Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Suomen Bocuse d'Or -joukkueen kesäkuulumiset


Suomen joukkue lunasti itselleen finaalipaikan Lyoniin maaliskuussa 2022 Budapestissa järjestetyissä Bocuse d’Orin Euroopan karsinnoissa. Finaali kisataan Ranskassa tammikuussa 2023. Suomea tällä kaudella edustaa Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja Kalle Tanner valmentajanaan. Mukaan finaaliin valittiin kymmenen maata. Kuudennelle sijalle suomalaistiimin siivittivät unkarilainen metsäkauriin satula ankanmaksalla täytettynä ja punaisilla marjoilla maustetut punajuuriruusut.

Johan Kurkela päätyi kokiksi sattumalta haettuaan ravintolakoulu Perhoon hetken mielijohteesta. Spontaani idea kannatti: 25-vuotias Kurkela on ansioitunut urallaan ja on mukana Suomen joukkueessa jo toistamiseen, oltuaan edellisessä Lyonin-kisassa assistenttina.

Tapasimme hyväntuulisen Suomen Bocuse d’Or -joukkueen Keskon kampuksella, kun tapahtuman yhteistyökumppanit kerääntyivät yhteen kertamaan Budapestin kisatunnelmaa, ja suunnittelemaan tulevaa syksyä.

Päätimme kysyä Johanin tunnelmia ja kesäsuunnitelmia.


Mitä kesääsi kuuluu?

  • Kesä on mennyt aikalailla on-off -henkisesti, jonkin verran yhteistyökumppanitöiden parissa. Suunnittelu Lyonia varten on alkanut, mutta varsinaista ruoanlaittoa kisaa varten ei olla vielä tehty.

Mikä on joukkueesi vahvuus?

  • Ydinjoukkueemme, joka kisakeittiössä häärää, on tuntenut toisensa jo pitkään. Sen lisäksi, että pääsee tekemään töitä alan ammattilaisten kanssa, pääsee tekemään töitä ystävien kesken. Tulemme hyvin toimeen, ja konfliktitilanteissa, joita ymmärrettävästi tällaisissa projekteissa voi joskus tulla, ymmärrämme toisiamme ja pääsemme niistä tilanteista eteenpäin helpommin. Kavereiden kanssa on toki myös hauskempaa työskennellä.

Miten rentoudut vapaa-ajalla?

  • Aika paljon olen kokkaillut kotona ja nauttinut kesän alusta. Käyn pelaamassa sulkapalloa silloin tällöin, kun jaksan.

Kampuksen kumppanitapaamisessa kuultiin, että tulevien tammikuun kisojen raaka-aineet julkaistaan heinä-elokuussa, jonka jälkeen Johanin kertoman mukaan harjoittelu käynnistyy täysipainoisesti.

Edellisten vuosien osallistujat vertaavat kisaa huippu-urheiluun

Kokkien kisaan valmistautumisen taso vastaa urheilun MM-tason kisatreeniä. Mitään ei jätetä sattuman varaan, jokainen detalji on mietitty ja harjoiteltu.

Maailman arvostetuimmassa kokkikisassa gastronomia kohtaa luovuuden ja fysiikan. Viiden ja puolen tunnin koetus kisakeittiössä vaatii kokonaisvaltaista kestävyyttä. Kilpailukeittiössä on vain yksi mahdollisuus saada kaikki kerralla nappiin. Vastoinkäymisten kohdalla valmentajan roolin tärkeys korostuu.

Ei siis ihme, että kisaa pidetään kokkien olympialaisina. Kilpailijoiden treenaaminen kisaa varten on urheilijamaisen omistautunutta ja apuna valmentautumisessa käytetään eri alojen ammattilaisia kuten designereita ja henkisiä valmentajia. Vuosien kuluessa Suomen Bocuse d’Or -joukkueen saama taloudellinen tuki on lisääntynyt, ja kasvanut budjetti mahdollistaa osallistujien täydellisen keskittymisen kisaan harjoitteluun. Harva huippu-urheilijakaan pääsisi palkintosijoille, jos treenaamisen joutuisi yhdistämään päivätyöhön.

Tuomariston arvioihin vaikuttaa maun lisäksi muun muassa annosten ulkonäkö, pääraaka-aineiden käyttö sekä omaperäisyys. Suomalaiskokkien haaste on Suomi-makujen yhteensovittaminen kansainvälisen tuomariston makunystyröiden kanssa. Perinteiset suomalaisen ruokaidentiteetin elementit kuten lakritsi, puolukka ja kuusenkerkkä eivät välttämättä säväytä Pohjoismaiden ulkopuolella. Esillepanon arviointi luo mahdollisuuden esitellä suomalaista estetiikka- ja design-osaamista. Lyonin-kisassa Suomen tarjoiluvadin suunnittelusta vastaa muotoilija ja visuaalisesta ilmeestä Art Director.

Kumppaneiden tavoitteena on ilmiöittää Bocuse d’Or ja saada suomalainen gastronomia maailmankartalle

Bocuse d’Orin pääsiäisen 2022 Kokkaa kotonasi kuin tähtikokki -livekokkausta seurasi ennätykselliset 10 000 silmäparia, joten huippukokit ja gastronomia selvästi kiinnostavat yleisöä.

Me E.Ahlströmillä haluamme rakentaa ruokakulttuurin arvostusta ja lisätä Suomen kiinnostavuutta ruokamatkailun kohteena. Uskomme maailman parhaiden ravintoloiden sijaitsevan Suomessa – myös kotikokkien keittiöissä – ja tavoitteemme on tuoda tämä maailmanlaajuiseen tietoisuuteen.

E.Ahlström on taikonut tunnelmaa Bocuse d’Or -joukkueen keittiöön jo monen vuoden ajan. Jotta Johan pääsisi virittäytymään aitoon kisatunnelmaan, rakennutimme hänen toiveestaan puusepällä harjoituskeittiöön Lyonin-kisakeittiötä vastaavat olosuhteet valkoisine seinäkkeineen. Kumppanuutemme Bocuse d’Orin kanssa on kestänyt vuosikymmenten ajan.

Johan Kurkela kokkaa Bocuse d’Or juhannusmenun la 18.6. klo 16-18 virtuaalitapahtumassa, jota voi seurata livenä Youtubessa K-ruoka -sivuston kautta!

Tähtikokkien Bocuse d’Or katsottavissa Ruudussa.

 

Teksti: Suvi Tiihonen

Kuvat: Santeri Stenvall/Bocuse d'Or Academy Finland

Toggle Nav
Ostoskori