Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Fröj

Mattias Åhman, keittiömestari, osakas

Ravintola Fröj, Vaasa

Ensimmäinen ravintolamme Hejm avautui Kalastuksen taloon vuonna 2019. Sen tarina vaasalaisten olohuoneena on ollut valtava menestys. Lämminhenkinen, rento palvelu ja hyvin tehty ruoka paikallisia tuotteita kunnioittaen on juuri oikea toimintamalli tuohon upeaan, meren rannalla sijaitsevaan rakennukseen.

Hejmin onnistuminen toi mukanaan ajatuksen uuden ravintolan avaamisesta ja sopivan tilan vapautuminen viime kesänä vauhditti päätöstä. Pääsimme katsomaan legendaarisen Jääskeläisen pukuliikkeen myymälää Hovioikeudenpuistikon ja Pitkänkadun risteyksessä. Tila oli iso ja aika hurjassa kunnossa, mutta tiesimme heti, että tässä se on. Tähän avataan Fröj. Upea 1920-luvun kiinteistö ja kolmikerroksinen liiketila tempaisi meiltä jalat alta.



Fröj on pohjanmaan murretta ja tarkoittaa siementä. Nimi kertoo hyvin ajatusmaailmastamme raaka-aineiden ja annosten takana sekä kuulostaa hyvältä yhdessä Hejmin kanssa. Erikoisuutenamme on neljän ja kuuden ruokalajin maistelumenut, joissa paikalliset elintarvikkeet saavat rinnalleen muiden pohjoismaiden raaka-aineita sekä vaikutteita eri ruokakulttuureista. Annos voi koostua esimerkiksi norjalaisesta turskasta, Finne Farmin lähituotetuista vihanneksista ja japanilaisesta soijasta. Menujen lisäksi tarjoamme muutamia annoksia ala carte -listaltamme.

Fröjssä on noin 100 neliötä enemmän tilaa kuin Hejmissä, vaikka alun perin tarkoitus oli avata pienempi ravintola. Asiakaspaikkoja on kuitenkin vain 44, joten jokaisen pöydän ympärillä on mukavan väljästi tilaa. Ravintolan sydän on tietysti keittiö, jonka yhdelle sivulle sain haaveilemani kitchen counterin. Siihen on mukava istahtaa ja nauttia jotain pientä syötävää kokkaamista seuraten. Näin pystymme palvelemaan myös niitä asiakkaita, joilla ei ole pöytävarausta. Pääoven viereen sijoitimme rennon oleskelualueen, johon voi piipahtaa viinille tai cocktailille. Se on täydellinen paikka vaikka after workeille.


Fröjn kohokohdat

  • Tämä tila, jonka arkkitehtuuri ja tunnelma on aivan uniikki: nuo isot ikkunat, upeat 20-luvun yksityiskohdat ja elegantti sisustus. Avokeittiö, kitchen counter ja yläkerran viinihuone kruunaavat kokonaisuuden.
  • Henkilökunta. Olemme tehneet yhdessä töitä jo pitkään ja Fröjssä meillä on hieno mahdollisuus kehittää ammattitaitoamme ja konseptiamme yhä paremmaksi. Haluamme testata, mihin kaikkeen moderni pohjoismainen ruoanlaitto taipuu.
  • Fröjn elämys syntyy ruokalajien kokonaisuudesta, jonka annoksissa on reilusti makua ja suutuntumaa: hapokkuutta, suolaisuutta, rasvaa, rapeutta. Lautasella saa tapahtua! Tahdon tuoda esiin myös paikallisia erikoisuuksia, joita muilla ei ole, kuten pohjalaista wagyu-härän lihaa ja lammasta, jonka ostamme kokonaisina ruhoina.

Fröj tehtiin alusta loppuun samalla porukalla kuin Hejm. Se oli helppo päätös, sillä jo Hejmin kanssa kaikki sujui vaivattomasti. E.Ahlströmin ammattilaisilla oli iso ja näkyvä rooli aina sisustus-, valaisin- ja kalustesuunnittelusta astiavalintoihin ja työvaatteisiin asti.

Pidän tavasta, jolla he ovat mukana näissä projekteissa. Valikoima on kattava ja monipuolinen, he osaavat kysyä oikeita kysymyksiä sekä tarjota budjettiin ja konseptiin sopivia vaihtoehtoja. Sari, Virva ja Maria ymmärsivät heti uniikin liiketilan mahdollisuudet ja ajatuksen siitä, että teemme ravintolan, joka ei voi sijaita missään muualla kuin tässä. Ja sellainen siitä tuli.


Sari Lehto, sisustusarkkitehti

Kiinteistö ja liiketila tempaisi jalat alta täälläkin. Mikä arkkitehtuuri! Olimme myös otettuja siitä, että pääsimme jo toisen kerran mukaan näin isoon projektiin Mattiaksen ja kumppaneiden kanssa.

Suunnittelun lähtökohtana oli Mattiaksen selkeä visio ravintolasta: kaiken pitää viestiä laadukkaasta ruoasta – niin sisustuksen, tunnelman kuin astioidenkin. Tilasuunnittelu perustuikin Mattiaksen toiveisiin, ainutlaatuisen tilan antamiin mahdollisuuksiin ja käytännön sanelemiin rajauksiin.

  • Pääsisäänkäynti siirtyi alkuperäiselle paikalleen Pitkäkadun puolelle, sen läheisyyteen tehtiin pieni oleskelualue ja narikka.
  • Baaritiskille löytyi luonteva paikka portaiden alta ja ravintolan sydän – keittiö, rakennettiin alkuperäisen korotuksen päälle salin takaosaan.
  • Yläkertaan suunniteltiin lasiseinäinen viinivarasto ja kabinettimainen viinihuone tarjoilutiloineen.

Väri- ja materiaalivalintojen tueksi tutkin 1920-luvun arkkitehtuuria. Sisätilojen ilme sai inspiraationsa sammaleenvihreästä akustiikkalevystä, josta kehkeytyi myös koko ravintolan graafinen tyyli ja identiteetti. Rakennuksen historia tuotiin esiin säästämällä ja kunnostamalla tilan upeat pilarit, portaikot, sisäänkäynti, kaiteet ja patterit. Myös muutamat räätälöidyt ratkaisut toivat kivaa twistiä kokonaisuuteen.

  • Mittojen mukaan suunnitellut kiintokalusteet, näkyvimpänä osana tiskirakenteet.
  • Baaritiskin ylle sijoittuvat valaisimilla varustetut viinilasitelineet.
  • Kitchen counter messinkijalkaisine tuoleineen.

Tunnelmataikurit työssään

Maria Sburatura, projektipäällikkö ja Virva Hyykoski, avainasiakaspäällikkö

Maria:

Tunnelma täydennettiin koko seinän korkuisilla samettiverhoilla, ajattomilla struktuuripintaisilla matoilla sekä ajanhenkisillä valaisimilla, joihin räätälöitiin jo tehtaalla tilan korkeuden huomioon ottavat johdot. Materiaaleina puu, messinki, sametti ja opaalilasi luovat tyylikkään ja elegantin tunnelman, jossa on pieni tuulahdus luksusta. Pisteenä iin päälle pöytiin valittiin ladattavat, korkeajalkaiset pöytälamput, jotka voidaan kätevästi ladata omassa latausasemassaan.

Kahden hengen pöytiin toivottiin pientä jujua ja puuseppä nikkaroi niihin hienot vetolaatikot aterimille. Toiminnallisuus, helppokäyttöisyys ja sopivan kohdan löytyminen vaativat pientä jumppaa, mutta uskon, että niistä tulee yksi ravintolakäynnin puheenaiheista ja kohokohdista.

Virva:

Moderni 20-luvun tunnelma jatkui astiavalinnoissa. Klassisten aterimien ja viinilasien rinnalle halusimme tarjota jotain aivan uutta, ja Mattias ihastuikin heti ehdottamaani Degrennen Bahia-kulhoon, johon sopivaa kantta voi käyttää esimerkiksi leipälautasena. Myös muut astiat valittiin tukemaan annoksia niin kokojen kuin värienkin puolesta. Tyyliltään ne ovat elegantteja, kuten Seraxin Piet Boon ja niiden muodot sekä tekstuurit mukailevat hienosti sisustuksen tunnelmaa. Hienostuneen kattauksen viimeistelee puuvillainen Sonora -servetti, joka ammattikäyttöön suunniteltuna kestää kovaakin kulutusta ja pesua.

 

Teksti ja kuvat: Kati Laszka

www.restaurantfroj.com

Toggle Nav
Ostoskori