Tämä yritystili on suljettu, etkä siksi voi tilata verkkokaupasta näillä tunnuksilla. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä E.Ahlströmin asiakaspalveluun

Olet tunnelmataikureiden PRO-verkkokaupassa. Yli 100 €:n tilaukset toimituskuluitta. Tervetuloa!

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Hahmotusratakoulutus

ASTIAT HOIVAPALVELUUN KANNATTAA MIETTIÄ HUOLELLA

Oletko ihmetellyt, miksi asiakas jättää aina juoman juomatta tai ruoan syömättä? Kyse voi olla hahmotushäiriöstä, eli siitä, ettei asiakas välttämättä erota edessään olevaa lasia tai lautasella olevaa ruokaa.


Hahmotushäiriö ilmenee kullakin omanlaisenaan ja kaikilla muistisairailla ei häiriötä ilmene.

HAHMOTUSHÄIRIÖISEN RUOKAILUA VOI HELPOTTAA SUUNNITTELULLA JA OIKEANLAISILLA ASTIAVALINNOILLA

E.Ahlströmin hahmotusratakoulutus mahdollistaa esimerkiksi ikääntyneiden kanssa työskenteleviä eläytymään hahmotushäiriöisen asemaan ja luomaan arjen ruokailusta laadukasta ja sujuvaa. 

Hahmotushäiriötä saattaa ilmetä esimerkiksi ikääntyvillä muistisairailla, joidenkin psyykkisten sairauksien yhteydessä ja näkörajoitteisilla. Kun ihmisen hahmottamisen kyky vähenee, alkavat näkökentässä olevat asiat sulautua yhdeksi.

Hahmotushäiriö ilmenee kullakin omanlaisenaan ja kaikilla muistisairailla ei häiriötä ilmene. Hoivahenkilökunnan on tunnettava omat asiakkaansa, jotta he voivat auttaa asiakkaita arjen eri tilanteissa, kuten esimerkiksi ruokailussa.

E.Ahlströmin hahmotusradan avulla hahmotushäiriöisten kanssa työskentelevä ymmärtää paremmin sen, miten ruokailukokemus olisi hyvä rakentaa ja huomaa auttamisen mahdollisuudet. Kiertämällä hahmotusradan itse saat konkreettisen opin siitä, miten haastava pelkästään ruokailutilanne voi olla esimerkiksi muistisairailla tai näkövammaisilla. 


Hahmotusratakoulutus on suunniteltu erityisesti ikääntyvien kanssa työskenteleville sidosryhmille.

ASTIAT HOIVAPALVELUUN – VÄRIKKÄITÄ JA PAINAVIA

Ruokaillessa hahmotushäiriöistä voi auttaa astioiden huomiovärien ja muotoilun avulla. Kun kiinnität huomiota huomiovärien käyttöön ja kontrasteihin, autat hahmotushäiriöistä erottamaan esineet ja etäisyydet. Hän hahmottaa paremmin esimerkiksi sen, mihin hän voisi istahtaa, tai missä oma ruokalautanen ja ruokailualue on.

Pitkälle edennyt hahmotushäiriö saattaa vaikuttaa myös ihmisen koordinaatioon ja siksi toiminnallisuutta tukeva astioiden muotoilu on ensiarvoisen tärkeää. Lautasen paino on myös tärkeä ominaisuus; kovin kevyt lautanen ei pysy paikoillaan eikä myöskään sido lämpöä. Tukevat aterimet auttavat myös hahmottamaan, millä syödään.


KENELLE HAHMOTUSRATAKOULUTUS?

Hahmotusratakoulutus on rakennettu erityisesti ikääntyvien kanssa työskenteleville sidosryhmille. Tavoitteena on, että he saisivat koulutuksen avulla omakohtaisen kokemuksen siitä, mitä hahmotushäiriö asiakkaille merkitsee ja mitä haasteita se heille luo.

Hahmotusrata antaa vinkkejä siitä, millä tavoin hoivatyöntekijät voivat arjessa lisätä asiakkaiden omatoimisuutta ja sitä kautta luoda parempaa, mielekkäämpää arkea heille. E.Ahlströmiltä löytyy monen tasoiseen haasteeseen juuri oikeat ratkaisut.

Koulutuksemme on hyödyllinen hoitohenkilökunnan lisäksi myös esimerkiksi terapeuteille, ravitsemustyöntekijöille ja hoivakotien johdolle. 

Hahmotushäiriö saattaa koskettaa meitä kaikkia jossain vaiheessa elämää. Vain syöty ruoka ravitsee ja pitää toiminnallisuutta yllä ja siksi ruokailutilannetta täytyy tukea kaikin mahdollisin tavoin hoivapalveluissa ja ikääntyneiden arjessa. 

Ota yhteyttä

Kerromme mielellämme lisää hahmotusratakoulutuksesta ja hahmotushäiriöisten ruokailun suunnittelusta. Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla:

 

Tuomas Niemeläinen, avainasiakaspäällikkö

p. 010 3495 249

tuomas.niemelainen@eahlstrom.fi

 

Asiakaspalvelu

p. 010 3495 100

asiakaspalvelu@eahlstrom.fi 


Näillä kolmella asialla helpotat hahmotushäiriöisen ruokailua:

1. Käytä astioissa ja ruokailuvälineissä selkeitä huomiovärejä. Värireunan tulisi olla yhtenäinen ja yksivärinen.
2. Kiinnitä huomiota astioiden ja aterimien muotoiluun. Mitä pidemmälle hahmottamisen haasteet etenevät, sitä enemmän vaaditaan astioilta erityisominaisuuksia.
3. Kata niin, että ruokailualue erottuu selkeästi esim. huomiovärialusen avulla ja astioiden väri luo kontrastin alusen kanssa. 

 

Kuvat: Anna Fogenstad

Toggle Nav
Ostoskori