Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Serlachiuksen taidesäätiön taidesauna


Henry Tikkanen, ravintoloitsija

Serlachiuksen taidesäätiön taidesauna, Mänttä

 

Pirkanmaalla Mäntässä sijaitsevan Serlachiuksen museon yhteyteen avautui kesäkuussa 2022 maailmanlaajuisesti uniikki kohde: taidesauna. Tämä on kohde ja kokonaisuus, jossa aisteja hellitään kokonaisvaltaisesti – vierailijat pääsevät nauttimaan sekä upeasta taiteesta että hyvästä ruoasta. Museon ja ravintolan lisäksi palveluihimme kuuluu kesäkahvila Autereen tupa. Nyt kokonaisuutta täydentämään saatiin keittiöineen aito suomalainen sauna, jossa yhdistyvät taide, design ja käsityö.


"Taidesaunassa olennainen osa ruokaamme on tuli", kertoo ravintoloitsija Henry Tikkanen.


Työskenneltyäni pari vuosikymmentä Helsingissä kokkina, keittiömestarina sekä keittiöpäällikkönä olen muuttanut takaisin kotiseudulleni Keski-Suomeen ja toiminut Serlachius-museon ravintola Göstan ravintoloitsijana kahdeksan vuoden ajan.

Haluamme saada asiakkaamme onnellisiksi ja palvella heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Sydämellinen palvelu onkin meille sydämen asia niin suuressa määrin, että olemme lanseeranneet kesäkahvilaamme astiat ja kahvikupit ”Sydämellisesti” -signeerauksella.

Taidesaunassa olennainen osa ruokaamme on tuli. Saunan keittiössä ruoka valmistuu avotulella grillissä tai savu-uunissa. Hyödynnämme raaka-aineina ympäröivää järviluontoa ja tuomme paikallisuutta esiin tukemalla lähialueen tuottajia. Saunan menuun kuuluu esimerkiksi fasaanihodari, johon liha tulee läheiseltä fasaanitilalta. Kalamme on pyydetty läheisistä vesistöistä, Keurusselältä ja Ähtärijärvestä.


Taidesaunaan tarvittiin eleetöntä ja ajatonta ilmapiiriä tukevat laadukkaat astiat, joilta annos nousee esiin.


Olemme tehneet yhteistyötä E.Ahlströmin kanssa vuodesta 2014, jolloin valikoimme astiat ja keittiötuotteet avautumassa olleeseen ravintola Göstaan. Vuonna 2021 oli vuorossa työvaatteiden hankinta salin puolelle. Taidesaunaan tarvittiin eleetöntä ja ajatonta ilmapiiriä tukevat laadukkaat astiat, joilta annos nousee esiin. Ruokailutilan materiaaleina on tammea ja kiveä, ja asiakkaamme ruokailevat ihaillen järvimaisemaa, joten astioihinkin haimme luonnonläheisyyttä. Astioiksi valikoitui muun muassa Seraxin Surface -sarjaa harmaan sävyssä ja Revolin uusi EnScene -buffetsarjaa, joissa puunväri kohtaa mustan.

Itselläni oli visio ja käsitys siitä mitä haluamme, mutta ei ratkaisua tai tuotetietoutta. Tässä kohtaa Virvan asiantuntemus näytteli tärkeää roolia. Haluan korostaa E.Ahlströmin kanssa asioimisen sujuvuutta, sillä Virva tuntee meidät ja tarinamme. Virva etsi valtavasta valikoimasta meille toimivat ratkaisut. Luotan hänen makuunsa, sillä hän osaa navigoida värimaailman kanssa ja löytää esimerkiksi kokonaisuuteen sointuvat aterimet. Tapasimme paikan päällä Creative Studiolla, jossa teimme eri vaihtoehdoista koekattauksen käyttäen apuna mukana tuomiani pintamateriaaleja.

Kiitos verkkokaupan, josta voin tarkistaa meille aiemmin hankitut tuotteet, esimerkiksi viinilasien tilaaminen rikkoutuneiden tilalle on helppoa. Yhteistyötä tehdessä dialogia ja henkilökohtaista palvelua tarvitaan – se on mielestäni tärkein ja onnistunein asia tässä projektissa.

Tunnelmataikuri työssään

Ainutlaatuisen uniikki kohde sai eleettömään muotokieleensä sopivat astiat

Virva Hyykoski, avainasiakaspäällikkö, E.Ahlström

Aloin innolla ideoimaan tätä täysin ainutlaatuista projektia arkkitehdin piirtämien havainnekuvien perusteella. Uudet projektit ovat työni suola. Olemme aiemmin olleet kollegoita Henryn kanssa ravintola-alan puolella ja on mahtavaa työskennellä edelleen yhdessä. Taidesauna on rakennuksena aivan huikea. Oli mukavaa päästä tekemään jotain aivan uutta.

Projektit ovat aina erilaisia, joissa on hyvä huomioida mitä ollaan tekemässä ja mikä kohteeseen soveltuu. Henry toi tapaamiseemme Creative Studiolle materiaalinäytteiksi palaset puuta sekä saunan ruokailutilan kivipöytää. Ne auttoivat meitä konkreettisesti havainnollistamaan valitsemiemme tuotteiden yhteensopivuutta ympäristön kanssa.

Saunan tuotelinja eroaa täysin vuonna 2014 avatusta ravintola Göstasta, saunan astioissa on rouheampi linja. Oli mahtavaa, kun valikoimistamme löytyi EnScene -buffetsarja, joka sopi taidesaunan arkkitehdin suunnittelemaan tyyliin.

Taidesaunaan toimitettiin astiat ja keittiötarvikkeet.

 

Teksti: Suvi Tiihonen

Kuvat: Sampo Linkoneva/Serlachius-museot

https://serlachius.fi/taidesauna/ 

Toggle Nav
Ostoskori