Heinäkuu 2023
'Jotain raikasta, kirpsakkaa ja värikästä, jotain uutta ja jotain perinteistä, tyylikkyyttä ja suomalaisuutta unohtamatta.'
Näistä lähtökohdista Einari-leivonnaisten suunnittelu pantiin alulle, kertovat kondiittorimestariopiskelijat Petrika Paarnio ja Johanna Silanen Saimaan Ammattiopisto Samposta.
Einari-leivos luotiin 110-vuotiaan yrityksen ja sen perustajan Einar Ahlströmin kunniaksi. Kuvassa kondiittorimestariopiskelijat Petrika Paarnio ja Johanna Silanen Saimaan Ammattiopisto Samposta.
Yhteistyön voimaa ja histroian siipien havinaa
Kun E.Ahlström täytti 110-vuotta, Teija Sääksmäen mielessä heräsi idea. Olisi hienoa kunnioittaa yrityksen perustajaa Einar Ahlströmiä jollain erityisellä tavalla. Koska Einarin liikeidea on kantanut, ja E.Ahlström on vaikuttanut suomalaisessa ravintolakentässä tuon huikeat 110-vuotta, olisi hauskaa, jos Einarin perikunnalla olisi oma nimikkoleivonnainen. Niin lähti liikkeelle projekti, jonka lopputuloksena syntyi Einarin leivonnaistuoteperhe.
E.Ahlström ja Saimaan Ammattiopisto Sampon kondiittorimestari Markku Vengasaho olivat solmineet kumppanuussopimuksen jo pari vuotta aikaisemmin. Työnteko Teijan ja E.Ahlströmin avainasiakaspäällikkö Nina Rosbäckin kanssa oli heti mutkatonta ja sujuvaa, ja näin ollen yhteistyö nimikkoleivonnaisten tiimoilta oli luontevaa.
Markku: Sampo ja E.Ahlström ovat Suomen kokkimaajoukkueen yhteistyökumppaneita. Haluamme molemmat olla mukana kehittämässä suomalaista ruokakulttuuria ja toimia käytännöntasolla siten, että kuljemme kohti isompia tavoitteita. Tähän kuuluu myös uudenlaisen konditoriakulttuurin rakentaminen. Uskomme, että yhdessä olemme enemmän ja siksi haemme ympärillemme oikeanlaisia kumppaneita. Tämä yhdistää meitä Sampolaisia ja E.Ahlströmiä. Teija on aina halunnut tukea nuoria osaajia, nostaa heitä esille ja tarjota uusia mahdollisuuksia. Nina taas on projektinhallinnan supervoima ja saa asiat sujumaan. Tämä Einarin nimikkoleivonnaisen suunnitteluprojekti on erinomainen esimerkki koulumme harjoitustyöskentelystä ja yritysyhteistyöstä, yksinkertaisesti parasta mitä opiskelija voi saada.
Petrika ja Johanna työskentelevät molemmat Fazerin konditoriassa Helsingin Kluuvikadulla kondiittorimestari Eero Paulamäen alaisuudessa ja suorittavat työn ohessa kondiittorimestarin erikoistumisopintoja. Leivonnaisen suunnittelutyö sopi osaksi Petrikan ja Johannan tuotekehityksen opintokokonaisuutta ja oli koko porukalle erittäin mieluinen. Projektissa oli jopa histroiallisia sävyjä.
Petrika: Minun isoisäni Launo Lehtola on ollut E.Ahlströmillä töissä 1977 alkaen 17 vuotta. Teija oli tosi iloinen, että sekin tarina tuli osaksi tätä projektia. Muistan jo lapsuudessa E.Ahlströmin astiat ja sen miten perheessä kattaus oli aina tärkeänä osana ruokailua.
Einarin leivonnaistuoteperheessä maistuu raikkaus, kirpeys ja kotimaisuus.
Mestarit mestarikokelaiden tukena
Ennen kuin Petrika ja Johanna aloittivat varsinaisen suunnittelutyön, he tutustuivat tietenkin E.Ahlströmiin yrityksenä. Teija ja Nina valottivat tarkkaan mitkä ovat yrityksen arvot ja toimintatavat, sekä tietenkin kuka ja millainen mies oli Einar Ahlström, yrityksen perustaja. Tärkeitä asioita suunnittelussa olivat historia ja nykyisyys, kotimaisuus, innovatiivisuus, idearikkaus ja yllätyksellisyys.
Lopulta tehtävänanto piti sisällään kolme tuotetta. Einarille lähdettiin suunnittelemaan leivosta, minileivosta sekä kakkua. Petrika ja Johanna vastasivat tuotekheityksestä, Markku ja Eero olivat taustalla tukena ja turvana.
Markku ja Eero: Toimimme tässä projektissa ohjaajina, mahdollistajina ja kannustajina. Petrika ja Johanna ottivat suunnittelutyön hienosti haltuun, ja me lähinnä seurasimme työn tekoa vierestä. Olimme mukana maistamassa välivaiheita ja annoimme rakentavaa palautetta. Itse asiassa lopulliseen tuotteeseen päästiin melko nopeasti, noin kuudessa viikossa.
Markku: Oli aivan mahtavaa ja ihanaa seurata Petrikan ja Johannan työskentelyä ja sitä pientä jännitystä juuri ennen ensimmäsistä isoa maistamistilaisuutta E.Ahlströmillä. Se oli itsellekin todella palkitsevaa nähdä se innostus, luovuus ja halu onnistua.
Eero: Sama juttu, allekirjoitan. He tekivät todella hienoa ja innostunutta työtä, jota oli ilo seurata. Heidän työhönsä ei tarvinnut juuri puuttua. Haluan olla rento ja turvallinen 'opettaja' ja pomo. Meillä Fazerilla saa ideoida itse, ehdottaa ja olla muutenkin juuri sellainen kuin on. Se vapauttaa ideat ja mielikuvituksen.
Suunnittelua, testausta ja hyvää tiimityötä
Petrika ja Johanna aloittivat suunnittelutyön hyvän briefin jälkeen. Mahdollisuus suunnitella nimikkoleivos yritykselle, oli molemmille mielekäs ja hieno haaste.
Petrika: Oli aivan upea mahdollisuus päästä tekemään juuri tällainen tuotekehitysprojekti suoraan asiakkaalle. Se, että taustalla on arvostettu yritys, jossa isosiänikin työskenteli pitkään, tuntui tosi hyvältä pohjalta aloittaa suunnittelutyö.
Johanna: Suunnittelimme molemmat nuo kolme tuotetta ja tavoite oli, että sekä kakulla että leivoksella on kuitenkin samanoloiset makumaailmat ja tyyli, jotta ne muodostavat yhdessä pienen tuoteperheen. Meillä oli todella paljon vapauksia ja hyvin laajalla repertuaarilla lähdimme suunnittelussa liikkeelle. Asiakkaan antamia toiveita leivonnaisille olivat muun muassa laktoosittomuus ja gluteenittomuus. Lisäksi keskusteluissa nousi esille toive raikkaudesta, pienestä kirpeydestä ja kotimaisuudesta. Näistä lähtökohdista molemmille nousi pääraaka-aineena mieleen suomalaiset marjat. Asiakas toivoi myös yllätyksellisyyttä ja sitä lähdimme ratkomaan erilaisten struktuurien ja kerroksellisuuden sekä koristeiden avulla.
Suunnittelutyö ja makujen viilaaminen tapahtui projektin edetessä hyvässä ja rakentavassa tiimihengessä toinen toista tukien.
Johanna ja Petrika: Missään kohtaan emme kilpailleet keskenämme, vaan teimme töitä yhdessä tiiminä. Sparrailimme makuja ja tuntumia ja annoimme toisillemme palautetta, jonka avulla suunnittelu eteni jouhevasti.
Johanna: Erityisesti ensimmäinen maistamistilaisuus E.Ahlströmillä oli jännä paikka. Siellä oli asiakas vastassa ja halusimme tietysti, että he pitävät tuotteesta. Toki, kun Eero ja Markku olivat jo antaneet meille hyvää palautetta, tiesimme, että laadukkaat tuotteet meillä oli jo silloin tarjolla. Mutta asiakas on aina asiakas ja hänellä on se oma odotusarvo. Se piti täyttää. Tiesimme, että Teija ja Nina ovat alansa huippuammattilaisia ja tietävät tarkoin mitä haluavat.
Leivonnaisen suklaakoriste on muunneltavissa sesongin tai tilanteen mukaan. Hehkuva pinkki väri löytyy E.Ahlströmin brändivärikartasta.
Einarin maku ja tyyli
Tuotekehitystyö valmistui Petrikan ja Johannan hienolla ammattitaidolla ripeässä tahdissa. Ensimmäisen maiston jälkeen tehtiin vain pieniä viilauksia ja kun molempien reseptiikka ja ideat pantiin yhteen, syntyivät lopulliset Einari-leivonnaiset.
Petrika: Einari-kakun maut ovat punaherukka ja hasselpähkinä. Suomalaisen punaherukan raikkaus ja kirpeys, sekä pehmeä hasselpähkinä sopivat mielestäni tosi hyvin yhteen. Marjasta sain leivonnaisen yhdeksi väriksi hehkuvan pinkin, joka löytyy E.Ahlströmin omasta brändivärikartasta. Pinkki väri näkyy kakun pinnalla ja jatkuu sen leikkauspinnassa. Kakun muoto on myös todella kaunis. Siinä on pyöreyttä, linjakkuutta ja tyyliä, niin kuin E.Ahlströmin logossa ja heidän työskentelyssään muutenkin.
Johanna: Kakun koristelu olikin sitten enemmän minun suunnitelman mukainen. Siinä sai myös olla väriä ja erilaisia pintoja. Kakussa on suklaakoristeet, jotka ovat hieman lautasen osoiset, ikään kuin kullatut suklaiset lautaset. Ajatuksena niissä on, että eri vuoden aikoina lautaset voivat olla eri väriset ja värit voi valikoida E.Ahlströmin omasta värikartasta.
Einari-leivoksen mauksi valikoitui karviaismarja, kinuski ja suklaa. Yllätyksellisyyttä syntyy siitä, että leivoksesta ei heti näe mitä sen sisältä löytyy, mutta jo ensimmäisestä suupalasta löytyvät kaikki maut sekä erilaiset suutuntumat.
Johanna: Leivoksessa on hienoa kerroksellisuutta. Karviaisen raikkaus, täyteläinen kinuski ja rapea suklaa toimivat todella hyvin yhteen. Myös leivoksen koristelussa on haluttu tuoda esiin erilaisia pintoja ja samaan tapaan kuin kakun koristeet, leivoksenkin koriste on muunneltavissa eri väriseksi sesongin tai tilanteen mukaan.
Einari-leivonnaiset maailmalla
Einari-leivos ja -kakku ovat nyt jo saaneet ensi-iltansa ja ihastuneen vastaanoton. Leivonnaisten matka on alussa ja Petrikan ja Johannan konditoriamestariopinnot lähellä loppuaan.
Petrika ja Johanna: Tunnelma on tosi iloinen ja onnellinen. Kun asiakas on tyytyväinen ja innoissaan näistä tuotteista, se on meille tietysti ihan mahtavaa ja parasta palautetta. Nyt on ihanaa seurata Einari-leivosten ja -kakun matkaa maailmalla. On ollut upeaa tehdä näin merkityksellinen kehitystyö juuri E.Ahlströmille ja Fazerille. Täällä Fazerilla on ollut hienoa, että saa kokeilla ja tehdä uutta muuttuvaa maailmaa ja trendejä seuraten. Se on itseasiassa jotain, mikä yhdistää näitä kahta yritystä. Molemmilla on ne perinteet ja hieno historia, mutta silti koko ajan katsotaan tulevaan, ollaan ajanhermolla ja osataan uudistua.
Einari-leivoksen läpileikkaus.
Teksti: Teresa Välimäki