Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Miksi kannattaa hakea ravintola-alan opintoihin?


Tammikuu 2024

Suomalaisen gastronomian puolesta

Tässä haastattelussa vuoden 2022 huiput suomalaisella ravintola-alalla – Jonathan Slotte, Vuoden Kokki, ja Joonas Heino, Vuoden Tarjoilija, kertovat urastaan ja rakkaudestaan ravintola-alaan. He ovat kaksi todellista ammattilaista, joiden intohimo gastronomiaan ja suomalaiseen ruokakulttuuriin säteilee läpi kaikesta mitä he tekevät. Tervetuloa mukaan Jonathanin ja Joonaksen urapoluille!


Huippukokki Jonathan Slotte ja salityöskentelyn mestari Joonas Heino paljastavat intohimonsa ravintola-alaan ja sen, miksi kannattaa hakea ravintola-alan opintojen pariin.

Haastattelija: Jonathan ja Joonas, voitteko kertoa meille hieman itsestänne ja siitä, mitä teette juuri nyt?

Jonathan: Olen Jonathan Slotte, Vuoden Kokki 2022. Taustaltani olen Vaasan Yrkesakademin -koulusta vuonna 2012 valmistunut à la carte kokki, ja tällä hetkellä toimin keittiömestarina ravintola Palacessa Helsingissä.

Joonas: Ja minä olen Joonas Heino, Vuoden Tarjoilija 2022. Valmistuin Perho Liiketalousopistosta tarjoilijaksi 2008, ja tällä hetkellä työskentelen vuoroesimiehenä Dylan Marmoripihalla.

Haastattelija: Miten päädyitte ravintola-alalle ja miten olette kehittyneet työurallanne?

Jonathan: Opintojeni jälkeen halusin hankkia mahdollisimman paljon työkokemusta eri ravintoloista. Olen kulkenut lounasravintoloista fine dining -paikkoihin ja lopulta päätynyt Palaceen, jossa olen viihtynyt jo 6 vuotta. Jossain vaiheessa kiinnostukseni kilpailemiseen heräsi, ja osallistuin Vuoden kokki -kilpailuun, voittaen sen vuonna 2022.

Joonas: Minulla on ollut etuoikeus työskennellä pääasiassa fine diningissa koko urani ajan. Olen kiertänyt eri ravintoloita, avannut uusia paikkoja, ja kilpaileminen on ollut iso osa urapolkuani. Kilpaileminen alkoi jo kouluaikoina Taitaja- ja SM-kilpailuista sekä kansainvälisistä WorldSkills- kisoista ja nyt olen tosiaan Vuoden Tarjoilija 2022.


Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heinon mielestä ihmisten ja kulttuurien kohtaamiset ovat ravintola-alalla paras inspiraation lähde.

Haastattelija: Mikä teitä erityisesti kiehtoo ravintola-alalla?

Jonathan: Rakastan makuja, tuoksuja ja ruokaa yleisesti. Gastronomia on laaja ja mielenkiintoinen maailma, ja tykkään haastavasta ja korkeatasoisesta keittämisestä. Lisäksi ravintola-alan työyhteisöt sopivat minulle erinomaisesti.

Joonas: Minulle ravintola-ala avaa ovia eri kulttuureihin ruoan ja juoman kautta. Jokaisen kulttuurin ydin on usein ruokakulttuurissa: mitä, milloin, miten ja kenen kanssa syödään ja juodaan. Alalla oppii jatkuvasti uutta, ja Suomessakin on alalla jo todella monikulttuurinen meininki, positiivisessa mielessä, mikä tekee työstäni monipuolista ja mielenkiintoista.

Haastattelija: Mistä saatte inspiraatiota ja ideoita työhönne?

Jonathan: Sosiaalinen media, erityisesti Instagram, on loistava inspiraation lähde. Se tarjoaa laajasti ideoita ympäri maailmaa. Seuraan muita kokkeja ja ravintoloita, luen menuita, ja inspiroidun luonnosta ja taiteesta. Myös kollegat ja muut ravintolat ovat suuri inspiraation lähde.

Joonas: Ihmiset ja kulttuurien kohtaamiset ovat minulle inspiraation lähteitä. Kilpailumaailmasta olen oppinut uusia tapoja toimia ja tehdä, ja kansainväliset kilpailut avaavat tietenkin kulttuurillisesti uusia näkökulmia.


Vuoden Kokki 2022 Jonathan Slotte työskentelee tällä hetkellä keittiömestarina Ravintola Palacessa.

Haastattelija: Mikä on parasta työssänne juuri nyt?

Jonathan: Ihmiset ja yhdessä tekeminen. Työskentely erilaisten ihmisten kanssa, asiakkaiden palveleminen ja tiimityö ovat hienoja asioita ja niistä nautin työssäni joka päivä.

Joonas: Juuri niin, ihmiset ja yhdessä tekeminen ovat parasta. Teemme tätä eri ihmisten kanssa erilaisille ihmisille, se yhteisöllisyys on mahtavaa.

Haastattelija: Millaisia eväitä saitte koulutuksestanne työhönne?

Jonathan: Koulutus on kaiken perusta. Se antaa tarvittavat perusteet, joiden päälle voi rakentaa työuransa. Työelämässä oppii lisää, mutta hyvä ammatillinen perusta on välttämätön.

Joonas: Koulutus antaa kivijalan, ja opettajilta saadut perusopit ovat ravintola-alalla tarpeellisia. Verkostoituminen jo kouluaikana on myös tärkeää.

Haastattelija: Miten ravintola-ala on kehittynyt teidän aikananne alalla?

Jonathan: Kokkien työ on siirtynyt enemmän salin puolelle. Olemme entistä enemmän esillä ja vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Lisäksi ruoka on taas keskiössä, ja sen pitää näyttää ruoalta. Jossain vaiheessa oltiin tilanteessa, että ruoasta yritettiin tehdä liian erikoista. Nyt on onneksi siirrytty taas takaisin perusmakujen ja aidon ruoan äärelle.

Joonas: Kokkien rooli salissa on merkittävästi kasvanut. Lisäksi tiedon määrä, mitä tarvitaan ravintolatyössä, on kasvanut huomattavasti, ja salipuolen osaajienkin odotetaan tietävän todella paljon ruoasta, ruoanvalmistusmenetelmistä, juomista, juomasekoituksista ja niin edelleen.

Haastattelija: Miksi kannattaa hakea ravintola-alalle?

Jonathan: Alalla on aina töitä tarjolla, ja tämä on aktiivinen, eläväinen ja yhteisöllinen ala. Täällä ei juuri ole tylsää puurtamista yksin tietokoneen ääressä.

Joonas: Ravintola-alan taidot eivät vanhene koskaan, ja niitä voi hyödyntää monissa tilanteissa alalla kuin alalla. Yhteisöllisyys, auttaminen ja verkostoituminen ovat myös alan vahvuuksia.

Haastattelija: Miten kilpailutoiminta kehittää suomalaista ravintola-alaa ja gastronomiaa?

Jonathan: Kilpaileminen on paras tapa kehittää omaa tekemistä. Se vie epämukavuusalueelle ja opettaa nopeasti uusia asioita. Kilpailuissa saavutetut taidot siirtyvät myös työelämään.

Joonas: Kilpailuissa joutuu tekemään asioita, joita ei muuten tekisi, ja se kehittää työntekijää. Yhteisöllinen kulttuuri kilpailuissa ja verkostoituminen avaavat uusia mahdollisuuksia ja saattavat parhaassa tapauksessa edistää uraa merkittävästi.

Jonathan Slotte ja Joonas Heino ovat todellisia ruoka- ja ravintolakulttuurin esikuvia ja lähettiläitä, joiden intohimo alaan heijastuu paitsi kilpailusaavutusten kautta myös jokaisessa työpäivässä ja serviisissä. He edustavat suomalaista huippuosaamista ja osoittavat, että ravintola-ala on enemmän kuin työ – se on intohimoa, yhteisöllisyyttä ja loputtomia mahdollisuuksia.


Kevään 2024 yhteishaut ovat avoinna nyt!

Kevään 2024 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on 20.2.–19.3.2024.

Kevään korkeakoulujen syksyllä 2024 alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin hakuaika on 13.–27.3.2024.

Lue lisää esimerkiksi Opintopolulta ja hae osaksi tulevaisuuden suomalaista gastronomiaa!


Teksti: Teresa Välimäki

Kuvat: Santeri Stenvall


Toggle Nav
Ostoskori