Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Suomen Kokkimaajoukkue teki historiaa ja voitti kultaa IKA Culinary Olympics -kilpailuissa


Maaliskuu 2024

Suomen Kokkimaajoukkue kahmi kiitosta ja kunniaa hiljattain pidetyssä IKA Culinary Olympics -kilpailussa Stuttgartissa. Saavutus oli suomalaiselle gastronomialle historiallinen. Haastattelimme joukkueen jäseniä Katja Tuomaista, Kari Julinia ja Matias Haapsaarta, jotka kertoivat meille joukkueen toiminnasta, harjoittelusta ja kilpailumenestyksestä.


Kokkimaajoukkue juhli historiallista voittoa IKA Culinary Olympics -kilpailuissa Stuttgartissa.

Kokkimaajoukkueen arki

Kokkimaajoukkue edustaa Suomea ja suomalaista ruokakulttuuria kansainvälisissä kisoissa, kuten MM-kilpailuissa ja Olympialaisissa. Joukkueeseen kuuluu tällä hetkellä 11 jäsentä, jotka ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Joukkueen jäsenet voivat työskennellä missä tahansa ravintolassa, kunhan ovat Suomen kansalaisia tai omistavat kaksoiskansalaisuuden.

Katja: Kun kokoan joukkuetta, toivon, että löydän siihen kunnianhimoisia jäseniä, jotka sitoutuisivat aina vähintään tuoksi kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Se helpottaa joukkuehengen luomista.

Matias: Joukkuehenki on tässä tosi tärkeää ja se, että kaikki on tässä mukana samalla intensiteetillä. Me saimme kisoissa paljon palautetta siitä, että ryhmäkemia toimi joukkueessamme erinomaisesti koko kisan ajan ja uskon, että se siivitti meidät tähän hienoon lopputulokseen.

Joukkueella on harjoittelutila Laajasalossa, Helsingissä, missä he harjoittelevat noin kahden viikon välein kisakaudella. Harjoittelu tiivistyy kisojen lähestyessä, ja joukkue saattaa harjoitella viikoittain. Käytännön harjoittelun lisäksi joukkue valmistautuu kisoihin tarkalla suunnittelulla ja tuotekehityksellä.

Kari: Joukkueen toiminnassa mukana oleminen vaatii todella paljon, mutta toisaalta myös antaa merkityksellisyyttä, oppia ja uusia ystäviä. Tämä on sellaista ’rakkaudesta lajiin’ -hommaa. Harjoituspäivinä me myös yövymme harjoituskeskuksessa.

Matias: Juuri näin. Silloinkin, kun yhteisiä harjoituksia on vähemmän, on panostettava omatoimiseen harjoitteluun ja taitojen kehittämiseen.

Kokkiolympialaisten kisapäivät

Kokkimaajoukkueen kisapäivät koostuvat kahdesta kilpailukategoriasta: Chef’s tablesta ja Hot kitchen -kategoriasta. Chef’s tablessa joukkue valmistaa 7 ruokalajin menun 12 hengelle, kun taas Hot kitchen -kategoriassa valmistetaan 3 ruokalajin ateria 110 hengelle. Kilpailussa joukkue osoitti korkeatasoista ammattitaitoa ja sitoutumista, mikä johti historialliseen voittoon.

Kari: Toki lähdimme hakemaan voittoa, mutta ei sitä tietenkään ihan oikeasti osannut odottaa. Kyllä me todella nöyrinä lähdimme kisapäiviin. Siellä on monta nokkelaa ja taitavaa joukkuetta kisassa, kuka tahansa olisi voinut voittaa.

Katja: Tuomareilta saimme todella paljon positiivista kommenttia keittiötyöskentelystä, joka oli kuulemma moitteetonta. Saimme hyvää palautetta myös tiimihengestä ja hyvästä fiiliksestä, joka näkyi myös tulospäin. Kolmantena painotettiin käsityötä ja neljäntenä raaka-aineiden monipuolista käyttöä. Pyrimme käyttämään kaiken mahdollisen hyödyksi, mikä raaka-aineista irtosi.

Kari: Se, että kaikki joukkueen jäsenet olivat koko treenikauden niin sitoutuneita tähän työhön ja joukkueeseen näkyi kisapaikalla ja se siivitti joukkueen parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Kokkimaajoukkueen menestyksen vaikutus suomalaiseen gastronomiaan ja ravintola-alaan

Kokkimaajoukkueen menestys Stuttgartissa merkitsee paljon suomalaiselle gastronomialle ja alan jatkuvuudelle. Voitto osoittaa, että Suomessa on korkeatasoista ruoanvalmistustaitoa ja ammattiylpeyttä.

Kokkimaajoukkueen jäsenet kannustavat nuoria hakeutumaan alalle ja tavoittelemaan unelmiaan ravintola-alalla. Kilpailut tarjoavat mahdollisuuden oppia uutta, kehittyä ammatillisesti ja kokea tiimityöskentelyn merkitys. Joukkue aikoo jatkaa menestyksekästä työtään ja toivoo, että voitto Stuttgartissa avaa uusia ovia suomalaiselle gastronomialle.

Kari: Pystyimme näyttämään nuorille alan ihmisille ja kaikille, jotka suunnittelevat opintoja ravintola-alalla, että tämä on upea ala, ja jos taitoa ja tahtoa riittää, sillä saavutetaan jopa kansainvälistä tunnustusta.

Katja: Suomalaisen gastronomian kannalta tämä oli historiallinen suoritus ja tapahtuma. Me todella toivomme, että tämä vaikuttaa positiivisesti alaan. Ei ehkä heti, mutta tulevaisuudessa. Me toivomme, että tästä tulee jatkumo siten, ettemme voita vain kerran vaan toisen ja kolmannenkin kerran. Arvostusta ja kunnioitusta tulee sillä, että nähdään, että kehittymiseen ja saavutuksiin sitoudutaan ja niitä pyritään jatkamaan, etteivät ne jää kertaluonteisiksi.


Kokkimaajoukkueen tavoitteena on, että voitto ei jää yhteen kertaan vaan sitä tavoitellaan kerta toisensa jälkeen.

Kokkimaajoukkueen yhteistyö E.Ahlströmin kanssa

Joukkueen sponsorina toimiva E.Ahlström on tarjonnut joukkueelle laadukkaita ja toimivia työvaatteita, jotka ovat olleet tärkeä osa kilpailusuorituksia. Hyvin istuvat ja tyylikkäät työvaatteet lisäävät ammatillista itsevarmuutta ja edistävät joukkueen menestystä kisoissa.

Kari: Työvaatteet ovat todella tärkeät. Kisapäivät ovat pitkiä ja suoritukset rankkoja. Vaatteiden on tunnuttava hyvältä päällä, oltava istuvia ja toimittava paitsi työvaatteina myös edustusvaatteina koko kisojen ajan. Niissä on tärkeää paitsi mukavuus myös se, että niistä saa sitä ammatillista itsevarmuutta.

Katja: Kun seurasin itsekin joukkueen kilpailusuorituksen sujumista, kuulin yleisöstä kommentteja, että joukkueen työskentely näytti paitsi ammattitaitoiselta myös tosi tyylikkäältä ja ryhdikkäältä. Työvaate on tosi isossa osassa sitä, miten kannattelet itseäsi siellä kisassa.

Kokkimaajoukkue kannustaa nuoria hakemaan ravintola-alalle

Kokkimaajoukkueen jäsenet rohkaisevat nuoria hakeutumaan ravintola-alalle ja tavoittelemaan unelmiaan kokkeina. Alan tarjoamat mahdollisuudet ovat monipuoliset, ja kilpailut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia ja kehittyä ammatillisesti. Kokkimaajoukkueen menestys Stuttgartissa osoittaa, että Suomessa on huippuosaamista ja mahdollisuus saavuttaa kansainvälistä tunnustusta ravintola-alalla.

Katja: Olen juuri avaamassa joukkueen rekryjä ja meillä olisi uusien assistenttien haku alkamassa. Käytämme assistentteina alan opiskelijoita, joilla on intoa tutustua kisameininkiin. Jos siellä siis on opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita, niin kannattaa olla yhteydessä!

Suomen Kokkimaajoukkueen kokoonpano

Kari Julin (kapteeni)

Mia Tschernij

Tiina Norkio

Pyry Nykänen

Teemu Tuovinen

Toni Kuusisto

Arttu Parviainen

Matias Haapsaari

Sakari Rantanen

Teo Puotinen (assistantti)

Eija Kuningas

Eero Paulamäki

 

Jenni Bergström (toiminnan johtaja)

Katja Tuomainen (joukkueen johtaja)

Kokkimaajoukkueen voittoisa menu

Menu Olympics

 

Pike-perch Covered with Dill and Lemon Farce,

with Deep-fried Fish Skin and Scales,

Pike-perch Tartar with Trout Caviar,

Green Peas under a Cover of White Wine Sauce,

Broccoli with Jalapeno Mayonnaise,

Browned Butter on Baked Cauliflower Timbale

 

Sirloin of Reindeer with Red Wine Sauce and Celeriac Crème,

Blood Pudding and Terrine made of Reindeer Trimmings,

Lingonberry Relish,

Carrot with Carrot-butter Sauce,

Baked Celeriac and Kale Bowl filled,

with Broad Beans, Onion and Mushroom

 

Apple Mousse with Almond and Apricots,

Collina & Granny Smith Apple Sorbet with Sour Cream,

Brioche with Apple Caramel,

Apple Jam, White Chocolate and Lemon Meringue


Teksti: Teresa Välimäki

Kuvat: Suomen Kokkimaajoukkue


Toggle Nav
Ostoskori