kuosi, jonka hän suunnitteli uudelle brändilleen Kallary Designille.

- Oli superhieno hetki saada uudet astiat käteen ensimmäistä kertaa. Laadukas posliini tuntui käteen upealta, ja väritys meni niin täydellisesti nappiin kuin olin sen ajatellutkin, Oras kuvailee.

E.Ahlström toteuttaa asiakkailleen paljon räätälöityjä astioita. Usein niihin toivotaan oma logo, joka painetaan pienellä esimerkiksi lautasen reunaan. Harva kuitenkaan tietää, että tunnelmataikureiden kanssa pystyy toteuttamaan myös astiasarjan omalla kuvituksella varustettuna.

- Pystymme räätälöimään omat astiat sekä saksalaisten että englantilaisten yhteistyökumppaneidemme kanssa. Heidän valikoimistaan löytyy valinnanvaraa yli 80 sarjan verran, ja jokaisessa sarjassa on 30-120 osaa. Mieluinen vaihtoehto löytyy takuuvarmasti, E.Ahlströmin avainasiakaspäällikkö Virva Hyykoski kertoo.


Kallary Designin uusien astioiden suunnittelussa auttoi myös Food Camp Finlandin Riikka Kannas. Hän konsultoi Johannaa siitä, millaisia astioita ravintola-alan ammattilaiset pitävät arvossaan. Astiat sopivatkin kotikeittiöiden lisäksi myös ravintolakäyttöön.

Skandinaavista renesanssia ruokapöytään

Oras kävi ensimmäistä kertaa E.Ahlströmin Creative Studiolla loppuvuonna 2022. Idea yhteistyöstä lähti hänen ja yrittäjä Teija Sääksmäen yhteisen ystävän, Food Camp Finlandin Riikka Kannaksen aloitteesta. Parisen vuotta sitten perustetussa Kallary Designissa Oras on halunnut keskittyä enemmän designiin ja suomalaiseen muotoiluun, ja oma astiasto brändille oli muhinut mielessä jo jonkin aikaa. Myös asiakkaat olivat alkaneet kysyä uusien astioiden perään.

- Creative Studiolla käyminen oli uskomaton kokemus. Ajattelin, voiko näin huikeaa paikkaa edes olla Suomessa. Suomalaiset ovat astiahullua kansaa ja aika pian löysimme juuri Kallarylle sopivan laadukkaan sarjan, Oras kertoo.

Oras halusi astiaston valmiiksi jo kesäksi, joten hän ja Hyykoski käärivät heti hihat ja alkoivat pallotella, mitkä osat olisi järkevä ottaa tuotantoon. Muki oli ehdoton valinta, samoin tarpeeksi suuri kahvikuppi, joka sopisi sekä kahville että teelle. Ruokalautasesta Oras halusi ovaalin mallin, johon annoksen saa rakennettua kauniisti ja joka myös tuo kattaukseen hauskaa twistiä. Samalla se toimii tarjoiluvatina. Lisäksi mallistoon valittiin leipälautasen isompi versio ja pieni neliskanttinen lautanen, joka sopii esimerkiksi soijalle ja petit fourseille. Punaisena lankana valinnoissa oli muunneltavuus ja yhdistettävyys.

- Skandinaavinen renessanssi kuvaa parhaiten Kallaryn sisintä. Baroque-kuviossa yhdistyy runsaus sekä pohjoismainen puhdas muotokieli. Kaukaa katsottuna kuvio näyttää vanhanaikaiselta, mutta läheltä hyvin modernilta. Kutsunkin Kallarya Suomen Versaceksi, Oras hymyilee.


Johanna Oraksen suunnittelemia astioita myydään hänen Taidekartanossaan Punkaharjulla ja Sastamalan Art Pappilassa sijaitsevassa Kallary Shopissa. Syksyllä ne tulevat myyntiin myös Kallary Designin verkkokauppaan. Astioiden hintahaitari on 22-115 euroa kappaleelta.

Tunnelmia tilassa ja taiteessa

Oma räätälöidyn astiaston valmistus E.Ahlströmin kautta on 6-12 kuukauden mittainen prosessi. Astioille painettava kuva tulee toimittaa PDF-tiedostona tai suurikokoisena JPG-kuvana. Värimääritykset tulee olla tehtynä Pantonen värikartasta. Tehdas tekee asemoinnit ja antaa erilaisia vaihtoehtoja digitaalisina versioina, jotta lopputulos näyttää mahdollisimman oikealta. Tilauksen voi tehdä millä tahansa määrällä, mutta järkevintä on teettää vähintään 300 astian erä. Silloin toteutus on suhteessa edullisempaa.

- Lopulliset kustannukset lasketaan aina tapauskohtaisesti. Hinta riippuu paitsi valitusta astiasarjasta ja määrästä myös kuvion koosta ja sävyistä, Hyykoski sanoo.

Johanna Oras viettää tänä vuonna 30-vuotistaiteilijajuhlaansa. Estetiikka, värit ja kuosit merkitsevät hänelle valtavasti – hän kokee kaiken aina omien silmiensä kautta. Oras kuvailee itseään renessanssi-ihmiseksi, mutta samalla hänestä löytyy myös moderni ja pelkistetty puoli. Se tuntuu olevan ihmisille välillä hankala käsittää.

- Harmoniset asiat, olivat ne sitten moderneja tai perustuvat vanhanaikaisempaan kauneudentajuun, ovat kaikki estetiikkaa. Harvoin ymmärretään, että sama ihminen voi tykätä monesta eri tyylisuunnasta.

Oras luo taiteensa myötä erilaisia tunnelmia maalauksiinsa. Ne ovat osa tarinaa, jotka puolestaan luovat mielikuvia ja vievät ihmisiä mitä erilaisimpiin paikkoihin. Hänen mielestään tunnelman luominen on tärkeä taito, oli kyseessä sitten tila tai maalaus.

- Yhteistyöni E.Ahlströmin kanssa sujui mutkattomasti. Se mitä luvattiin myös tapahtui. Kaikki meni sujuvasti ja hienosti, en voi muuta kuin suositella muitakin toteuttamaan omia astiaunelmiaan. E.Ahlströmin porukka on ehdottomasti oman alansa ammattilaisia.

Tutustu Johanna Orakseen ja Kallary Designiin

Skandinaavista renesanssia luomassa https://kallarydesign.com/

 

Lue lisää kuinka logo lautaseen tehdään artikkelistamme.

 

Teksti: Vivi Wihanto

Kuvat: Eero Oikarinen ja Johanna Oras


Toggle Nav
Ostoskori